novosemeistvo.bg
Февруари 08, 2012, 01:45:32 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Семейна мъдрост от Монаха, който продаде своето ферари  (Прочетена 1831 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Мари_Анка
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6

« -: Септември 14, 2008, 01:23:30 »

Който е чел книгите на Робин Шарма, няма как да не е променил възгледите си за живота, ценностите в него, семейството, отношението към децата...
Темата ми носи заглавието на една от неговите книги.
Първото умение: Трябва да внесеш лидерство в семейството си и да вдъхновиш всеки да допринесе към семейната култура. Трябва да създадеш прекрасна визия за бъдещето, за начина по който искаш да се развият нещата в семейството ти, и да споделиш тази завладяваща кауза с партньора и децата. Трябва да го направиш така, че да ги вдъхновиш и да грабнеш сърцата им. Едва тогава семейният ти живот ще постигне най-високия си потенциал.
Първо ти трябва да покажеш лидерство. Ти трябва да се превърнеш в промяната, която най-много искаш да постигнеш в живота си. Води с примера си и супругът и децата ще те последват!
Живеем в свят, в който всеки иска първо другият да се промени. Обвиняваме правителството за проблемите си.. Обвиняваме шефовете си за стреса. Обвиняваме трафика за страданията си. Но да обвиняваш другите е просто удобен начин да извиниш себе си. Да хвърляш вината за всичко, което не е на ред в живота ти върху другите, е удобен начин да се носиш по течението, без да ти се налага да покажеш кураж и да се изправиш срещу собствените си недостатъци.
Когато прехвърлиш вината и отговорността на нещо на други хора, ти всъщност казваш, че не си способен да контролираш проблема. Казваш още, че нямаш избор по въпроса и не си способен да влияеш върху резултата. Затова, когато обвиняваш други хора, накрая предаваш собствената си сила. Ти казваш: "Не мога влияя върху обстоятелствата в живота ми, само другите могат." А с този вид отровно мислене може да тръгнеш надолу по спиралата и накраяда стигнеш до мястото, наречено "никъде".
Активен

Мария - 6г.
Василена - 2г.
Мари_Анка
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6

« Отговор #1 -: Септември 14, 2008, 01:31:19 »

Преди да искам другите да се променят, трябва аз да се променя. Вместо да се карам на децата и да настоявам да се държат по-учтиво, може би аз трябва да съм по-учтива с тях. Вместо да им казвам да си почистят стаите, за да изглеждат по-спретнати, може би първо аз трябва да пооправя своя офис в къщи. и вместо да тормозя Джон (съпругът) да прави повече неща, за да стане животът ни в къщи по-интересен и забавен, сигурно аз трябва да поема инициативата. Аз трябва да действам като катализатор на промяната в нашето семейство.

Най-добрият начинда вдъхновиш децата си, за да станат един ден такива, каквито си мечташ да бъдат, е ти да станеш такава, каквито искаш да станат те. Всички деца вярват, че начинът по който се държат родителите им, е правилният начин да се държи човек. твоите ценности и убеждения стават техни ценности и убеждения. Твоите негативни модели, неизбежно стават техните негативни модели. Трябва да помниш, че децата наблюдават всяка твоя стъпка. И, ако мислиш, че от детските им очи убягва нещо и те не се повлияват дълбоко от всяка твоя дума и всяко твое действие, много се лъжеш.
Активен

Мария - 6г.
Василена - 2г.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #2 -: Септември 14, 2008, 04:08:39 »

Хармоничните отношения в семейството могат да съдействат за просперитет и благополучие, за здраве и добро настроение.
Правилните отношения влияят и на аурата/биополето на хората и на аурата на самия дом.
А колкото повече положителна енергия има в един дом, толкова и нещата в него по-хубаво може да се развиват.
За да имаме хубави отношения, понякога трябва да работим за промяна на навици и нагласи от миналото, но си струва  thumbsup shakehands love021
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2

« Отговор #3 -: Септември 17, 2008, 09:48:26 »

Мари-анка,това,което си написала е страхотно.
Ще си го прочета още няколко пъти
Активен
infinity
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2

« Отговор #4 -: Септември 17, 2008, 10:26:45 »

Страхотна тема!  clap
Много ми допада този начин на разсъждение!
И въпреки. че ги знам тези неща, пак правя грешки от този тип.
Когато има обаче какво да си препрочетеш е много по-лесно. Вдъхновява те!
Активен
Рени
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

« Отговор #5 -: Септември 17, 2008, 10:58:58 »

Много хубави съвети. Но има едно "но"- винаги да поемаш инициативата за всичко може да е много изморително. Аз поне се уморих да съм двигателя в семейството.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #6 -: Септември 17, 2008, 02:11:06 »

Много хубави съвети. Но има едно "но"- винаги да поемаш инициативата за всичко може да е много изморително. Аз поне се уморих да съм двигателя в семейството.

според мен понякога това може да е обусловено от кармични причини - примерно единия от партньорите да има нещо да "плаща" на другия (или да трябва той да полага повече усилия )
Или ако е  на по-високо ниво на осъзнаване и смята че ситуацията е желателно да се коригира, без това да го осъзнава другия партньор(или да го осъзнава, но да му е трудно да я промени)
Много индивидуален въпрос, но все пак трябва да се дава свобода.
Активен

- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5

« Отговор #7 -: Септември 28, 2008, 02:33:56 »

Да, много приятен автор с прекрасни книжки. Признавам си, чела съм ги и съм мислила точно като вас преди 2 години, когато животът ми бе нормален, дори щастлив. Препоръчвах ги на приятелки,
 Но.. и аз ще кажа, че има едно НО
И вече всичко това ми звучи като приятна художествена литература, която изобщо не е адаптирана за нашата българска семейна атмосфера. Уви, извинете за констатацията, но животът понякога...
Активен

Веси
vesita
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Септември 28, 2008, 04:00:45 »

Или, казано другояче - балсам за душата, както и Алхимикът и прочие книжки.
 Но все си задавам въпроса, когато ги чета и им се наслаждавам: Защо почти няма такива български автори? Казвам почти, но дори мисля, че изобщо няма! И колко от вашите мъже, мили романтични дами, ще прочетат тези книги? А не мислите ли, че точно те имат нужда да се замислят над тази проблематика?
Моят възлюбен, като ме ивдеше с подобно четиво, ми задаваше въпроси от рода на: Няма ли най-сетне да слезеш на земята? До кога ще витаеш из облациге?
Ммм да, и взе, че ме приземи!  ;)
Deepinsidе, ти съвсем им замаза очите!  :) Но ти се възхищавам, все пак си мъж, а удряш по едно рамо на дамите и тук! troest2
Активен

Веси
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #9 -: Септември 28, 2008, 08:37:21 »

Deepinsidе, ти съвсем им замаза очите!  :) Но ти се възхищавам, все пак си мъж, а удряш по едно рамо на дамите и тук! troest2

за мен това не е нещо художествено-идеалистично, а конкретно практическо. Разбира се, за някои хора това може да е доста далечно/странно.
Това  е и една от целите за този сайт - нов подход към отношенията и партньорството. За някои може да е от първостепенно значение първо да се оженят партньорите, пък после... , аз смятам че правилните отношения са по-важни -  любов, съгласие, разбиране.

Тълкуването на думата "каране"(оттам и караница) - в смисъл да пребиваваш в тъмнина - влияе вредно за здравето и енергиите, могат да умрат нервни клетки и др.
Хармоничните отношения могат да са практическа база за възходящо развитие.  551
« Последна редакция: Септември 28, 2008, 09:12:39 от Deepinside » Активен

- Rumi

*
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Септември 29, 2008, 08:21:19 »

Ха, хвана ме!
Да, за пореден път съм съгласна с тебе!
Активен

Веси
Ели
1
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 45

« Отговор #11 -: Октомври 03, 2008, 02:31:51 »

Преди няколко дена писах в тази тема, сега виждам, че отговорът ми го няма - явно не съм го публикувала както трябва. Че сори ако се повтарям.
vesita, мила, разбирам те прекрасно. Един от рисковете за тези, които летят в облаците е, че все някой ще се опитва да ги приземява, а понякога и ще успява. Мога само да те успокоя, че човек, който носи свободна душа, изпълнена с обич, рано или късно пак политва.
Цитат
И колко от вашите мъже, мили романтични дами, ще прочетат тези книги? А не мислите ли, че точно те имат нужда да се замислят над тази проблематика?

Моя мъж е чел тези книжки и много други такива, но това не значи, че не ме е приземявал на земята понякога, както и аз него. Всеки има дни и периоди в живота си, когато му е трудно да изпитва Любов и да я раздава на света. На такива ситуации трябва да гледаме като предизвикателство да се развиваме и като изпитание на силата, която носим в себе си. Нали знаеш, че Бог никога не изпраща изпитание, за което нямаме сили. И ти казвам това, не защото около мен е безоблачно и ми е лесно да вярвам във всичко това, а защото точно наобратно - намирам се сред най- голямата буря, която някога ми се е случвала.
Активен

When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #12 -: Октомври 22, 2008, 10:58:22 »

Мари_Анка, накараме да се замисля!     hb

Само да споделя нещо, което открих тези дни: преди когато се ядосвах за нещо се мъчих да си припомням поговорката: "Брой до 10...", но тези дни когато усетя, че се ядосвам, изнервям... просто се усмихвам. И моментално проблемът става доста незначителен и в следващия миг съм забравила вече за него. Осъзнавам, че не би действало във всяка напрегната ситуация, но в по-леки случаи ефектът е мигновен.
Пробвайте!  laugh
Активен
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #13 -: Декември 03, 2008, 01:09:54 »

За да има хармония в отношенията трябва и двете страни да го искат .Ако е еднопосочно колкото и да се старае човек няма как да стане.Добре ще е да имат сходни интереси и начин на мислене. 
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: