|
Deepinside
|
 |
« Отговор #15 -: Януари 14, 2009, 03:49:55 » |
|
за лиция съм чувал наименование в смисъл - "китайско императорско плодче" - действа даже тонизиращо, и е хубаво с по-малки количества. продава се по китайски магазини, еин такъч е на Пиротска 18, но входа е от пряката на Пиротска.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
Публикации: 74
Believe in something Better!
|
 |
« Отговор #16 -: Февруари 11, 2009, 11:19:09 » |
|
Понеже темата е за рецепти с максимално една топлинна обработка,ето една рецепта без топлинна обработка,но трябва блендер за целта.
Доматена крем супа
3 домата,нарязани 1/4 чаша вода 1 скалидка чесън пресован 1 стрък пресен лук 1/4 чаена л. сол 1/2 авокадо нарязано 1 с.л. зехтин 2 ч.л.пресен копър или босилек,ако е сух 1/2 ч.л.
Слагаме доматите,водата,чесъна,лука и солта в блендера,докато се блендират до гладка консистенция.После прибавяме авокадото със зехтина и пак блендираме до гладка консистенция.Прибавяме копъра или босилека,и блендираме само за секунда,колкото да се смеси с останалатo.И супата е готова,ако искате да е po-студена,оставете във хладилника за около 30 мин.Отгоре може да декорирате с босилека,аз направих и крутончета,само нарязах хляба на кубчета,без да го обработвам,а също така нарязах и останалото авокадо отгоре.По желание,на кой каквото му хрумне.Да,блендира се,но пак остават доста полезнотии,а вкуса е много приятен и доста освежителен.
|
|
|
|
|
Активен
|
Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #17 -: Февруари 11, 2009, 11:28:23 » |
|
Звездичка, супер идея. И без това нали доматите не е добре да се обработват термично ( и да се ядат с колците  . ) А дали ще е вкусна ако само леко се затопли? Сега зимата студените супи като че ли не ме влекат много?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #18 -: Февруари 12, 2009, 06:36:46 » |
|
А дали ще е вкусна ако само леко се затопли? Сега зимата студените супи като че ли не ме влекат много?
честно казано и на мен ми мина през акъла,но си я похапнахме сладко,сладко и студена.Направо се учудих на себе си,как посред зима похапвам таквиз студенотии.Но след обяд ми направи впечатление,че бях пълна с енергия,което обикновено е противоположното,ако обядвам топла храна.Но може да се пробва и да се затопли,ако искаш.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #19 -: Февруари 15, 2009, 06:00:48 » |
|
Звездичке, страхотна вкусотия, благодаря ти!!! Вчера с мъжа ми си я направихме. Първо опитахме по лъжица бавно, колебливо, втората лъжица дойде веднага, а след това се усетихме, че ще я изядем дори преди да сме я сервирали... Само да добавя, че се получават 2 купички, максимум 3-4 мъъъънички. Другия път ще удвоя всичко 
|
|
|
|
« Последна редакция: Февруари 15, 2009, 06:42:35 от сребърен облак »
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
|
Алиса в огледалния свят
|
 |
« Отговор #20 -: Февруари 15, 2009, 06:38:22 » |
|
продава се по китайски магазини, еин такъч е на Пиротска 18, но входа е от пряката на Пиротска.
 ..."къде са мечовете?" 
|
|
|
|
|
Активен
|
Добротворене.
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #21 -: Февруари 15, 2009, 08:56:10 » |
|
Понеже темата е за рецепти с максимално една топлинна обработка,ето една рецепта без топлинна обработка,но трябва блендер за целта.
 Ако се добави и ситно натрошен лед, ето го класическото "гаспачо"- прохлада за летните дни 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #22 -: Февруари 15, 2009, 09:20:15 » |
|
Другия път ще удвоя всичко  Удвоих :) пак вкусно! Този път с много сирене, за вечеря. Щото вечер гледам да има протеини :)
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #23 -: Февруари 15, 2009, 10:43:36 » |
|
Удвоих :) пак вкусно! Този път с много сирене, за вечеря. Щото вечер гледам да има протеини :)
домати и сирене не "фърфи" :P
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #24 -: Февруари 15, 2009, 11:03:55 » |
|
Е нали млечните вървяха със зеленчуци?! Или то доматът всъщност е плод.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #25 -: Февруари 15, 2009, 11:12:48 » |
|
Е нали млечните вървяха със зеленчуци?! Или то доматът всъщност е плод.
доколкото разбрах, има някаква реакция , която се получава при съвместно консумиране на домат и сирене. Прочутата шопска салата да се прави без сирене -> мешана:)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #26 -: Февруари 16, 2009, 12:15:58 » |
|
Звездичке, страхотна вкусотия, благодаря ти!!! Вчера с мъжа ми си я направихме. Първо опитахме по лъжица бавно, колебливо, втората лъжица дойде веднага, а след това се усетихме, че ще я изядем дори преди да сме я сервирали... Само да добавя, че се получават 2 купички, максимум 3-4 мъъъънички. Другия път ще удвоя всичко  да,забравих да спомена,че от тези количества стават 2 порции,но ти си си го натъкмила.Радвам се,че ви е харесало.И аз бях като вас ,когато я правих за първи път. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #27 -: Февруари 16, 2009, 09:33:32 » |
|
доколкото разбрах, има някаква реакция , която се получава при съвместно консумиране на домат и сирене. Прочутата шопска салата да се прави без сирене -> мешана:)
Защото домата е киселинообразуващ (по разделното хранене), иначе с кратавица става. Но, според мен, след топлинната обработка на домата, не е толкова зле.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #28 -: Февруари 16, 2009, 03:56:04 » |
|
Но без краставици / по Аюрведа/  Облаче, вместо сирене бих добавила сурови, белени бадеми/ накиснати от предната нощ/. Ако пробваш, кажи как е.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #29 -: Февруари 16, 2009, 05:34:29 » |
|
КОПРИВА - био, прясна, вкусна, полезна.....вече брахме в началото на февруари...[/size]
бере се с ръкавици, от чисто място. Мие се много пъти с вода, с накисване за няк минути внимателно се претрива между пръстите по 1 стръкче и се яде сурово
ако не се търпи жаркането, се счуква по някакъв начин -през плик, с чукало за чесън, някой як мъжага с груби ръце я смачква...
много е вкусно с черен хляб, с орехи, с всичко !
|
|
|
|
« Последна редакция: Февруари 16, 2009, 05:37:16 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
|