Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« -: Март 18, 2009, 10:33:07 » |
|
Хайде да съберем ефикасни начини за боядисване на яйца с природни бои. Опитвала съм с лук и цвекло, но не ми се получаваше. Сигурно има някаква тънкост. Споделете, ако знаете нещо, моля! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #1 -: Март 19, 2009, 12:12:41 » |
|
Хайде да съберем ефикасни начини за боядисване на яйца с природни бои. Опитвала съм с лук и цвекло, но не ми се получаваше. Сигурно има някаква тънкост. Споделете, ако знаете нещо, моля!  пробвай с каша от пасирано цвекло, моркови и зехтин (маслен агент...) и малко да постои 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
stelt77
hidden
Приор

Неактивен
всичко виждам и чувам
|
 |
« Отговор #2 -: Март 19, 2009, 02:02:04 » |
|
С лучени люспи от червен лук ми се получават супер... Ако яйцата се увият с люспите се получават шарени, а само пуснати във вода с люспи имат еднакъв цвят, нещо средно между жълто и кафяво (според зависи колко люспи има във водата)... На снимката - на преден план отдолу могат да се видят лучени яйца - шарени и чисти... ...цък връз снимката и става голяма... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: Март 19, 2009, 11:25:52 » |
|
Вътрешните люспи на лука ли? Горе-долу от колко лука?
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
stelt77
hidden
Приор

Неактивен
всичко виждам и чувам
|
 |
« Отговор #4 -: Април 07, 2009, 06:56:23 » |
|
Може и външните, но да не са кални... Люспите се увиват около суровите яйца и в чорапогащник (за да стоят стегнати)... Варят се по този начин, изваждат се от водата веднага след като се сварят и се оставят известно време да изстинат по този начин... След това внимателно се развиват от чорапогащника и люспите... Колкото повече люспи има върху едно яйце, толкова по-тъмно става... Аз пускам лучени люспи и във водата, защото слагам и неовити яйца и ги харесвам по-тъмнички...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Април 07, 2009, 08:43:05 » |
|
Вчера по някоя тв точно за такова говореха, но успях само да чуя, че червеният цвят с боровинки го правели навремето. Как ли се прави, варят се с боровинките ли?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: Април 07, 2009, 09:32:07 » |
|
От размразените боровинки излиза супер оцветяващ ръцете сок. Но и аз не знам как ще "хване" на яйца. Аз ще направя само с червения лук и цвеклото - предпочитам яйцата само червени. Благодаря за идеите!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
stelt77
hidden
Приор

Неактивен
всичко виждам и чувам
|
 |
« Отговор #7 -: Април 07, 2009, 10:07:44 » |
|
Навремето по много оригинални начини се е боядисвала преждата за чипровските килими... Ходила съм в музея и имаше изложени различни оцветители и какъв цвят излиза от тях... Не си спомням какво беше и дали може да се използва за яйца, но ставаше въпрос за природни оцветители, така че може и да става... Ако не се лъжа за зеленото се използваше коприва... Ще питам една приятелка, с която бяхме заедно дали си спомня нещо...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Април 09, 2009, 11:00:08 » |
|
Кристиан, много благодаря за сайта!  Ще напиша тук за червеното цвекло, което смятам да опитам: -Цвеклото се настъргва. Сварява се във вода - за всякави корени съотношението с вода е от 30 до 100 грама корен на 2 литра вода - предполагам, че от това ще зависи интензитетът на цвета. Вари 1-2 часа. Получената цветна вода се филтрира след варенето. -Яйцата се сваряват твърди, като предварително се измиват много добре - с разтвор на оцет във вода. Аз знам, че се слага и доста сол във водата на варене, за да не се счупят и ги увивам в кърпа, за да не се разхождат из тенджерата. -Сварените яйца се заливат със студена вода и се потапят в охладената боя за половин час. Съответно, от продължителността на киснене зависи и интензитетът на оцветяването. По време на кисненето яйцата се въртят с лъжица. -Намазват се с олио за лъскавина (това сигурно го знаете)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Април 10, 2009, 12:48:34 » |
|
Баба ми ми каза за жълтия цвят с глухарчета. Ани, ако не ти представлява трудност, да преведеш за жълто и зелено. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Април 10, 2009, 11:40:27 » |
|
Жълто, оранжево: - горещ чай мате - Ilex paraguariensis - светло жълто - листа от ябълково дърво - листа от енчец - Solidago virgaurea - шафран - цветове от люляк ??? - цветове от лайка - листа от клен (явор или други от Acer sp.) - златисто жълто - моркови - оранжево-жълто - куркума корен - оранжево-жълто (това съм изпробвала с куркума на прах за пластилин - идеално стана)
Зелено: - студен чай мате - липово зелено - жълт кантарион - жълто-зелено - листа от бръшлян - зеленикаво (ихаа! както е напъплил навсякъде в двора!) - полски хвощ - зелено-жълто - спанак - магданоз
Принципи за произвеждане на боята: 1. Свежи зеленчуци - 500 г/2 л вода; 30-40 мин. варене 2. Листа, цветове, плодове (Berries) - 30-100 г/2 л вода; накисване за няколко часа; 30-60 мин. варене 3. Корени, кори - 30-100 г/2 л вода; 1-2 дни накисване; 1-2 часа варене 4. Прах - 3-4 ч.л./2 л вода; 30 мин. накисване; 30 мин. варене 5. Чай, кафе - 30-50 г/2 л вода; 20-30 мин. варене След варенето се филтрира. И т.н. от горния ми постинг...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #12 -: Април 11, 2009, 12:08:34 » |
|
Хадерах, по-полезно е да експериментираш. :)
Доста странни ми се виждат някои предложения :) - на моменти дори абсурдни. Солидаго, жълт кантариион (и повечето билки) цъфтят по-късно ( у нас), шафран нямаме, люлякът не оцветява..?
Лайката боядисва - гаранция - съвсем бледо жълто.. Но кое от нея - цвят по Великден няма.. :)
Яворови (или както там ги наричт) у нас е много застъпен род - с мнооого растения - едва ли всички се ползват. :)
П.П.Ако се ползват източници - нека са наши, родни. :)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вела
Наблюдател
Неактивен
Щастлива съм
|
 |
« Отговор #13 -: Април 11, 2009, 10:49:17 » |
|
Може би става въпрос за сухи растения.
|
|
|
|
|
Активен
|
Тайната на щастието не е в това да стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се наслаждаваш на по-малкото.
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #14 -: Април 11, 2009, 01:39:39 » |
|
Куркума за жълто?
|
|