novosemeistvo.bg
Февруари 09, 2012, 12:03:16 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Безопасен пясък за пясъчници и детски площадки?  (Прочетена 2677 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« -: Февруари 11, 2009, 05:06:21 »

Отдавна ме вълнува този въпрос. По-точно от миналото лято, когато реших да правя пясъчник на детето. Оказва се, че за всяко нещо трябва да сме нащрек, дори с най-обикновения пясък. Така и не стигнах до там да проверявам какъв точно пясък се продава по магазините и има ли такъв, който е специално за пясъчници или само строителен се продава.

Проблемът е, че пясъкът, който се добива от кариерите (строителния пясък), съдържа кварц (силициев диоксид), който при вдишване може да предизвика заболяването силикоза. Освен това частичките трябва да са по-големи от определен размер. А децата по пясъчниците са изложени на голям риск, защото са заровени в пясъка, посипват се, боричкат се и т.н.

Пускам линк на английски >>>

Вие знаете ли какъв пясък се продава и дали този за детските площадки и пясъчници е специален, маркиран, че е за игра? Не ми се вярва, честно казано.

Аз лично се снабдих с речен пясък, който пресяхме. В него няма кварц. Но като отидем утре на някой пясъчник, освен всички други животински екстри, от къде да знам дали я няма и тази?
« Последна редакция: Февруари 12, 2009, 12:44:16 от Hadderahh » Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #1 -: Февруари 11, 2009, 06:36:19 »

хубаво е да се внимава. освен пясъка, какви още неща може да се намерят в един пясъчник...(малки и големи) JNoeps
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #2 -: Февруари 11, 2009, 07:13:23 »

Болна тема са ми детските пясъчници. От един такъв детски пясъчник, малката ми дъщеря е с котешка микроспория. Не можем да се отървем от това чудо и това е. Лишеите са по раменцето, и надолу по ръчичката. Снощи забелязах, че и още един се е разнесъл на другата ръчичка.  mecry
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: Февруари 11, 2009, 11:45:13 »

хубаво е да се внимава. освен пясъка, какви още неща може да се намерят в един пясъчник...(малки и големи) JNoeps

Имаш ли идея как точно да се внимава за кварц?
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #4 -: Февруари 12, 2009, 12:41:26 »

Имаш ли идея как точно да се внимава за кварц?

избягване на пясъчници s045
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #5 -: Февруари 17, 2009, 11:44:10 »

А дали става да се ползва морски, вместо речен? thinkerg  В него има ли кварц?
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: Февруари 17, 2009, 11:47:26 »

Мисля, че морският също става, но нали знаеш, че е забранено да се взима ;)
Кварцът е основно в скалите.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #7 -: Февруари 17, 2009, 12:30:27 »

Мисля, че морският също става, но нали знаеш, че е забранено да се взима ;)
Кварцът е основно в скалите.
За строителни цели сигурно е забранено, но за по- малко количество.. s045 Просто не схващам логиката, морският да е забранен, а речният- разрешен. yelrotflmao Белким някой се сети да продава читав пясък..
Активен

Меги
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #8 -: Февруари 18, 2009, 12:57:17 »

Накъде четох наскоро, че именно морският пясък е най-чист (безвреден и подходящ за игра на деца). В нашя квартал не е останал пясъчник с пясък, така че си спестяваме този проблем (то и падането от катехушки ще си спестим, понежи и такива не са останали  shok)
Не мисля, че е проблем да се вземе морски пясък за малък пясъчник. Лично смятам да направя такъв в едно обособено за градина пространство, което ще бъде оградено, за да се опази поне от четирикраките...
Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #9 -: Април 07, 2009, 08:17:30 »

Започна сезонът на пясъчниците...
Вчера отиваме на новата площадка, открита преди година, в недалечен квартал...Останахме без думи! Площадката я нямаше! По-скоро беше останала само площадката, а всичко, ама всичко друго беше демонтирано... Качихме се пак на колата и намерихме друга, неизвестна за нас...Теренът й представлява  един огромен пясъчник, в огромно количество. Но предимно прах! При всяка крачка се получава огромен облак...Тъпа работа, как да кажа на децата -тръгвайте и от тая площадка, няма да играете!

Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Април 08, 2009, 10:21:56 »

Пясъкът в моя пясъчник се е слегнал зимата. Ся ще трябва още да се запълни. Въпреки, че е покрит с някъв найлон и затрупан с камъни, пак някой четириног е ровил, ровил и се е добрал до пясъка. От котки няма опазване.

Иначе, пясъчниците по градинките са ми отвратителни така или иначе. Направо откровено си смърдят. Най-обичам детски площадки без пясъчник.

Други идеи да се запълни неголям домашен пясъчник са ориз, кус-кус и подобни.
Активен
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #11 -: Май 09, 2009, 11:38:22 »

Много ме съмнява ориз или кус-кус да стават за пясъчник. И аз съм решила да взема морски пясък.
Миналото лято купих на дечко един надуваем басейн и вместо с вода го напълних с пясък. Много е лесен за поддържане, защото само трябва добре да се покрие с нещо. Покривах го с рогозки (тези дето ги продават във "всичко по 1 лв.") и от горе слагах и найлон. Така котките не можаха да се доберат до пясъка.
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: Май 31, 2009, 03:58:38 »

Хехе, на какво попаднах случайно:

http://www.enasco.com/product/Z20140J

"White play sand ideal for indoor sand tables. 100% natural. Safe and clean. Molds great when wet. Can be washed to remove impurities. Contains no free silica or free quartz. Environmentally friendly. Nontoxic."

Само че е за щатските майки.. по-точно за децата им  mecry
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: