novosemeistvo.bg
Февруари 05, 2012, 11:56:19 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Спелта  (Прочетена 8012 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« -: Септември 18, 2008, 10:55:12 »

История на спелтата

Спелтата е специален сорт жито, познатo още от най-ранна древност и наричано „житото на фараоните”. Най-богатите археологически находки, свързани със спелтата са от Европа. В Южен Кавказ има останки от спелта, датиращи от петото хилядолетие преди новата ера. В периода 2500 - 1700 г. пр.н.е. спелтата е разпространена в Централна Европа. През Желязната ера ( 750 -15 г. пр.н.е.) спелтата става основният сорт жито в Северна Германия и Швейцария, както и в северните части на британския полуостров. Спелтата е пренесена в Северна Америка в края на 19 век.

През 20 век почти навсякъде спелтата е заменена с обикновеното (хлебно) жито, тъй като добивите от него могат да се увеличават с торене и генни модификации за разлика от спелтата, която не се поддава на такива интервенции.

Спелтата като храна

Спелтата се отличава с високата си чистота, тъй като се отглежда без изкуствено торене и генни модификации.
Съдържа високо количество полезни хранителни вещества - 57,9 % въглехидрати, 17,0% протеини, 3% мазнини, 9,2% фибри, минерални соли и витамини. Спелтата съдържа балансирано количество глутен и е изключително подходяща за приготвяне на тестени изделия.

Спелтата е много подходяща при здравословно хранене. Нейните съставки са водноразтворими и това улеснява възприемането им от организма. Подобно на течните храни те се усвояват бързо и така подпомагат формирането на клетъчната система на тялото: подобряват кръвообръщението, улесняват бъбречната дейност и пречистването на организма, действат съдоразширяващо и подобряват храносмилането. Като цяло спелтата се понася добре от организма и се усвоява лесно.

Други приложения
Спелтата е полезна не само като храна. Ако се постави на определени места по тялото, тя облекчава много болестни симптоми и има нежен възстановителен ефект. Затова обвивките на спелтата се използват за пълнеж на различни видове възглавници и матраци – за спане и почивка, за медитация, за бебета и майки и др.

източник
« Последна редакция: Септември 18, 2008, 11:06:51 от JOY » Активен

nenaatoa
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 383

« Отговор #1 -: Септември 19, 2008, 06:05:36 »

На английски  SPELT,  на немски  DINKEL.
Правя си хляб от това зърно и качеството няма нищо общо с боклуците по магазините. За съжаление, не знам дали може да се намери в България. Аз го взимам от Австрия.
Активен

Променяй се непрекъснато и си оставяй винаги същият!
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #2 -: Септември 19, 2008, 09:10:05 »

купих минала седмица на био-изложението. Вече има и в България.
Сертифициращ орган BIOHELLAS, произход Канада,
Вносител "Авгери" ООД, гр. София, тел 02 955 95 01  shakehands
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« Отговор #3 -: Септември 19, 2008, 09:25:47 »

На английски  SPELT,  на немски  DINKEL.

Aaа, това ли било?! И аз го ползвам, но го знаех само като динкел. Има го по био щандовете и магазините.
Активен
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 600

всичко виждам и чувам

« Отговор #4 -: Септември 19, 2008, 09:46:02 »

Това същото ли е като шпелта?? Има го в мултизърнестата каша на бебето ми, но пише шпелта (предполагам е едно и също)...
Активен
LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #5 -: Септември 20, 2008, 05:37:39 »

Това същото ли е като шпелта?? Има го в мултизърнестата каша на бебето ми, но пише шпелта (предполагам е едно и също)...
Да, същото е.

Дийп, ти спелта на зърна ли  купи или хляб? Мен суровината ме интересува. :)
Чудесно е, че някой се е сетил да внася. Чаках отдавна.

Сега се надявам, поне един широкоскроен производител да го засее. ;)

Ето нещо за запалените по хлебопеченето:

Суха закваска със спелта

Фаза 1

продукти:
50 гр. брашно от спелта
150 гр. бяло брашно
20 гр биологичен мед
150 гр топла вода

Слагаме всички продукти в голяма купа, смесваме много добре.Разрязваме голяма торбичка за фризер, покриваме купата и завързваме с ластик.
Оставяме на топло място (около 30° C) за 36-48 часа, докато тестото се е разтекло и мирише силно на алкохол, също така трябва да е потъмняло отгоре и ще се показват балончета, които се пукат бавно.
Това са знаците, че ферментацията е започнала.В тази точка започваме да отглеждаме собствената си мая.
Готови сме да преминем към втора фаза, където ще "храним" закваската, за да помогнем на клетките да растат и да се размножават.

Фаза 2

продукти:
цялата смес от фаза 1
30 гр брашно от спелта
280 гр бяло брашно
150 гр топла вода

Смесваме добре брашната и заедно с водата прибавяме при закваската.
Смесваме добре. Завиваме отново с топбичката и затваряме с ластика, както във Фаза 1.
Оставяме за 24 часа на същото топло място (бъдете сигурни че температурата не пада под 24°C, това ще убие ферментацията), докато сместа се е развила и увеличила малко, и е започнала да мирише сладникаво.

Изсушаване на закваската

В тази фаза се нуждаем от 600гр закваска. Смесваме я с 500 г бяло брашно.
Застиламе тавичка с пекарска хартия. Загряваме фурната на най-ниска степен 30-40°C.
Нарязваме закваската на възможно най-малки парченца и ги разтиламе равномерно в тавичката.
Оставяме във фурната за 2-3 часа, докато закваската се е изсушила.
Поставяме гранулите в кухненски робот и смиламе на ситно.
Запазваме в херметически затворен буркан.

*Аз не суших моята закваска във фурната, а на стайна температура, за 1 ден беше готова.

Реактивиране на закваската

За да реактивираме гранулите, ги поставяме в буркан със същото количество вода (напр. 100г гранули със 100гр. вода). Затваряме буркана и разклащаме много добре. Оставяме буркана на топло място ( не по-малко от 25°C). След 1-2 дена сместа се реактивира. Започват да се образуват балончета. В тази точка прибавяме същото количество като гранулите бяло брашно ( 100г) и половината от количеството им вода (50 г)
Оставяме за 24 часа.
Закваската е готова за приготвяне на хляб.
източник
« Последна редакция: Септември 20, 2008, 11:07:46 от JOY » Активен

nenaatoa
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: Септември 20, 2008, 04:44:44 »

купих минала седмица на био-изложението. Вече има и в България.
Сертифициращ орган BIOHELLAS, произход Канада,
Вносител "Авгери" ООД, гр. София, тел 02 955 95 01  shakehands

Да разбирам, че си  купила зърно, нали?  Това е много хубаво! Ще им се обадя да ги питам.
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #7 -: Септември 23, 2008, 11:18:47 »

Да разбирам, че си  купила зърно, нали?  Това е много хубаво! Ще им се обадя да ги питам.
едно едро и хууубаво
Активен

- Rumi

Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 174

« Отговор #8 -: Септември 24, 2008, 09:18:48 »

Аз че няма да седна да меся и пека хляб е ясно-нямам толкова време, нито пък условия. Ако може, споделете какво друго мога да приготвя от това зърно? Може ли да се готви като булгура и елдата, например?
Активен
nenaatoa
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Септември 25, 2008, 07:18:10 »

Може да правиш с него всичко, което е възможно и с пшеницата... Разбира се, най-добре е да го смелиш и да си направиш хляб, кекс, и т.н.  zwaai02 но това ти си го решаваш. five
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #10 -: Септември 25, 2008, 08:07:40 »

Цитат
Думата „камут”/ спелта/ произлиза от думата, с която в Древен Египет са наричали пшеницата. Счита се, че камутът е далечен прародител на съвременната пшеница, който не се поддава на никакви селекции и е с високо съдържание на белтъчини. В края на 40-те години на 20. век 36 зърна камут са били пренесени в щата Монтана  и благодарение на тях този сорт пшеница се разпространява само в един щат под търговското наименование „Kamut“. Зърната на камута са 2-3 пъти по- големи от обикновената пшеница и не само, че притежават приятен орехов вкус, но и съдържат много повече хранителни вещества, отколкото зърната на съвременните сортове пшеница.
За сравнение, камутът съдържа:
-   29% повече белтъчини
-   27% повече липиди
-   23% повече магнезий
-   25% повече цинк
-   много повече витамин Е
-   16 аминокиселини с много по- високи показатели
-   по- високи показатели в 8 от 9 вида минерални соли, съдържащи се в обикновената пшеница.

В повечето страни камутът влиза в търговската мрежа само в преработен вид. Използва се за приготвяне на макаронени изделия, флейкс, крекери. Поради ограниченото производство, продукти с камут могат да бъдат намерени само в магазините за здравословно хранене. Между впрочем трябва да се има предвид, че и камутът , както всеки един сорт пшеница, съдържа глутен и хора на безглутенова диета, не трябва да го включват в менюто си.

аз пих напитка от камут

1828
Активен

- Rumi

Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Септември 25, 2008, 09:42:56 »

Не знам защо камут и спелта го цитират като едно и също нещо  ???. В Англия се продават като различни неща - Kamut  и  Spelt. Яла съм хляб и от двете - има малка разлика...
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #12 -: Септември 25, 2008, 10:38:51 »

Не знам защо камут и спелта го цитират като едно и също нещо  ???. В Англия се продават като различни неща - Kamut  и  Spelt. Яла съм хляб и от двете - има малка разлика...

s045

ето тука един линк http://www.kamut.com/english/index.htm
« Последна редакция: Септември 25, 2008, 10:43:20 от Deepinside » Активен

- Rumi

Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: Септември 25, 2008, 02:49:12 »

Ще цитирам какво ми отговориха от Англия за камут и спелт:
"Спелта прилича много на пшеница. Хляба става същия като пшеничния. На цвят хляба и зърното са същите. Зърното е само малко по-голямо и хляба бухва малко повече, вероятно от по-голямото съдържание на глутен.
За камута. Зърното има различна форма, около три пъти по-голямо е. Цвета му е жълтеникав. Много твърдо зърно е. Подобно на царевицата, защото когато го меля издава много по-силен звук от спелта. Хляба е много по-бял от пшеничния и спелта. Има жълтеникав цвят и съвсем различен вкус. Чела съм че камута го водят някаква древна - египетска пшеница, но според мен няма нищо общо с пшеницата.
Хляба със Спелт бухва много повече от хляба с Камут и затова аз го предпочитам, въпреки, че хляба с Камут е много по-бял."

http://nutrition.about.com/od/grainsandcereals/p/spelt.htm
http://www.alimentstrigone.com/info_kamut_en.html
това е за рецепти - http://www.recipesource.com/main-dishes/breakfast/kamut-breakfast1.html

а вижте и този сайт - продават продукти от спелт и камут; има адреси на магазини в страната - http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=6

Всъщност, като се обадих на фирма Авгери, се оказа че те са магазин Биосвят и от 1 Октомври ще може да се поръчва и по интернет от тях.
« Последна редакция: Септември 25, 2008, 03:02:40 от nenaatoa » Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« Отговор #14 -: Септември 25, 2008, 03:15:57 »

А къде е този магазин Биосвят?
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: