valko
1
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #30 -: Февруари 18, 2009, 09:03:35 » |
|
За деца има школи предимно за карате и айкидо. Айкидо е по-добрия вариант, а и доколкото съм запозната, поне в София школата за айкидо за деца е по-добра. На мен не ми допада съзтезателния характер на бойните изкуства на запад като цяло. България не прави изключение в това отношение. Затова предпочитам йога. Но ако детето си е "състезател" по природа, бойно изкуство ще е по-добре за него.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #31 -: Февруари 18, 2009, 09:58:06 » |
|
Да ви разкажа продължението - все пак това не е филм или книга, сюжета продължава да се пише и в момента.. :))
Дъщеря ми отказа категорично да ходи на занималня, въпреки настояването ми да не е така изведнъж. Исках да се уверя, че ще се справя самостоятелно с уроците и мислех първоначално да не ходи в дните, когато има алианс. Тръгнах от идеята, че от класа им ходят само тя и още едно момиченце, което живее близо до нас, и с което тя направи опит да се сближи още в самото начало. Но безуспешно - то вече имаше изградени приятелски отношения, и за нещастие - точно с един от главните и "врагове" (иначе много добро, но явно манипулирано). Детето ме увери, че в тези дни ще се прибира заедно с Ани. Не съм и попитала за останалите - ясно ми беше, че то само трябва да реши коя от двете ще предпочете.
Вчера, като се прибрах от работа, с голяма радост установих, че си имаме гости - Ани с нейната нова приятелка бяха написали всички домашни за по-малко от 2 часа. Което за дъщеря ми е непостижимо!
Не очаквам така да е всеки ден, нито когато е сама да се справя точно толкова добре. Само констатирам колко положителни в много отношения могат да бъдат близките контакти с приятели.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #32 -: Февруари 18, 2009, 04:19:39 » |
|
що се отнася до йогата, под йога може различни хора да разбират различни неща, а имайки предвид, че не всичко е подходящо за европейци, аз бих предложил все пак айкидо. И на мене ми помага:)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #33 -: Февруари 18, 2009, 04:40:08 » |
|
що се отнася до йогата, под йога може различни хора да разбират различни неща, а имайки предвид, че не всичко е подходящо за европейци, аз бих предложил все пак айкидо. И на мене ми помага:)
Айкидото не би ли следвало да ни е също толкова чуждо.. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #34 -: Февруари 18, 2009, 05:13:49 » |
|
Честно казано, повечето клубове по йога намирисват силно на сектантство. Твърде нереални неща се говорят, и лично аз бих се притеснила да водя детето някъде, още повече ако го заковат "за деца" и не пускат родители. Някъде да са ходи заедно с родителите, е по-подходящо. Но вероятността да се обърка повече детето е много сериозна. Била съм на три места, 2 от които са просто лудница... Струва ми се досста по-разумно заниманието с бойни изкуства. Преди време бях систематизирала и изискванията към треньорите в такъв клуб, ако искаш, ще ги изровя. Но на първо четене се сещам, че на много места ученици с по-нисък дан и не чак толкова добър подход поемат децата, а те, за разлика от треньорите, изобщо не говорят за овладяване на енергиите, пътя на воина, медитативни практики, духовната страна на бойните изкуства...
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #35 -: Февруари 18, 2009, 07:11:41 » |
|
под йога може различни хора да разбират различни неща, а имайки предвид, че не всичко е подходящо за европейци, аз бих предложил все пак айкидо. И на мене ми помага:)
Аа, това ли бил мотивът? Заради дихателните упражнения поредполагам. :) Е, мен това не ме притеснява толкова - за децата не са задължителни. Облаче, на йогата, където ходех аз, имаше и една майка с дете приблизително на възрастта на дъщеря ми. Доста добре се справяше с упражненията, а и него специално учителя не го поправяше много. То дори само упражненията за релаксация биха били полезни. Бих я записала.. и да ходим двечките, но ми е неподходящо като време, защото се застъпва с литературното студио, а детето много държи да ходи. Някъде още бях гледала курсове за майки с деца, но ми се видяха скъпи тогава, а не помня кои дни и в кое време. Дали пък сега няма да ги погледна с други очи, ако са ми в удобно време и място.. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #36 -: Февруари 19, 2009, 12:00:50 » |
|
Айкидото не би ли следвало да ни е също толкова чуждо..  Морихей Уешиба (създателя на Айкодо) е имал степен на Просветление. Поне на мен занимания с айкидо ми действат положително.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #37 -: Февруари 19, 2009, 01:53:51 » |
|
Морихей Уешиба (създателя на Айкодо) е имал степен на Просветление. Поне на мен занимания с айкидо ми действат положително.
Това не променя смисъла въпроса ми. Уешиба е японец, не е европеец.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #38 -: Февруари 19, 2009, 02:00:03 » |
|
Мулти, йогата може би наистина е по-подходяща за вас, но няма ли само още по-различна да стане малката? Аз като че ли клоня към бойните изкуства, стига наистина да има добри курсове. Там също тренират силата на волята, сдържането на агресията, контрол... Помня, че навремето на спартак правеха добри курсове, но сега не знам как е положението. И също помня, че като ученичка много исках да тренирам карате?!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #39 -: Февруари 19, 2009, 02:51:01 » |
|
Hadderahh, проверих аз и за айкидото - има при нас в кваратала и то не-лошо. Само трябва да се обадя да проверя приемат ли по това време начинаещи и дали ни е удобен графика. Но първо мисля да попитам детето, да и разкажа повече.. и тя сама да реши, иначе няма смисъл. А за йога е навита (все пак аз съм ходила и съм разказвала), даже много. Понякога застава в Лотус и опитва да медитира, без някой да я е учил. ;)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #40 -: Февруари 19, 2009, 03:39:34 » |
|
Понякога застава в Лотус и опитва да медитира, без някой да я е учил. ;)
а за това няма нужда да ходите на курс, може да се медитира и в къщи
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #41 -: Февруари 19, 2009, 03:46:41 » |
|
Това не променя смисъла въпроса ми. Уешиба е японец, не е европеец.
за мене съм проверил и действа добре(за карате също съм пробвал, ама не е същото и не ме влече) В комплеска Спартак има и сериозна школа по айкидо със сенсей с немалък дан (мисля че поне 4) има и за деца занимания в района на площад Възраждане. Който се интересува, може да ми пише на бележка.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #42 -: Февруари 19, 2009, 03:52:15 » |
|
а за това няма нужда да ходите на курс, може да се медитира и в къщи
Да, ама аз не се чувствам някак достатъчно веща за да я въведа.. То и самата обстановка, музиката, която ни пускаха по време на реалксация, подходящите обяснения.. за това как да си представим, че ни облива светлина, или че вдишваме въздух през някой орган и пр. Сложно ми се вижда и не се наемам. :)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Christian
|
 |
« Отговор #43 -: Февруари 19, 2009, 04:42:37 » |
|
Аз сьм тренирал айкидо около 10 години.Йога сьщо толкова,но с времето не ми остана време. Мога да кажа,че айкидото,не йогата, ме научи на силна дисциплина и респект кьм много неща. Познавам един от треньорите в БГ,когато сьм ходил преди много години *Георги Иванов*,но той почина.Срещал сьм и другият известен Гого,но него не го познавам добре. За малко дете,зависи от вьзрастта е нужно движение.Децата до кьм 12 години имат особено силна нужда да се движат,да изразходват енергия.Така мисля,от книги и от опит сьм го забелязал. Мулти,радвам се за дьщеря ти. 
|
|
|
|
|
Активен
|
ПравЙ непоискано добро.
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #44 -: Февруари 19, 2009, 11:19:41 » |
|
Крис, единственото ми притеснение е, че все пак има съперник в айкидото. А малката хич я нама физически, нито би се състезавала и доказвала. Е, няма как да разбера дали се дава толкова лесно.. преди да пробва. :)))
Иначе иска да е най-добрата (за мен беше изненада) и би участвала в състезания.. И какато всяко дете има нужда от поощрения, обича подарци, награди.., но с това се изчерпват състезанията за нея. :)
Опасявам се даже, че.. може да има разочарования. Борческият хъс /спортен дух/ и липсва, за сметка на откривателския. ;)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|