JOY, ми костния порцелан е точно такова. Пише си на дъното "bone china" или "bone porcelain". При другия порцелан, тежкия, не знам дали слагат.
Да, но костен порцелан ли се ползва за производство на сервизи за хранене../ брей, почва да ми се надига нещо от стомаха

/ Не пише нищо такова..Ще ходя да питам в магазина.
Защото за порцелана виж какво чета:
Порцеланът е керамичен материал, непорест и непроницаем за вода и газ. За първи път се разработва в Китай през 7 век. Формулата му е държана в тайна, докато през 18 век и в Европа не се намира начин за неговото производство.Суровините,от които се произвежда са фелдшпат,кварц(силициев диоксид) и каолин (бяла глина).При тяхното разпрашаване и пресяване се омесват и се пекат в глинени съдове (този начин на обработка се нарича синтероване).При това в зависимост от температурата на синтероване има различни видове керамика - високо, среднотопими, нискотопими и изключително ниско топими.След това изпичане се получава стъклоподобна маса, наречена фрит,получена при разтапянето на фелдшпата, който обгпъща другите елементи. Фритът е изходен материал за направата на порцелан. Фритът също се разпрашава на малки частички, които след смесване с дестилирана вода или специални течности вече стават порцелан. След моделиране на различни предмети е необходимо и допълнително обработване. Съставът на порцелановия прах е фрит и други подобрители или оцветители. Според оптичните си свойства праховете могат да бъдат опакери (замътнители),полупрозрачни, прозрачни и глазура, която се поставя накрая за блясък. Технологията на изпичане на готовия модел се състои от 3 важни стадия- изсушаване при 120 градуса, бисквитно печене на 600 градуса и изпичане при 940-980 градуса. Моделите се правят с около 20% по-големи,тъй като при термичната обработка материалът се свива с толкова. Затова и изкуствените зъби или тези за металокерамика в стоматологията се напукват ако не са преценени добре размерите им от зъботехника. Физичвите свойства на порцелана са ,че не поглъща вода, не се разтваря, не е порьозен, има висока цветоустойчивост, но има голямо обемно свиване.Механичните му свойства са - висока твърдост, крехкост, висока износоустойчивост ,висока абразивност.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD