Отдавна ме вълнува този въпрос. По-точно от миналото лято, когато реших да правя пясъчник на детето. Оказва се, че за всяко нещо трябва да сме нащрек, дори с най-обикновения пясък. Така и не стигнах до там да проверявам какъв точно пясък се продава по магазините и има ли такъв, който е специално за пясъчници или само строителен се продава.
Проблемът е, че пясъкът, който се добива от кариерите (строителния пясък), съдържа кварц (силициев диоксид), който при вдишване може да предизвика заболяването силикоза. Освен това частичките трябва да са по-големи от определен размер. А децата по пясъчниците са изложени на голям риск, защото са заровени в пясъка, посипват се, боричкат се и т.н.
Пускам линк на английски
>>>Вие знаете ли какъв пясък се продава и дали този за детските площадки и пясъчници е специален, маркиран, че е за игра? Не ми се вярва, честно казано.
Аз лично се снабдих с речен пясък, който пресяхме. В него няма кварц. Но като отидем утре на някой пясъчник, освен всички други животински екстри, от къде да знам дали я няма и тази?