Passiflora
Друид

Неактивен
Усмивка!
|
 |
« Отговор #15 -: Септември 24, 2008, 11:19:26 » |
|
Добре дошла в отбора!  Общо взето няма някакво строго правило. Забелязала съм, че когато жълъда узрее достатъчно калпачето само пада, но има видове на които калпачето не им се отделя. Така че садиш както си решиш. За сега не мога да направя много голяма разлика между отделните видове. Мисля, че мога да разпозная единствено цера. Миналия ден събрах половин торба жълъди, но тъй като в един момент спрях да оглеждам по-озрялите за дупки и днес когато взех торбата, за да си отсипя поредното количество за хвърляне забелязах, че на дъното на торбата пълзят някакви бели ларви. За това започнах да събирам все още леко зелени жълъди. Намерих малко инфо за : БЛАГУН http://www.ltu.bg/BG_Gora/Semeistva/S_bukovi/html/Blagun.htmlЯвно жълъдите, които съм събирала са от благун, защото: "Жълъдите са удължено -овални, дълги около 2,5 cm, a куполата е около 1 cm. Понякога поникват още преди да са опадали от дървото. Те са предпочитана храна за много боэайници и насекоми, което ограничава естественото мy възобновяване." ГОРУН /ЗИМЕН ДЪБ/ http://www.ltu.bg/BG_Gora/Semeistva/S_bukovi/html/Gorun.htmlОБИКНОВЕН /ЛЕТЕН/ ДЪБ "Жълъдите са разположени поединично или по няколко /2-7/ на обща дълга дръжка. Узряват през Септември - Октомври. . . Къмняемостта на семената може да достигне до 70%, но се запазва само няколко месеца." http://www.ltu.bg/BG_Gora/Semeistva/S_bukovi/html/Obiknoven_dub.html
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
|
|
Passiflora
Друид

Неактивен
Усмивка!
|
 |
« Отговор #18 -: Септември 25, 2008, 11:01:46 » |
|
Ей, златни сте!  От къде открихте цялата тази информация? Снощи колко се зверих, за да пусна някоя по-сносна снимка на различните видове и не успях да намеря. Дори не знаех за някои от видовете - червен, паламуд, каменен, вергилиев. 
|
|
|
|
« Последна редакция: Септември 25, 2008, 11:05:19 от Красимира »
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #19 -: Септември 25, 2008, 11:35:31 » |
|
Паламудът и Каменния дъб се намират из по-топлите части на страната /където има средиземноморско климатично влияние/, и не са много разпространени. Втория даже е вечнозелен, както и този: ПЪРНАР - Quercus cocciferaРядко се среща и е в червената книга. Червения дъб е Северноамерикански вид, но се е натурализирал и се размножава естествено. Освен това е подходящ за градски условия. София е пълна с него.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
stelt77
hidden
Приор

Неактивен
всичко виждам и чувам
|
 |
« Отговор #20 -: Септември 25, 2008, 01:01:02 » |
|
Ей, златни сте!  От къде открихте цялата тази информация? Снощи колко се зверих, за да пусна някоя по-сносна снимка на различните видове и не успях да намеря. Дори не знаех за някои от видовете - червен, паламуд, каменен, вергилиев.  Като търсиш снимки на растения и животни, прави го на латински и не в БГ-Гугъл - там почти нищо няма... ;D
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
uhar
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 7
|
 |
« Отговор #21 -: Март 12, 2009, 03:49:06 » |
|
здравейте виждам много добри неща тук, и я да питам нещо което колко хора съм питал все не знаят: във варна из гръцката махала е пълно с дървета които плода им е малък топчест около сантиметър диаметър, казваме им барабонки и сме стреляли с патлангачи с тях)); листата са подобни на Полски бряст (Ulmus carpinifolia), назъбени в горния край, около 5-6 см дълги и 4-5 см широки. Кое е това дърво, как се казва. http://www.esencia1.info/
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Moderator
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #22 -: Март 12, 2009, 08:12:58 » |
|
здравейте виждам много добри неща тук, и я да питам нещо което колко хора съм питал все не знаят: във варна из гръцката махала е пълно с дървета които плода им е малък топчест около сантиметър диаметър, казваме им барабонки и сме стреляли с патлангачи с тях)); листата са подобни на Полски бряст (Ulmus carpinifolia), назъбени в горния край, около 5-6 см дълги и 4-5 см широки. Кое е това дърво, как се казва. http://www.esencia1.info/Ако можеш да направиш снимка на дървото, плодчетата и листата, ще разучим, какво е .
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
uhar
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #23 -: Март 13, 2009, 03:12:36 » |
|
ще го снимам при първа възможност
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
uhar
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #24 -: Март 31, 2009, 01:12:16 » |
|
по случайност го намерих. казва се Копривка (Celtis australis)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #25 -: Април 11, 2009, 12:17:06 » |
|
Копривката е дърво. Яли сме му подчетата, малки кафеви топчеца с костилчица, след като узрее.., деца бяхме. :)
Не е нещо особено, но си има преимуществата - много адаптируемо растение за градска среда, без някакви особени претенции. В София вече се отричат дървета, които в други периоди (по-чист въздух, повече почвена влага, слънце и пр) са били подходящи.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Passiflora
Друид

Неактивен
Усмивка!
|
 |
« Отговор #26 -: Април 22, 2009, 11:29:23 » |
|
Копривка (Celtis australis)
Наистина е интересно дърво! Не бях се заглеждала, докато не го спомена тук. Само да ви се похваля, че дъбчето ми все още е живо  ! Тази година дръпна малко и сега е около половин метър, но се моля докато заприлича на дърво да успея да го опазя!  Започнах да засаждам по-бързо растящи дръвчета, че дъбовете много бавно растат. Как мислите, кое е най-подходящото дърво за градски условия? 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
stelt77
hidden
Приор

Неактивен
всичко виждам и чувам
|
 |
« Отговор #27 -: Април 22, 2009, 12:09:35 » |
|
Как мислите, кое е най-подходящото дърво за градски условия?  В началото на месеца засадихме с мъжа ми липи... Вече се поразлистват пъпките им, надявам се никой да не ги счупи... Други дръвчета, за които се сещам са брезичките, представители на сем. Кленови (Яворови), както и от род Ясен...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|