novosemeistvo.bg
Февруари 05, 2012, 11:58:02 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Малко семенце - голяма надежда  (Прочетена 7270 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« -: Септември 15, 2008, 09:00:03 »

Преди години си купих "Атлас на застрашените райони" и една снимка се запечата трайно в съзнанието ми: индийка, която е прегърнала дърво. Коментарът към снимката е, че когато секачи започнали да унищожават дърветата до едно село в северна Индия, местните жени прегърнали дърветата и по този начин ги спасили, а с тях и здравословната природна среда.
Реших тези дни да отида в близкия парк, да събера жълъди и да започна да ги засаждам - покрай пътищата, детските площадки, между блоковите пространства... навсякъде където ми се струва голо и пусто.
Обичам гората (особено дъбовата), но в забързаното си ежедневие рядко намирам време да се разхождам сред тази невероятна зелена хармония, за това реших да "докарам" гората при мен.
Ще се включите ли и вие?

Ако не направим нещо сега, ще ни остане единствената възможност да се разхождаме по този начин:
http://www.vbox7.com/play:c00d37dc
Активен
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 600

всичко виждам и чувам

« Отговор #1 -: Септември 16, 2008, 12:06:08 »

Здравей!  1828
Идеята ти е много хубава... Аз също харесвам дъбовите, но за съжаление в нашите паркове няма такива дървета... Не знам дали ще оцелеят ако насадя, но нищо не пречи да опитам... Чудя се само дали вероятността е по-голяма, ако насадя жълъдчетата вкъщи в кутийки, а когато израстат да ги пресадя?? Не знам какви природни условия са най-подходящи за дъбовете, но в дъбовите гори условията са много по-различни, отколкото в междублоковите пространства... Все пак мисля да се пробвам, само трябва да измисля от къде да си намеря жълъдчета...   s045
Активен
LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #2 -: Септември 16, 2008, 04:04:36 »

Чудесна идея!  wave

Единият вариант е, да се съберат жълъдчета и да се засадят,а другият е, да се изчака до пролетта и да се използват младите растения, образувани от вкоренени жълъди под дървото- майка. Проблемът е, че са малко тези жълъди, които остават за пролетта, защото обикновено се използват за храна от дивите животни. Затова е и трудно естественото подмладяване на дъбовата гора.

Най- сигурно решение остава, да се съберат един чувал жълъди ;), да се съхранят през зимата и напролет да се засадят директно в градината или първоначално в сандъчета и после да се пресадят.

hb

П.П.
stelt77 , ако намеря, ще те имам предвид с едно колетче. :)
« Последна редакция: Септември 16, 2008, 04:06:41 от JOY » Активен

feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1023

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #3 -: Септември 17, 2008, 10:29:58 »

Здравей!  1828
Идеята ти е много хубава... Аз също харесвам дъбовите, но за съжаление в нашите паркове няма такива дървета... Не знам дали ще оцелеят ако насадя, но нищо не пречи да опитам... Чудя се само дали вероятността е по-голяма, ако насадя жълъдчетата вкъщи в кутийки, а когато израстат да ги пресадя?? Не знам какви природни условия са най-подходящи за дъбовете, но в дъбовите гори условията са много по-различни, отколкото в междублоковите пространства... Все пак мисля да се пробвам, само трябва да измисля от къде да си намеря жълъдчета...   s045

В София, в парковете, има Американски червен дъб /Quercus rubra/.
Произходът му е Северноамерикански, но се е натурализирал и се размножава естествено. Хубавото при него е, че издържа на градските условия /замърсен въздух, почва, вода/, разбира се - не без повреди.
Иначе си имаме доста местни дъбове, естествено разпространени - цер, благун, горун, летен, странджански..
Ако някой се интересува - мога да поровя и дам по-подробно инфо.
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #4 -: Септември 17, 2008, 06:54:52 »

може и плодови дървета - като се ядат плодове да се събират костилките и семките, и децата да се учат на това.
Обмяна, а дърветата са живи същества...    hb =hug
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Неактивен Неактивен

Усмивка!

« Отговор #5 -: Септември 17, 2008, 08:44:28 »

Чудя се само дали вероятността е по-голяма, ако насадя жълъдчетата вкъщи в кутийки, а когато израстат да ги пресадя??
Преди и аз практикувах по този начин - садях жълъди в саксии и след това ги пресаждах, но имаше следните проблеми:
1. Когато поникне много бързо се развива основния корен и дори при една педя дъбче, коренът му е поне два пъти по-дълъг, така че трябва да се засажда в нещо по-дълбоко.
2. Когато изникнеше и го засаждах някъде около блока все му се случваше нещо, за сега е оцеляло само едно и то защото едни комшийки решиха да засадят около него цветя.
В първите години дъбът израства много бавно и трудно се опазва в градски условия, за това съм решила да засаждам жълъди около храсти, трънаци и т.н.
Но въпреки всичко ако можеш да обезопасиш мястото по някакъв начин по-добре е да се засади от кофичка.

На местата където има повече народ съм решила да засаждам нещо по-бързо растящо. Днес например наблегнах на сливи и праскови.  ;D   
Активен
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

всичко виждам и чувам

« Отговор #6 -: Септември 17, 2008, 10:03:36 »

Честно да си кажа, умишлено не съм садила дървета из града до сега... От озеленяване садят всяка година, сравнително големи и отгледани дръвчета, но все се намира кой да ги изпочупи... Даже една година отрязаха едно мъничко борче около Коледа, а беше посадено същата пролет... Мъчно ми е и знам, че ще ги отгледам с любов, а ще ми ги изпочупят... В гората до града има дъбове, развиват се и малки дъбчета и са страшно сладки, не си представям, че някой ще ги отскубе, но... Плодните дръвчета пък ги кършат, заради плодовете... Абе свинщина...
Активен
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Усмивка!

« Отговор #7 -: Септември 17, 2008, 10:18:02 »

Точно за това реших да започна да садя направо в земята, 5 % - 10 % да оцелеят пак си е голям резултат. А съм сигурна, че ще има оцеляли.

п.п. stelt77, на снимката ти царски орел ли е?
« Последна редакция: Септември 17, 2008, 10:21:34 от Красимира » Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #8 -: Септември 17, 2008, 11:04:11 »

мисля че за по-успешно засаждане е хубаво отначало малко да се поливат семенцата  shakehands
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

всичко виждам и чувам

« Отговор #9 -: Септември 18, 2008, 12:58:51 »

Добре... Ще намятам жълъдите в храстите... но тъй като вече си минала по този път, сподели на каква дълбочина ги засаждаш и по кое време на годината... Би трябвало вече да е подходящо, ако жълъдите са узрели и са нападали по земята... Почвата ще бъде каквато дойде, най-много по една шепичка да им сложа от тяхната си горската...

П.С. Скален орел... Горещо препоръчвам този автор...
Активен
LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #10 -: Септември 18, 2008, 08:12:29 »

Ако садите жълъди първо в кофички, не слагайте тор, нито пък купена пръст. Най- добре да се вземе пръст оттам, откъдето са събрани жълъдите.

Хайде на работа и ако е спорна тя, догодина ще направим конкурс: Моята малка дъбова горичка" ;) :)
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #11 -: Септември 18, 2008, 10:26:10 »

Цитат
ДЪБОВА ИСТОРИЯ

Отделен е въпросът кой е построил Стоунхендж. Според мнението на археолога Майк Пъркър-Пирсън, цялата конструкция на този комплекс показва неговата принадлежност към културата на индоевропейските народи.

— За строителството на древния кръг в Дарингтън Уолз е използван дъб – свещено дърво за всички индоевропейски народи. Дъбът е бил праобраз на Световното дърво, модел на нашия свят, дъбът се е асоциирал с живота и света на боговете, именно сърцевината на дъба се е използвала за изготвянето на свещените идоли на всички индоевропейски народи.

- Названието на келтските жреци — друиди, също е свързано с това дърво и означава «почитащите дъба», — казва професор Григорий Бондаренко, един от най-известните специалисти по келтска култура. — Етимологията на думата клони към пракелтското название на дървото, към думата «виждам» или «знам». 

http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=2470  2136
Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

Усмивка!

« Отговор #12 -: Септември 18, 2008, 01:56:23 »

Засаждам ги на плитко в смисъл 2-3 см., може да сложиш отгоре листа, за да не измръзнат през зимата. Но мисля, че е най-добре да се садят сега когато падат жълъдите от дървото. На принципа съм "имитирай природата", наблюдавам и се мъча да подхождам по най-естествения начин. Разбира се като се разрови пръста и се постави жълъда по този начин му се помага с по-добри условия (поне така си мисля).
Активен
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

всичко виждам и чувам

« Отговор #13 -: Септември 18, 2008, 06:19:37 »

Днес намерих три-четири дъба в града, но жълъдите още не падат... Не можах да разбера от кой вид е, но ще чакам да започнат да падат жълъдите и тогава ще ги събирам и садя... Не знам тези кой ги е садил, около театъра и библиотеката са, не видях да има други...
Активен
HardRockMum
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 174

« Отговор #14 -: Септември 23, 2008, 01:55:03 »

Вчера бяхме на пикник в гората. Дъбова гора, жълъди колкото щеш. Покрай тази тема, реших и аз да се пробвам със засаждне. Но както съм си разсеяна, на тръгване така и не събрах жълъди...срам голям. Както и да е, винаги мога да отида и да си събера.
Въпросът ми е: как се засаждат-с калпачето или без него? И кои точно-по-зелените или няма значение? Извинявам се, ако звучи тъповато, но не съм наясно с тази част от растениевъдството ;)
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: