maryia
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« -: Декември 19, 2008, 01:53:38 » |
|
Решила съм да си купувам уред, в който да смилам сусам, ленено семе, различни ядки, които след това да добавям към домашния хляб, салати, и др. Също искам да си правя бадемово мляко. Засега клоня към блендер. Въпроса е дали той ще успее да смели напр. сусама на много ситно, да не се усещат парченца. Днес бях в един магазин, и там дори ми предложиха кафемелачка, която мели на няколко степени - по-едро, по-ситно, в зависимост от предпочитанията. Обаче в такъв случай няма да мога да си правя бадемово мляко в нея, защото няма как да добавя вода  Очаквам да споделите вашия опит 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: Декември 19, 2008, 02:43:06 » |
|
И аз щях да питам как се смила сусама за тахан - моят не се получи хубаво. Но бадемовото мляко става хубаво с пасатора - много фино се смилат бадемите с него.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #2 -: Декември 19, 2008, 02:50:47 » |
|
И аз не мога да докарам такана до фина консистенция. Не става за мазане, а за поръсване. Засега меля всичко с пасатора, но с лененото семе например нямам голям успех. maryia , както изглежда, май два уреда трябва да купиш.  Ако в блендера става истински течен тахан, само той би трябвало да ти свърши работа. Но се съмнявам. Интересно ми, дали мели добре ленено семе. Би ли дала малко подробности за кафемелачката. 
|
|
|
|
« Последна редакция: Декември 19, 2008, 02:55:07 от LOVE & JOY »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: Декември 19, 2008, 03:44:40 » |
|
Аз скоро си взех една ръчна мелничка и съм много доволна от нея. Има 3 приставки и се закрепва за повърхността. Най-ситната предимно съм я ползвала за ядки - рендосва ги много фино, не знам семената как биха станали, но определено няма да стават за мазане. Когато мелех ядките в една машинка, подобна на кафемелачка, ставаха като на топченца, т.е. слепваха се, а и ми оставаха несмлени частички. Така, че мелничката е супер за фино рендосване.
За течен тахан предполагам, че нещо като уред за пресоване трябва да се търси.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
maryia
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Декември 19, 2008, 03:57:10 » |
|
Благодаря за инфото на всички  За бадемовото мляко ще пробвам да го направя с пасатора, Анна В. добра идея ми даде, само да се снабдя с бадеми, че в момента нямам LOVE & JOY , колкото до кафемелачката ето линк http://onlinetrading.bg/product/kafemelachka-krups-gvx-2-pro-coffee-grinder.html същата гледах днес, всичко е описано така както ми го казаха в магазина. Може ли да помоля за снимка на ръчната мелничка, Hadderahh ?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Декември 19, 2008, 04:04:20 » |
|
Разбира се, намерих линк дори. Цък.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
maryia
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: Декември 19, 2008, 04:10:00 » |
|
Сайта е американски, оттам ли си я купи или ги има и у нас ?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Декември 19, 2008, 04:23:41 » |
|
Със сигурност ги има - майка ми има такава, която се завинтва на бурканче и смляното пада в него - много е удобно. Аз изобщо не се бях сетила, че има и ръчни! Hadderahh, благодаря за идеята! Иначе, орехи и по-меки ядки като кашу, например, счуквам в порцеланово хаванче.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Декември 19, 2008, 05:15:01 » |
|
От тук, от тук, има ги. Специално аз я взех от едно магазинче на пл.Македония. Ето бг фирма, която ги предлага.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #9 -: Декември 19, 2008, 10:33:36 » |
|
Не става, щото трябва преса. Семената на лена и сусамовите съдържат много фибри и други твърди съставки. Не че са излишни, но ако не е нарушена повърхността им, преминава без повреди през всеки стмашно-чревен тракт.
Дори не се влияят от силни стомашни киселини, а на някои пък даже им се повишава кълняемостта след този процес. ;) Природата е направила това, за да могат те да преживяват всякакви условия и да се расейват възможно най-далече, да оцелеят и растенията да се репродуцират.. :)
Сигурно обаче преживните животни, които ги ползват за храна, нямат този проблем, защото почти ги стриват със зъби.. като мелничката на Hadderahh. Абе всичко е съвършено в природата!
|
|
|
|
« Последна редакция: Януари 23, 2009, 01:14:59 от LOVE & JOY »
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #10 -: Декември 20, 2008, 12:09:29 » |
|
за сусама и тахана - посещавал съм цех за тахан - прави се с МОЩНА голяма машина , а не се събира на прах, защото става много дребно и се отделя и мазнина. някои, за да получат крем за мазане слагат добавки - друго масло или малко вода, но в този случай трябва да се консумира срочно според мен.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
maryia
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Декември 20, 2008, 07:51:13 » |
|
Така, значи стигнах до извода че, най-добре за сусам и ленено семе, както и за ядки да си взема мелничка, като тази на Hadderahh. В тази връзка може ли да ми кажеш за колко я купи за да се ориентирам в цените тук (във Варна) и в София, очертава ми се път натам в края на месеца. Благодаря на Deepinside и multimodal, тези неща въобще не ги знаех, всеки ден научавам по нещо ново 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Декември 20, 2008, 11:01:41 » |
|
И аз се интересувам от темата, още повече, че пасатора ми се счупи. Малко офф - според баща ми правят тахана, като добавят към смления на брашно сусам нещо (извлечено по друг начин сусамово масло например?)... той по принцип е добре запознат с разни хранителни технологии,но за това конкретно не знае.
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: Декември 20, 2008, 06:02:06 » |
|
Таханът, всъщност, е препечен сусам - той не е суров и в самото бурканче, ако е стояло неподвижно, се образуват два слоя - отгоре излиза доста мазнина.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #14 -: Декември 21, 2008, 12:06:23 » |
|
И аз се интересувам от темата, още повече, че пасатора ми се счупи. Малко офф - според баща ми правят тахана, като добавят към смления на брашно сусам нещо (извлечено по друг начин сусамово масло например?)... той по принцип е добре запознат с разни хранителни технологии,но за това конкретно не знае.
В тази връзка : http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,193.0.html
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|