Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« -: Март 29, 2009, 03:13:52 » |
|
Някой знае ли дали био продуктите, особено вносните, се облъчват? И друго - витае непотвърдена информация, че по пристанищата пресните био продукти се пръскат с пестициди (някакви фунгициди).
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: Март 29, 2009, 03:27:23 » |
|
Не знам какво точно е това облъчване, но знам, че тук, по закона за био-продуктите, така могат да се наричат и продукти, които са облъчвани. Ще намеря статията с новия закон да я преснема. И мен ме озадачи. От тази или следващата година ще има нов закон за био-продуктите.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Март 29, 2009, 03:30:29 » |
|
Ани, за облъчените храни говоря. Виж тук. "Върволица метални бидони бавно пъпли върху лентата на конвейера. Те са пълни с лекарства. Постепенно навлизат в радиоактивната зона. В средата на изолираното помещение е източникът на облъчване - кобалт-60. В продължение на часове металните съдове два пъти обикалят около него.
Те са бомбардирани с гама-лъчи и на излизане вече са абсолютно стерилни. Всички микроорганизми в тях са избити. Точно по същия начин, както лекарствата, се облъчват и хранителни продукти, които ядем всеки ден. Досега те са облъчвали продукти само за износ. Вече се е подредила дълга опашка от чакащи да прекарат през реактора боб, леща, картофи, ориз, червен пипер, месо, гъши дроб, билки, гъби... Капацитетът на инсталацията е от 2,5 до 5 тона на денонощие. "И още: "България е била номер едно в радиационното стерилизиране на храни на Балканския полуостров. В годините на социализма под гама-лъчите са минали стотици хиляди тонове плодове, зеленчуци, билки. Експерти успокояват, че облъчените чушки и домати са експедирани в чужбина."
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: Март 30, 2009, 10:05:56 » |
|
Тази статийка, която имах предвид, се оказа ограничена, но ето какво намерих другаде. Според досегашния знак за био - http://www.code-knacker.de/images/oeko2.gif , облъчването е забранено, вкл. и на продуктите за износ. При тези без знак определено се извършва. Но! от юли 2010 година за Европа ще има нови, разширени и по-свободни минимални критерии за продуктите, които ще се наричат био и ще има нов знак - http://www.code-knacker.de/images/oeko_eu2009.gif . Вероятно това съм чела някъде и по спомени пишеше, че облъчването ще влиза в разрешените неща.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Март 30, 2009, 10:13:07 » |
|
Хм, айде стига бе. Ама аз съм виждала новия знак вече на продукти. Възможно ли е?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Март 30, 2009, 10:27:02 » |
|
Според прочетеното, ще влезе в "обращение" от догодина, а сега са длъжни под знака за био да е написан номер на контролното място и произход на суровината. А според мен уважаващите себе си марки и спечелилите доверие няма да си позволят да поевтинят производството си за сметка на доволстовото на клиентите.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: Март 30, 2009, 10:34:54 » |
|
Да де, ама колко от всички тях ще се изкушат, за да удължат срока на годност на продуктите си, никой не знае. Още повече, докато няма закон и контрол за етикетирането на такива храни.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
uhar
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 7
|
 |
« Отговор #7 -: Март 31, 2009, 01:17:15 » |
|
ей затова във варна на 1 място продават нелегално баби и дядковци, само от тях биопродукти. да разчитам на производител е все 1 да вярвам на мас-медиите..
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Март 31, 2009, 03:40:32 » |
|
Аз тук разчитам на малки местни производители, защото баби и дядовци няма - те си гледат кефа и пазаруват от био-магазините (леле, една бабка оня ден ме хвана за слушател - как да водя здравословен живот, подавайки шоколадово бонбонче на детето). 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #9 -: Март 31, 2009, 05:04:16 » |
|
Хадера, откъде извади тази грозна действителност ( http://istinatazasveta.dir.bg/_wm/library/item.php?did=433682&df=631814&dflid=3 ), днес всичко, което хапвам го анализирам... И какво? Банани, авокадо - нъц! Само ябълки и круши! В България био-продуктите идват от цял свят, значи само местните са 100 % био... А как ме убеждаваха да си взимам американски бадеми, били без нито едно дефектче, не като българските...
|
|
|
|
« Последна редакция: Март 31, 2009, 05:07:47 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Април 06, 2009, 02:42:33 » |
|
Ето още малко инфо за облъчените храни, въпреки че не е конкретно за био продуктите, а по принцип. http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Irradiated_food_brochure_13_July.pdfДа ви кажа честно много се замислям напоследък за продукцията на баби и дядовци, които не са ти лични познати и роднини. Защото тези по селата са си прости хора и кой ги знае първо какви семена ползват за разсад (последно чух нещо от сорта "ааа, от онези, обезпаразитените"), второ и там ги торят и пръскат, млякото го разреждат, кой знае дали не са се отворили да слагат сухо мляко (с меламин) в киселото и кой знае още какво...... и всичкото това без никакъв контрол. Ходи им търси отговорност после. Пък ко ще и да не са облъчени. Една баба от едно село ми предлагаше козе сирене в едни грамадни пластмасови кутии на Верея, на които пишеше не разбрах точно какъв продукт е имало в тях, но в съдържанието - протеини незнамсикаквиси.... Та положението е много зле.
|
|
|
|
« Последна редакция: Април 06, 2009, 02:53:49 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #11 -: Април 06, 2009, 09:14:12 » |
|
Ми то, къде бе, душко, продават контролирани продукти у нас? Пръскат сигурно, най-често с медни препарати (син, зелен камък) срещу мана. Торовете са много скъпи тук, а от торището на селото е безплатно. Водата в млякото е най-малкия проблем... Особено ако знаеш в коя къща и в кое село живее кравата, видяла си я.., знаеш че доматите ги яде и семейството на бабата.
А иначе какво - мляко от крава, отглеждана в затворено помещение, хранена изключително с изкуствени (стимулиращи) храни. Какво сирене и кашквал става от него? Същата гадост.., колкото и да е щадяща технологията. Зеленчуци внос - слънце не видели. Как растат - само с торове и пестициди, пластмасови на вкус..?
Да, гадни са нашите продукти, но пак е нещо, отглеждано на слънце и свобода в семейните ферми. В сравнение с вноса... :)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Бенджи
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Април 06, 2009, 10:34:38 » |
|
Домашните продукти поне няма да са облъчени за по-дългъг срок на съхранение... 
|
|
|
|
|
Активен
|
Тя на 10г. Той на 7г.
|
|
|
|
Christian
|
 |
« Отговор #13 -: Април 07, 2009, 10:26:33 » |
|
Мисля,4е дори да пише,4е не се обль4ват,пак се обль4ват.
Картоните от банани са прьскани сьс силни отрови за *дезинфекция*.В някои страни не ги приемат като пощенска пратка,ако си решил да ги пратиш като колет с книги напр. Има предупреждения,банановите картони да не се ползват за домашни складирания на вещи.
|
|
|
|
|
Активен
|
ПравЙ непоискано добро.
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Април 07, 2009, 04:35:31 » |
|
Мисля,4е дори да пише,4е не се обль4ват,пак се обль4ват.
Точно там е проблемът - няма контрол, особено в Бг. Кой ще ти тръгне да изследва купищата продукти от внос за радиация. Картоните от банани са прьскани сьс силни отрови за *дезинфекция*.В някои страни не ги приемат като пощенска пратка,ако си решил да ги пратиш като колет с книги напр. Има предупреждения,банановите картони да не се ползват за домашни складирания на вещи.
Е това направо бие рекордите. И значи няма гаранция дали са био или не, така ли?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|