novosemeistvo.bg
Февруари 06, 2012, 12:17:23 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Уред за смилане на семена, ядки ...  (Прочетена 3146 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
maryia
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 7

« -: Декември 19, 2008, 01:53:38 »

Решила съм да си купувам уред, в който да смилам сусам, ленено семе, различни ядки, които след това да добавям към домашния хляб, салати, и др. Също искам да си правя бадемово мляко.
Засега клоня към блендер.
Въпроса е дали той ще успее да смели напр. сусама на много ситно, да не се усещат парченца.
Днес бях в един магазин, и там дори ми предложиха кафемелачка, която мели на няколко степени - по-едро, по-ситно, в зависимост от предпочитанията. Обаче в такъв случай няма да мога да си правя бадемово мляко в нея, защото няма как да добавя вода  JNoeps
Очаквам да споделите вашия опит  hb
Активен
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #1 -: Декември 19, 2008, 02:43:06 »

И аз щях да питам как се смила сусама за тахан - моят не се получи хубаво. Но бадемовото мляко става хубаво с пасатора - много фино се смилат бадемите с него.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #2 -: Декември 19, 2008, 02:50:47 »

И аз не мога да докарам такана до фина консистенция. Не става за мазане, а за поръсване.
Засега меля всичко с пасатора, но с лененото семе например нямам голям успех.

maryia , както изглежда, май два уреда трябва да купиш. s045 Ако в блендера става истински течен тахан,  само той би трябвало да ти свърши работа. Но се съмнявам. Интересно ми, дали мели добре ленено семе.
Би ли дала малко подробности за кафемелачката. kissing
« Последна редакция: Декември 19, 2008, 02:55:07 от LOVE & JOY » Активен

Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« Отговор #3 -: Декември 19, 2008, 03:44:40 »

Аз скоро си взех една ръчна мелничка и съм много доволна от нея. Има 3 приставки и се закрепва за повърхността. Най-ситната предимно съм я ползвала за ядки - рендосва ги много фино, не знам семената как биха станали, но определено няма да стават за мазане. Когато мелех ядките в една машинка, подобна на кафемелачка, ставаха като на топченца, т.е. слепваха се, а и ми оставаха несмлени частички. Така, че мелничката е супер за фино рендосване.

За течен тахан предполагам, че нещо като уред за пресоване трябва да се търси.
Активен
maryia
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: Декември 19, 2008, 03:57:10 »

Благодаря за инфото на всички wink
За бадемовото мляко ще пробвам да го направя с пасатора, Анна В. добра идея ми даде, само да се снабдя с бадеми, че в момента нямам
LOVE & JOY , колкото до кафемелачката ето линк http://onlinetrading.bg/product/kafemelachka-krups-gvx-2-pro-coffee-grinder.html същата гледах днес, всичко е описано така както ми го казаха в магазина.

Може ли да помоля за снимка на ръчната мелничка, Hadderahh ?
Активен
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: Декември 19, 2008, 04:04:20 »

Разбира се, намерих линк дори. Цък.
Активен
maryia
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: Декември 19, 2008, 04:10:00 »

Сайта е американски, оттам ли си я купи или ги има и у нас ?
Активен
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Декември 19, 2008, 04:23:41 »

Със сигурност ги има - майка ми има такава, която се завинтва на бурканче и смляното пада в него - много е удобно. Аз изобщо не се бях сетила, че има и ръчни! Hadderahh, благодаря за идеята! Иначе, орехи и по-меки ядки като кашу, например, счуквам в порцеланово хаванче.
Активен
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Декември 19, 2008, 05:15:01 »

От тук, от тук, има ги. Специално аз я взех от едно магазинче на пл.Македония. Ето бг фирма, която ги предлага.
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1023

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #9 -: Декември 19, 2008, 10:33:36 »

Не става, щото трябва преса. Семената на лена и сусамовите съдържат много фибри и други твърди съставки. Не че са излишни, но ако не е нарушена повърхността им, преминава без повреди през всеки стмашно-чревен тракт.

Дори не се влияят от силни стомашни киселини, а на някои пък даже им се повишава кълняемостта след този процес. ;)
Природата е направила това, за да могат те да преживяват всякакви условия и да се расейват възможно най-далече, да оцелеят и растенията да се репродуцират.. :)

Сигурно обаче преживните животни, които ги ползват за храна, нямат този проблем, защото почти ги стриват със зъби.. като мелничката на Hadderahh.
Абе всичко е съвършено в природата!
« Последна редакция: Януари 23, 2009, 01:14:59 от LOVE & JOY » Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #10 -: Декември 20, 2008, 12:09:29 »

за сусама и тахана - посещавал съм цех за тахан - прави се с МОЩНА голяма машина , а не се събира на прах, защото става много дребно и се отделя и мазнина. някои, за да получат крем за мазане слагат добавки - друго масло или малко вода, но в този случай трябва да се консумира срочно според мен.
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

*
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Декември 20, 2008, 07:51:13 »

Така, значи стигнах до извода че, най-добре за сусам и ленено семе, както и за ядки да си взема мелничка, като тази на Hadderahh. В тази връзка може ли да ми кажеш за колко я купи за да се ориентирам в цените тук (във Варна) и в София, очертава ми се път натам в края на месеца.

Благодаря на Deepinside и multimodal, тези неща въобще не ги знаех, всеки ден научавам по нещо ново  thumbsup
Активен
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #12 -: Декември 20, 2008, 11:01:41 »

И аз се интересувам от темата, още повече, че пасатора ми се счупи.
Малко офф - според баща ми правят тахана, като добавят към смления на брашно сусам нещо (извлечено по друг начин сусамово масло например?)... той по принцип е добре запознат с разни хранителни технологии,но за това конкретно не знае.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: Декември 20, 2008, 06:02:06 »

Таханът, всъщност, е препечен сусам - той не е суров и в самото бурканче, ако е стояло неподвижно, се образуват два слоя - отгоре излиза доста мазнина.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #14 -: Декември 21, 2008, 12:06:23 »

И аз се интересувам от темата, още повече, че пасатора ми се счупи.
Малко офф - според баща ми правят тахана, като добавят към смления на брашно сусам нещо (извлечено по друг начин сусамово масло например?)... той по принцип е добре запознат с разни хранителни технологии,но за това конкретно не знае.

В тази връзка :

http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,193.0.html
Активен

Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: