novosemeistvo.bg
Февруари 06, 2012, 12:20:16 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Да украсим екологично за празника  (Прочетена 2686 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« -: Ноември 19, 2008, 08:08:11 »

Здравейте,

От запален почитател на всякакви декорации и финтифлюшки, преминах в другия лагер, като разчистих всякакви стандартни коледни украси, въпреки, че не са от най- кичозните.

Реших> Мога да украся за празника, без да мъча природата, без пластмасови гирлянди, без измислени изкуствени топки и фигурки.

Досега ползвах пластмасова елха, но вече и тя ми бърка в очите. Истинските дръвчета, които можеш да засадиш после, май са скъпички.И още мисля варианти за елхата/ Приемам идеи, разбира се. 1923 newyear /
Но така или иначе имам идеи. Сега остава да ги реализирам и да ви ги покажа. Очаквам, че ще споделите и вашите.

Мисля да ползвам изцяло естествени материали и ще се опитам да не боядисвам, поне не с традиционни багрила.  90

Още не съм украсила, но започвам. По света още през октомври почват, поне по нашите георграфски ширини.
« Последна редакция: Ноември 20, 2008, 02:45:01 от JOY » Активен

feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1023

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #1 -: Ноември 19, 2008, 09:40:18 »

Не се лъжи да купуваш "истински дръвчета в саксия", освен ако не познаваш лично човека, който ги е вадил и садил. Имам опит и наблюдения, че често са извадени много лошо, това не се вижда през саксията. После умират пред очите ти.. :(

Но дори да приемем, че всичко е ок, когато прекарат на топло известно време (прекъсва се периодът им на покой) трудно се адаптират. Стресово е да спиш, после да те събудят и накрая да вкарат пак в принудителен сън. Освен ако дръвчето не се държи някъде на студено, но пък как ще ти е пред очите..? Изобщо въпросителните са твърде много, което говори за много малък шанс да запазиш растението..

Ако живех в къща с двор, бих си украсила някое иглолистно навън.
Вкъщи (някъде май писах вече) аранжирам клонки - обичам миризмата на смола. А иначе заради детето украсяваме изкуствена елха.

Тя е компромис, който си позволявам пред другите алтернативи.
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #2 -: Ноември 19, 2008, 10:19:47 »

орехчета в станиол, снежинки от нарязани по ръбчетата сгънати листчета хартия, истински восъчни свещи

и според мен е важно вътрешния акцент - Раждането на Новото, пред период за подаръци и ядене:)

2136
« Последна редакция: Ноември 19, 2008, 10:23:58 от Deepinside » Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 600

всичко виждам и чувам

« Отговор #3 -: Ноември 19, 2008, 10:37:59 »

За елхичката:
Предпочитам естествена и жива... Поради тази причина от около 15 години вкъщи не сме имали елха (в града ни не се продават живи)... Майка ми има много цветя и украсявахме тях - става много зелено и красиво... Тази година мислех да търся жива елхичка, заради малкия, но той не разбира, ще иска всичко да пипне и дръпне и реших, че е по-добре да си спестя преживяването постоянно да му казвам "не" и да го пазя... Не знам на какви пари са живите елхи, но може да си вземеш такава, да си я пресадиш в голяма саксия и да си я ползваш три години (до колкото помня смърчовете не растат бързо)... Задължително обаче трябва да я пресадиш, защото съм виждала как увиват корените на елхичката в найлон преди да я сложат в саксия, за да им е по-лесно, а в такъв вид елхата ще загине до края на зимата... Недостатък е, че трябва да седи на терасата или в двора, за да не й се сменя много температурната амплитуда и да е максимално в естествена среда...

За украсата:
Харесвам гирлянди тип "сурвачка", т.е. от естествени материали, главно пуканки (много), тиквени и слънчогледови семки, орехи, сушени плодове и още каквото се сетите и имате под ръка... Понякога използвам и увити поотделно бонбони (за шаренийка)...
Ако се сетя нещо ще допълвам...
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1023

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #4 -: Ноември 19, 2008, 11:14:23 »

stelt77, смърчовете са семенищни. Не съм чувала някой да ги ги сее в контейнери. Гледат се свободно в почвата и се вадят. Иглолистните (и вечнозелените храсти) не се изкопават с 'гол корен', а 'с бала'. Това означава, че растението се изважда с пръстта, понеже не понася изобщо да се оголват корените му.

Обикновено за производство се ползват незалесени терени, а около София почвата е камениста, не е обработена дълбоко и не го позволява. Дръвчетата, които са 2-3 годишни, растат бавно и различно на височина. Като започнат да ги вадят, ги съсипват.

Имам много горчив опит в засаждането на такива. Още като ги видя и ми става ясно - нямат тургур, цветът на иглиците е 'мъртво-зелен'. Поливането и грижите после не дават фект. :(
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

всичко виждам и чувам

« Отговор #5 -: Ноември 19, 2008, 11:58:53 »

multi, аз не съм имала жива елха, но видях на едни приятели елхичката как беше повехнала до пролетта (въпреки грижите) и когато я извадиха, за да си я засадят в градината, коренището й беше в наелонова торба (по мое мнение, за да приберат по-лесно корените в саксията)...
Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #6 -: Ноември 20, 2008, 12:46:04 »

Аз също се промених... не ми харесват вече китайските лампички, пластмасовите лъскави топки, белобрадите червенодрешковци  Всичко има вкус на кока-кола, подаръчни комплекти и заКолени прасета.

Моята Коледа е да се почувствам Родител, да се почувствам Младенец, да преживявам любов и да посрещам Новото с чиста съвест и отворено сърце.

Хареса ми предложението за обвити в станиол орехчета.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #7 -: Ноември 20, 2008, 03:06:50 »

Хареса ми предложението за обвити в станиол орехчета.

спомени...  :)

май се използваха и украсени кратунки(вид тиквички), може би по някои села да може да се намерят.
, има и други видове - стават и за играчки.

също от цилиндрична дръжка за лопата или метла (Мосю Бриколаж), може да се изрежат малки дискчета като медалчета, които да се нарисуват, пирoграфират или гравират с хубави символи или думи, примерно думата Аум на санскрит Aum font или знака на Слънцето
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

всичко виждам и чувам

« Отговор #8 -: Ноември 20, 2008, 10:43:21 »

май се използваха и украсени кратунки(вид тиквички), може би по някои села да може да се намерят.

Има много симпатични, малки и естествено шарени кратунки... Вкъщи имам от този вид (първите двечки)... Ето още симпатични кратунки...
Сещам се, че за украса могат да се използват и тестени неща, от сорта на колачета или други малки фигурки...
Активен
Eowyn
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

спасител на снежни човеци

« Отговор #9 -: Ноември 20, 2008, 01:03:19 »

Пуканки, нанизани на конец . Може и ошаф на конец. ;) Баба ми украсяваше нейната елха с орехчета. newyear
Аз имам къща с двор, но пък нямаме иглолистно дърво в двора. looking
Ако взема такава елха в саксия и я оставя на двора, ще оцелее ли? s045
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #10 -: Ноември 20, 2008, 01:07:58 »

Ако взема такава елха в саксия и я оставя на двора, ще оцелее ли? s045

по-добре май от гората и да си я пресадиш сама
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

всичко виждам и чувам

« Отговор #11 -: Ноември 20, 2008, 01:21:56 »

Ако взема такава елха в саксия и я оставя на двора, ще оцелее ли?

Би трябвало, ако не е повредена, преди да я сложат в саксията... Може да си вземеш от гората, ще я изкопаете внимателно и по-далечко от коренището, за да не го нараните...
Активен
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #12 -: Ноември 20, 2008, 02:21:54 »

Преди години си хванах бор от семка, но за съжаление като го посадих в градината, дядо с голямата лопата не го е видял и го е прекопал. От тогава не съм правила такива опити.
До колкото знам в Смолян има разсадник за иглолистни дървета.
Тази година си купих една дървена играчка за Коледа.
Активен
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #13 -: Ноември 20, 2008, 02:27:02 »

може да се изрежат малки дискчета като медалчета, които да се нарисуват, пирoграфират или гравират с хубави символи или думи,

Това не ми беше идвало на ум. Имам пирограф, може да измисля нещо. Само кой ще ми ги нареже  JNoeps .
Активен
LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #14 -: Ноември 20, 2008, 02:39:49 »

Много сте изписали, браво! 56

Ние преди около седмица "открихме сезона "с детето, така да се каже.

Като за начало замесихме солено тесто, изрязохме фигурки и после ги изпекохме / по- точно изсушихме/ във фурната. Като разнообразя асортимента, ще покажа. Мисля да не ги боядисвам. Бели са много сладурски. Пропорциите за тестото са 2 чаши брашно, 1 чаша сол и вода на око, колкотое необходимо, за да стане еластично тесто. 14

Снощи като пуснах темата, излязох на балкона и веднага буквално видях решението на проблема с елхата. Имам голяма юка на балкона. Ще я внеса в къщи и ще я украся. 2136

Фенерчета и снежинки от хартия правя всяка година, увивам орехи в станиол. Правя купи от хартия. Това е рециклиране за украса вече. Измислих едни импровизирани вази от тъмно стъкло/ празни бутилки от вино/ със залепена хартиена снежинка отгоре. Проблемът е , че искам да оцветя в бяло, но търся вариант за еко- боя.. Идеи?

заКолени прасета.

Богата, благодаря за напомнянето.
Коледа звучи като мръсна дума.
Смених заглавието.

« Последна редакция: Ноември 20, 2008, 02:44:04 от JOY » Активен

Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: