|
богата
|
 |
« -: Ноември 07, 2008, 10:50:15 » |
|
Новите отношения... Дали са "нови" или НОВИ обаче? Винаги ме е интересувало как предците ни са успявали да отгледат бебетата си, без да настинат и т.н. от напишкванията и наакванията. Как въобще сме оживяли до днес? След ражденето на първото ми бебе разпитвах възрастни хора, но всички, на които попаднах, бяха като зомбирани - или възхваляваха пералните машини (Ауууу, не знаеш какъв ад беше да перем на ръка! ) или пластмасовите пелени (Вие сега се "родихте" с тези памперси!!!). Така и аз влязох в руслото на консуматора, без да продължавам търсенията си...
Второто ми бебе обаче, в качеството си на момиче, се оказа, че получи диагнози от УРОЛОГ и НЕФРОЛОГ. Техните въпроси бяха - "Докога с тези памперси? Вие, сегашните родители, не знаете какво си причинявате на децата! " Чудното е, че те знаят, но ...
Е, аз разбрах и от възраст 1 г и 1 месец не сложихме повече пластмасови пелени. Оказа се, че бебето идва при мен и ме поглежда в очите, точно преди да има някакъв сигнал от тялото си за изхождане. Това беше изумително за мен. И много насърчително...
Моят личен извод е, че консуматорското мислене ни отнема възможността за комуникация с най-комуникативните същества - нашите бебета.
Ако кажем , че съвременните "моди" да се гледат бебета без памперси са дошли от Запад, САЩ... не е вярно. Те са дошли от инстинктите ни да останем чисти, здрави и щастливи. И да комуникираме.
Не ми се пише за ЕБХ. Първо, има много информация и второ, аз не съм по тази система. Аз съм по системата Невъзможност да бъда повече враг на момиченцето си.
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 07, 2008, 02:12:59 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #1 -: Ноември 07, 2008, 11:30:08 » |
|
ПП Не проведохме лечението с антибиотици. Не проведохме никакво лечение, освен естествено изхождане извън (по-рядко, но все пак и вътре в ) гащите, пиене на много изворна вода и жалки опити за чайчета (защото не ги обича детето, а аз не подслаждам, за да ги заобича). Дано поне един педиатър, уролог или нефролог прочете тази тема! И гинеколог!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
апулей
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Ноември 07, 2008, 01:04:07 » |
|
Здравейте  Моето момиченце имаше същия проблем.Дълго се измъчвах по въпроса откъде- накъде бебе на годинка ще има цистит, докато не стигнах до извода, че веднага трябва да махна памперса. При нас беше лесно, защото бебето можеше да седи устойчиво клекнало и всеки път когато и се допишка, тя клякаше. Така тя за 2 седмици свикна без памперс и не се напикаваше в гащите. Лечението беше продължително и тежко за цялото семейство. Лекарите също се чудеха на болеста ни, било много рядко срещано при бебе(?). Аз разбрах случайно за болеста, просто урината имаше по-тежък мирис и веднъж вдигна температура без други симптоми. Всички ми казваха, че е от зъбче температурата, а за миризмата на урината - че си въобразявам. Все пак на кърмено бебе урината в никакъв случей не може да мирише неприятно. Аз обаче настоях за изследване на урината- стерилна урина. Лекарката се съгласи само за мое успокоение. Иначе настояваше, че не е нужно. Резултатът беше бактерии в голяма концентрация - цистит. После повторихме и потретихме изследването в друга лаборатория. И там беше същото...така се започна. Оттогава, като видя майка на момиченце, която каже, че бебето й има температура от зъб, но не е много сигурна, веднага я съветвам да се изследват. Освен това с всички познати споделям, че според мен памперса крие известни рискове за здравето на бебетата. Оказа се, че нашия случай не е такава рядкост. На около половината от майките, които ме послушаха и изследваха децата си, резултатите бяха положителни, да не говорим, че някои от тях бяха закъсняли- с махането на памперса и с диагнозата. Трябва да подчертая, че тази болест при децата преминава безсимптомно и дори не е задължително да има температура, а е много опасна за такова малко дете, защото ако съвпадне с друго заболяване и има спад на имунната защита, инфекцията бързо достига до бъбрека. Не искам да плаша никой, просто искам да се знае повече за рисковете от употребата на памперси.
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 07, 2008, 01:26:16 от богата »
|
Активен
|
Gurudevo Charanam
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #3 -: Ноември 07, 2008, 01:09:36 » |
|
... Аз обаче настоях за изследване на урината- стерилна урина- лекарката се съгласи само за мое успокоение, иначе настояваше че не е нужно, резулратът беше цистит, после повторихме и потретихме изследването в друга лаборатория и там беше същото...така се започна. .....
... Трябва да подчертая че тази болест при децата преминава безсимптомно и дори не е задължително да има температура, а е много опасна за такова малко дете, защото ако съвпадне с друго заболяване и има спад на имунната защита... Какво съвпадение с нашия случай!
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 07, 2008, 01:17:00 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
Jeni
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Ноември 07, 2008, 01:19:57 » |
|
Ох и аз вече искам да махам памперсите, че детенцето се подсече. За сега се замислям за многократните пелени. Ползвал ли е някой такива и отзиви, ако може. П.С. Понеже съм нова се извинявам, ако има отделна тема.
Искам и да попитам - Кога се прилага по-лесно ЕБХ? Когато детето е по-малко или като е по-голямо?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Passiflora
Друид

Неактивен
Усмивка!
|
 |
« Отговор #5 -: Ноември 08, 2008, 01:28:26 » |
|
Искам и да попитам - Кога се прилага по-лесно ЕБХ? Когато детето е по-малко или като е по-голямо?
Колкото е по-малко бебето, имаш по-големи шансове да приложиш ЕБХ. В противен случай свиква с мръсните пелени и трябва да чакаш поне 1 г и половина, за да започва да си казва. Но дори и на тази възраст може да има проблеми т.е. да го прави в гащичките, защото за него вече това е нормалното поведение.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Nifada
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 8
|
 |
« Отговор #6 -: Ноември 11, 2008, 11:35:45 » |
|
Ох и аз вече искам да махам памперсите, че детенцето се подсече. За сега се замислям за многократните пелени. Ползвал ли е някой такива и отзиви, ако може. П.С. Понеже съм нова се извинявам, ако има отделна тема.
Знам за случай, в който детето от 5 месец го издържали над легенче за малка и голяма нужда. Може би наистина е по-лесно когато е по-малко. Като знам през какво съм минала с моята дъщеря си казвам, че ако имам второ дете ще се постарая да го науча на много повече навици още от самото начало. и някой като ми каже, ама то е малко и не разбира, направо полудявам. То не е въпрос на разбиране, а на усещане.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
Публикации: 74
Believe in something Better!
|
 |
« Отговор #7 -: Ноември 16, 2008, 10:19:38 » |
|
... ако имам второ дете ще се постарая да го науча на много повече навици още от самото начало. и някой като ми каже, ама то е малко и не разбира, направо полудявам. То не е въпрос на разбиране, а на усещане.
Nifada,напълно те разбирам,защото и аз съм в непрекъсната словесна битка с "по-опитните",които се опитват да ми натякват,че когато детето може само да си казва,че му се ходи на тоалетна и е в състояние само да си събува и обува гащите,тогава му било времето.Ходи обяснявай!Започнахме с ЕБХ в много ранна възраст,мисля беба беше на 3 месеца.Искам да кажа,че се справяше превъзходно, но понеже бях се оплела в мрежата на близки и познати,че не съм нормална да практикуваме ЕБХ от такава ранна възраст и престанах,ГОЛЯМА ГРЕШКА!За следващия път ще си знам!
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 16, 2008, 11:22:16 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
Публикации: 74
Believe in something Better!
|
 |
« Отговор #8 -: Ноември 16, 2008, 10:24:20 » |
|
.
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 16, 2008, 10:45:18 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #9 -: Декември 05, 2008, 02:01:45 » |
|
... Странно, като видя връстниче на моето и все ми се иска да му махна памперса, поне за да се изпишка... Честно, напълно забравих отдавнаминалите времена на гонене на детето за слагане на еднократна пелена. Като че ли ги вкарваме в затвор...
Откакто е с прости бели гащички (на 1г и 1м беше) сама тича да ги обуваме. Това е невероятно улеснение. И чувство за свобода.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Декември 06, 2008, 04:07:21 » |
|
Аз започнах с ЕБХ, когато дъщеря ми беше на 4,5 месеца, но пак сколасахме - на годинка вече всичко беше супер. А за 4,5 месеца често съм я оставяла да си седи гола (това и сега го обожава), макар че беше зимно време. Та, исках да кажа - не е имала подсечено дупе съвсем, съвсем никога. Колкото по-рано, толкова по-добре - спестяват се доста проблеми и време в бъдеще. Наистина не са нови вижданията - мен майка ми ме е издържала от 3 м., баба ми нея също - от 6м. А когато беше времето около '89г., една съседка, която се снабдяваше от чужбина с "памперси", ги переше и сушеше за втора употреба.  Много модерна беше! Сега пък е "модно" бебето да е по гащи. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Евридик@
1
Бард

Неактивен
Публикации: 55
|
 |
« Отговор #11 -: Януари 04, 2009, 04:47:53 » |
|
Наистина, колкото по-рано с ЕБХ, толкова по-добре. Аз бях скептична към изказвания от рода на "ще усетиш кога му се пишка на детето, както усещаш, когато на теб ти се пишка". Е, случи ми се. Не е чисто физическо усещане, наистина, но някак "знам" кога на сина ми му се пишка и го издържам. Ако съм сгрешила, детето почва да се върти над мивката/легена и дава знак, че се чувства некомфортно - тогава го махам, обуваме многократните пелени или гащите с тензух и така до следващия път. Разбира се, имам и много пропуски, но общо взето намерихме общ език с детето на тази тема :) Започнах с ЕБХ, когато синът ми беше на 2 месеца. Сега е на 5 1/2 месеца и съм на етап махане на нощния памперс. Ужасно е нощем с тези памперси, макар че от около 2 1/2 месеца ставам и през нощта да го изпишквам и често се буди с напълно сух памперс, но още не съм се престрашила да го махна. За мен ЕБХ е друг начин на комуникация с детето и повече комфорт за него.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Меги
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #12 -: Януари 04, 2009, 07:29:22 » |
|
Евридика, я сподели, моля те, като как се наспиваш нощем след като ставаш да го издържаш? Аз съм се измързелявила до краен предел - детето до мен и само се обръщам нощем да му дам да суче и толкова, поспивам си и докато яде, но имам спомен от буденията - не е като да не се будиш съвсем. Ние сме на етап инцидентни пишове и повечето акита, хич не се старая... А май вече е свикнал да спи мокър... Като цяло съм оставила по-сериозната работа за лятото.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Евридик@
1
Бард

Неактивен
Публикации: 55
|
 |
« Отговор #13 -: Януари 04, 2009, 09:56:33 » |
|
Меги, не се наспивам :) Откакто се е родил, само един път съм спала 5 чАса без прекъсване. Иначе и при мен нощните кърмения са най-малко 3 на нощ, обикновено са 5, понякога стигат и до 7-8, зависи на какъв кеф е синът ми  И аз се събуждам, докато го намествам на гърдата или докато се обръщам, или докато го изсулвам от мен и се намествам по-удобно на леглото. А за ставането - стари ЕБХ кучета ми казваха, че едва като са почнали да изпишкват децата си нощем, са разбрали какво е нощен сън. Е, аз не разбрах и досега какво е нощен сън, макар че го изпишквам вече почти 3 месеца нощем. Просто нощем сигналите за пишкане са абсолютно еднозначни, рядко ми се случва да се объркам, по-скоро съм закъсняла и работата е вече свършена в памперса. Почва да мрънка и да мрънка и да мрънка...а е ял точно преди 5 мин примерно, аз тамън съм се унесла  И тогава значи, че му се пишка. Ставаме и пишкаме :) Обикновено и двамата, че чак и баща му взе да става да пишка с нас  Синхронизирахме се вече :) Горе-долу пишка в 12, в 2 и около 5-5.30 часа. Пишкането в 12 често го пропускам покрай ушите си, но в 2 и около 5 ставаме. После в 6.30-7 обикновено се посъбужда и го преобувам с гащи вече и след около половин-един час въртене, ръмжене и борба с възглавниците отново заспива и спи до около 9. И после през деня вече обичайните издържания на 20-30 мин предиобед и на 40 до 60 мин следобед.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #14 -: Януари 04, 2009, 11:21:05 » |
|
Колко сладко "стари ЕБХ кучета"... Потвърждавам, че когато навлезе нощното изпишкване, детето спи по-спокойно (при нас - още по-спокойно). Говоря за възраст над 13 и над 18 месеца при нас, ...но все пак това е в пълен разрез с общоприетото - слагай памперса и спи спокойно. Връщайки лентата назад, те от 6-8 месечна възраст са ме информирали- както могат...
Сигурна съм и за двете ми деца, че нощем са мрънкали, плакали, защото са искали да пишкат и са се стискали да не е в памперса.А аз кърмя, разнасяме с таткото из къщата... и все не се успокояват. И колко се чудех - защо не иска да пишка в памперса? Какво толкова...
|
|
|
|
« Последна редакция: Януари 04, 2009, 11:27:13 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
|