LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« -: Ноември 27, 2008, 05:16:36 » |
|
Здравейте мили съфорумки у съфорумци, Наложи се да прибегна до това предизвикателно заглавие, защото вътрешно КРЕЩЯ от негодувание. Споделям с вас историята. Сигурно и вие имате такива примери. Няма начин да нямате... Наскоро заведохме с мъжа ми детето на куклен театър. Не му беше за първи път. Беше ходило вече с дядо си веднъж- дваж. Детето беше във възторг, всичко мина прекрасно, съпреживя цялата история и гледаше с възхита, типично по детски. В края на представлението актьорите излязоха напред, както си му е редът, поклониха се, ръкопляскахме и заставахме да излизаме, когато детето нетърпеливо ме дръпна за ръкава и каза, че "има още"...Аз се почудих, но то настояваше да останем. Тогава чух как една от актрисите се обърна към зрителите и каза нещо от рода: "А сега, мили деца, както знаете, е време за нашата малка томбола." А аз вече усетих, какво ще става. Донесоха голям кашон на сцената и започнаха да четат номера, които трябваше да сверим с номерата на билетите. Раздаваха разни опаковани закуски и както се сещате, всеки печелеше. На мен ми прикипяваше вече, както някои ще се досетят, а в очите на детето напираха СЪЛЗИ!!  Сигурно ме мразеше в онзи момент.  Мъжът ми беше извадил билетите, а аз му правех знак, че не "печелим". Тръгнахме си. Детето беше разстроено естествено. Искам сега да дръпна една дълга реч за децата- консуматори, за опакованите храни, за ИЗКУСТВОТО, че и за ИЗКУСТВЕНОТО..... но само преглъщам думи..........А как да преглътна чистите детски сълзи в очите на детето ми, а?! Кажете ми, дами и господа от кукления театър?!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #1 -: Ноември 27, 2008, 11:32:03 » |
|
вероятността да те разберат в кукления театър е много малка според мен. предполагам че го правят с добри намерения, да зарадват още децата. един мнооого екстремен конспиративен вариант - след закупуване на билета, договаряш се с директорката подаръка за вашия печеливш билет да бъде нещо, което си донесла предварително 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #2 -: Ноември 27, 2008, 02:18:28 » |
|
Въпросът е принципен, даже повече от принципен. Иначе лесно бих се измъкнала, както се казва" самосиндикално". Нали няма да ми каже някой: "Абе какво се набираш за едни "вафли" или каквото е там." Мисля, че не е трудно да се види, какво има под повърхността на "безобидните вафли". Първо: приучване към пряко КОНСУМИРАНЕ във връзка с изкуството. Оттам нататък много интерпретации могат да се направят с различни видове изкуство и различен тип "консумиране". Второ: забавление и ядене едновременно  от невръстна възраст-----------> "Дайте хляб и зрелища на овцете". Същото става после вкъщи пред телевизора. Трето: Приучване към ОПАКОВАНА, ИЗКУСТВЕНА ХРАНА, точно във възраст, когато се формират хранителни навици и се създава хранителна култура Четвърто: Последното впечатление вместо да бъде обсъждането на видяното с мама и тате, разговорите, мислената игра с персонажите си остава все пак самодоволното и отсъстващо преживяне на безличната "закуска". И други причини има сигурно, но това ми хрумва на прима виста.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #3 -: Ноември 28, 2008, 09:37:49 » |
|
може да им напишеш официално писно, не изключвам даже да не са си помисляли за твоите притеснения 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #4 -: Ноември 29, 2008, 06:50:31 » |
|
Що за глупост? Това е насилие и дискриминация над децата! Нима дечица с алергии нямат право да ходят на куклен театър? Как ще им обясните- има за всички от нашите евтини и "вкусни" боклуци, но за теб няма ! И понеже си малко, можем да направим подмяната на ценности още отсега...Сега набързо да те лишим от магията на театъра, да ти е за цял живот спомена на "натурално идентични аромати " и театрално идентично представление.
Можем тук да се опитаме да им напишем писмо. Като си плащам за театър, не им ща "изненадите" и това е!
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 29, 2008, 06:53:59 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #5 -: Ноември 29, 2008, 09:06:44 » |
|
най-малкото, предполагам такава практика че не е регламентирана
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Serenity
Бард

Неактивен
Публикации: 54
|
 |
« Отговор #6 -: Ноември 29, 2008, 10:07:33 » |
|
JOY, Това, което разказваш, за реакцията на детенцето:
Личи си вече влиянието на консуматорското общество. Детето е очаквало да получи подарък и като не е получило е било разочаровано и затова е имало сълзи в очите му.
Ролята на родителите е да му обяснят, че такива неща са комерсиялни залъгалки, реклама. А и че наградите не може да стигнат за всички (няма досатъчно средства) - това е добре да се разбере от децата - че животът е такъв, че не може всеки да получава всичко, което желае. ...и че нещата не стигат за всички хора по света...
Аз например не съм им спестявала такива обяснения на децата си докато са били малки.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #7 -: Ноември 30, 2008, 03:06:13 » |
|
JOY, Това, което разказваш, за реакцията на детенцето:
Личи си вече влиянието на консуматорското общество. Детето е очаквало да получи подарък и като не е получило е било разочаровано и затова е имало сълзи в очите му.
Ролята на родителите е да му обяснят, че такива неща са комерсиялни залъгалки, реклама.
Ооо, разбира се, че обяснявам. Как иначе?! И най- вече обяснявам, че МНОГО НЕ ЗНАЧИ ПРАВИЛНО и че това, че ДРУГИТЕ ПРАВЯТ НЕЩО, НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ И НИЕ ТРЯБВА ДА ГО ПРАВИМ. Ние трябва да пречупваме всичко през собствения си светоглед. това е добре да се разбере от децата - че животът е такъв, че не може всеки да получава всичко, което желае. А относно това: аз отивам много по- далеч или дори съм на различно мнение, ако щеш, т.е. аз уча, че ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ ВСИЧКО, КОЕТО ПОЖЕЛАЕ! Лошото е , че мен не са ме учили така и аз самата още се уча на това.. Като ти втълпят рамките от малък, върви излизай после от тях.. ...и че нещата не стигат за всички хора по света... Също така хич не мисля, да спесят истината на детето си, защо именно не стигат нещата за всички хора, но това е друга тема.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
escorial
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Януари 13, 2009, 12:50:55 » |
|
Ехх, LOVE & JOY Ако знаеш колко често се сблъсквам с подобен проблем... Вкъщи всичко, което се яде от нашето семейство го приготвям аз.
Давам един нагледен пример, но всъщност примери за подобни "проблеми"' като твоя - при нас бол...:
Не давам шоколад на децата ми. Никакъв и никога. Аз им правя от моя си шоколад...(кароб, агаве и годжи берита). Няма какао, мляко, захар и т.н. Както и да е...факт е, че шоколад от страндартния вид, който се продава по магазините не се яде у нас. Идват ни гости. И какво мислиш носят за децата: Шоколад! В детската градина ги научили на една песничка за рожден ден, където се пее как си правим вкусна шоколадова торта. И въобще всяко празненство се свързва със шоколад и бонбони. Някои познати вече се научиха и като идват в къщи им носят книжки за оцветяване, колички и такива неща. Но не и храна. Кажи ми как да обясня на децата обаче когато им подарят шоколадово яйце, че не може да го ядат! Те не го изпускат от поглед!
Аз също съм безкрайно възмутена от консуматорството, което се налага още от детска ранна възраст. А после зъболекаря ми казва: "Няма да награждавате децата с бонбони, за да не им се развалят зъбите. Ще ги награждате с плодове." Е, добре, аз го правя точно така, но всички около мен? Мога ли цял живот да дебна над децата си?
Опитвам се да им обяснявам защо едно нещо е полезно и защо не....не знам колко запомнят и колко въобще ги вълнува...лъскавата, шарена опаковка определено има повече предимства в техните очи.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #9 -: Януари 13, 2009, 09:25:55 » |
|
escorial, знам за зъболекарско семейство, които залепили на входната врата бележка от рода на - Моля, не носете шоколади, бонбони, вафли... в този дом.
Ние непрекъснато го обясняваме, даже разказваме за горния пример. Но даваме алтернативата само плодовете. За мен е още по-опасно да ми внесат в къщи книжки с барбита, томиджерита и т.н. А и PVC играчки. Щото после трябва да ги хвърлям, което е още по-неприятно...
Ами песничката " Ние сме войници, ще вървим напред!" и "В джобчето ми дрънкат семки и бонбонки..."
Още когато момченцето ми беше бебе , откъснах страницата от книжката с войниците...
А ти ще споделиш ли рецептите си в съответната тема?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Януари 13, 2009, 11:48:38 » |
|
И аз бях мяркала някъде такава рецепта с рожков - нали това е кароб? Само че не знам такова нещо намира ли се в Бг.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
escorial
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Януари 13, 2009, 06:25:58 » |
|
Това за входната врата е идея...ама малко грубичка ми се вижда. Много познати вече са свикнали с нашите навици и то по-скоро казват: "Аз не знам какво да ви нося....не знам как да ви поканя и с какво да ви храня.." ;) Представяте ли си докъде сме стигнали. До там, че ние, които ядем основно пресни плодове и зеленчуци другите се чудят с какво да ни почерпят!
А за филмчетата...всички детски филмчета вече са с лоши и добри. Моите деца чакат все да се появи лошия. Оня ден гледахме "Васко Да Гама от село Рупча" и моите хлапета все питаха - този ли е лошия? И ние им обясняваме, че в този филм няма лош. Те не са свикнали, че по филмите няма лоши...какви са тея филми тогава.
Кароб не знам как е на български..съжалявам. Никога не съм го търсила в БГ и не знам дали се намира там по масовите магазини.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|