novosemeistvo.bg
Февруари 06, 2012, 12:04:17 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Защо бебето си смуче палеца  (Прочетена 380 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« -: Февруари 28, 2009, 08:47:15 »

Какво според вас показва бебето като си смуче палеца?Утешава ли се,липсва ли му нещо или пък му напомния нещо друго tongue
Има ли значение дали е кърмаче или е на АМ?Кога е нормално бебето/детето да спре с този навик?И дали въобще трябва намеса за отказването му?Вреди ли му с нещо това и трябва ли да се притесняваме,че детето продължава да си смуче палеца?Има ли значение дали някога е ползвало биберон или не?Ето такива мисли ме навяват в последно време,породени от един разговор с моя приятелка точно по тази тема.
Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #1 -: Февруари 28, 2009, 10:39:37 »

Това е интересна тема. Аз си мисля, че замества сукането, ако на бебето не му достига или липсва.
Но може да се появи и в по-късна възраст. Например, моята сестричка си смучеше дълго палеца -
беше отбита на 6 м. и тогава нямаше биберони. Може и да е по психологически причини - за самоутешаване.
Моето юначе беше кърмено на поискване и никога не е посягала към палеца си. Ще ми е интересно
да прочета и други примери - и аз съм имала спорове по темата. ;)
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« Отговор #2 -: Февруари 28, 2009, 06:28:35 »

Мдааа. Мен също много ме вълнува темата. Някъде бях чела някаква теория, че това се случва по-често при хранените с биберон бебета, защото много бързо изгълтват млякото и сукателния им рефлекс не успява да бъде задоволен за толкова кратко време, т.е. липсва им гърдата. Но знам ли, аз вече имам опит с всякакви теории за масова употреба и съм склонна всичко да подложа на съмнение. И все пак, може би е много просто - смученето на палеца става по абсолютно същия начин, както и сукането. Знам го със сигурност, защото аз съм си смукала пръста до 5 годишна. Т.е. явява се заместител на истинското сучене, т.е. гърдата. Може би в един момент се превръща в навик, в зависимост, в пристрастяване. Защото навремето се отказах да си смуча палеца така, както бих отказвала цигари, ако не съм бременна - много трудно, с много силна воля. В крайна сметка отказа ме баба ми - с много говорене, обяснения, приказване, разбиране и нито грам натиск. За протокола - кърмена съм само месец.

По собственото си дете, което си смуче палеца понякога на заспиване, съм забелязала, че когато се е насукала много хубаво (имам предвид, че е сукала дълго след като е свършило млякото) и е решила, че й е достатъчно, не си го смуче, когато си легне. Също й когато заспи на гърдата, разбира се. А когато явно не й е било достатъчно и е помрънквала, че не иска в кревата, но аз я сложа въпреки всичко, тогава го налапва. Това са моите наблюдения.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: