Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Февруари 28, 2009, 06:28:35 » |
|
Мдааа. Мен също много ме вълнува темата. Някъде бях чела някаква теория, че това се случва по-често при хранените с биберон бебета, защото много бързо изгълтват млякото и сукателния им рефлекс не успява да бъде задоволен за толкова кратко време, т.е. липсва им гърдата. Но знам ли, аз вече имам опит с всякакви теории за масова употреба и съм склонна всичко да подложа на съмнение. И все пак, може би е много просто - смученето на палеца става по абсолютно същия начин, както и сукането. Знам го със сигурност, защото аз съм си смукала пръста до 5 годишна. Т.е. явява се заместител на истинското сучене, т.е. гърдата. Може би в един момент се превръща в навик, в зависимост, в пристрастяване. Защото навремето се отказах да си смуча палеца така, както бих отказвала цигари, ако не съм бременна - много трудно, с много силна воля. В крайна сметка отказа ме баба ми - с много говорене, обяснения, приказване, разбиране и нито грам натиск. За протокола - кърмена съм само месец.
По собственото си дете, което си смуче палеца понякога на заспиване, съм забелязала, че когато се е насукала много хубаво (имам предвид, че е сукала дълго след като е свършило млякото) и е решила, че й е достатъчно, не си го смуче, когато си легне. Също й когато заспи на гърдата, разбира се. А когато явно не й е било достатъчно и е помрънквала, че не иска в кревата, но аз я сложа въпреки всичко, тогава го налапва. Това са моите наблюдения.
|