novosemeistvo.bg
Февруари 08, 2012, 12:58:17 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Суровата храна- единствената здравословна?  (Прочетена 1198 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« -: Юни 04, 2009, 09:51:10 »

Най- чудовищното престъпление според радетелите на суровата храна е термичната обработка на това, което ни е дала природата в изобилие.

Мисля, че въпросът си заслужава отделна тема.
Чакам Афродита да каже докъде я докара със суровоядството kissing, че напоследък нещо ми се губи по тъча. И да сподели опит, разбира се.
Да заповядат всички суровоядци- 100%- ови и не съвсем, както и тези, които клонят натам или просто имат интерес. clap 1923

Кристиян и той да не се скатава, а да скача тук. 
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« Отговор #1 -: Юни 04, 2009, 10:02:55 »

Веднага, веднага.  Сърбят ме ръчичките. Рецепти ли ще пускаме или ще лафим само? Че точно имам едни пре-пре-красни мъфини, съвсем съвсем суровички.

П.С. Това "единствената здравословна" мож го махна.
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1023

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #2 -: Юни 04, 2009, 10:32:32 »

Най- чудовищното престъпление според радетелите на суровата храна е термичната обработка на това, което ни е дала природата в изобилие.

Мисля, че въпросът си заслужава отделна тема.

Определено има нужда от отделна тема.
Вече има много неща в нета, а и ние никак не можем да изчерпим разнообразието (публикувано на роден език), особено заради липсата на семена на българския пазар...
Много, много бих се радвала на личен опит в рецепти, които всеки от нас е изровил някъде и... вече  изпробвал!

ПП. Hadderahh  love001
« Последна редакция: Юни 04, 2009, 10:53:13 от multicoloured » Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #3 -: Юни 05, 2009, 02:05:40 »

П.С. Това "единствената здравословна" мож го махна.
Ти пък. Аз мислех да махна само въпросителната. tongue

Омега и тя да идва с нейните водорасли, ако не са печени.

Апропо: Аз тези дни здраво "готвих" по суровоядски. Що торти избарах, че  и шоколадови бонбони. 90
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #4 -: Юни 05, 2009, 12:00:45 »

за някои продукти си трябва термична обработка за правилно усвояване. Друг е въпроса подходящо ли е да изключваме напълно всички такива продукти. От моя опит преди време, наблюдението ми е, че пълното суровоядство може да даде дори болезнане чувствителност. (отделно се обръща внимание на млечните произведения дато вид жертва, но хардкор веганите може да не са във възторг :P ) е Eстествено, че има значение и какви млечни произведения се ползват. не съм сигурен колко хора като процент са готови в момента за пълно суровоядство. Nе че не е възможно, но е хубаво да се почне от най-ранна възраст, преди да са създадени други навици, за да може и организма да свикне. И е много важно тогава храна  много да се дъвчи за по-пълно усвояване на енергията от нея.
« Последна редакция: Юни 05, 2009, 12:03:44 от Deepinside » Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #5 -: Юни 05, 2009, 12:20:15 »

(отделно се обръща внимание на млечните произведения дато вид жертва, но хардкор веганите може да не са във възторг :P )

Да, млечните са си жертва. Защо да не са във възторг веганите? Това не го разбрах.  s045 Не е нужно да се ядат, нищо че може. Има варианти за ядкови млека. Бадемовото е многократно по- вкусно от кравешкото.
Недостатъчното усвояване на храната, за което говориш, е развенчан мит. И пак: съвсем не е нужно да се яде всичко. Нуждата от разнообразие на храната не сме ли я дискутирали вече? Аз не очарована от тази теория. ПО-важни са разнообразните вещества дори в една- единствена храна, ако не са разрушени, преди да я изядем. yes

А при суровоядството може да се яде и сурово месо. Това е добър отскок за месоядните. Ако могат да убият, одерат и изядат животно, да дерзаят. Другото е леицемерие.
« Последна редакция: Юни 05, 2009, 12:24:05 от LOVE & JOY » Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: Юни 05, 2009, 12:29:56 »

Това с дъвченето принципно е вярно. Особено за зеленолистните. Затова повечето сурови рецепти се правят в блендера.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 293

« Отговор #7 -: Юни 05, 2009, 01:14:36 »

Мда,аз пък това не му харесвам.Ако храната е винаги пасирана,дъвкателният апарат 6те закърнee, и оттам 6те се отрази зле и на зъбите(поради недобро кръвообра6нение).Освен това и стомаха се изнежва и 6те му е трудно да преработва после не6то разли4но от ка6а.Така 4е за мен суровоядство не е равно на блендиране,а приемане на храната в естественият и вид.
« Последна редакция: Юни 05, 2009, 01:17:21 от OMega » Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Юни 05, 2009, 02:19:17 »

Оми, и ти си права. Но през стотиците години ядене на преработена храна човек е загубил онези си добри дъвкателни навици. Затова, мисля, трябва някакъв балансиран подход - хем да има за хрупане, хем да има добре смляно, за да се усвои максимално.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #9 -: Юни 06, 2009, 02:39:43 »

идеята за дъвченето е в това, че колкото повече се дъвче една храна, толкова повече Финна Еннергия се усвоява от храната (чрез органи/рецептори/процеси в областта на устата, не в стомаха) - това е по-важното. храносмилането е допълнително - там е на друго ниво усвояването.
Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« Отговор #10 -: Юни 07, 2009, 10:44:14 »

Първото и най-важно нещо преди човек да стане суровояд е да си направи едно хубаво пречистване на дебелото черво и черния дроб.Оттам нататък суровоядството е толкова разнообразно,колкото не сме и си и представяли,поне за мене е така.По принцип идеята с блендирането е по-скоро препоръчително точно в процеса на пречистване,да се приемат точно определени зелени сокове.Иначе рецепти бол,даже ако някой не ти каже,че е сурово,може и никога да не разбереш,че си ял такова нещо.Също много важно е да знаеш с какво точно се захващаш и да си наясно за какво става въпрос,защото,ако рупаш моркови и зеле по цял ден и си мислиш,че си суровояд,тогава  определено има проблем.
Що се отнася за храна ,преминала топлинна обработка над определена Т,то мисля всеки знае,че ензимите,а не само те отиват на кино.Но именно ензимите са тези,които спомагат за правилното  разграждане на храната.При липса на въпросните ензими обаче  на организма е нужно да изразходи повече енергия за  да се справи с преработването на "мъртвата храна".Това,което не се преработи се полепва  на..дебелото черво.Оттам се натоварва  и черният дроб и така започва един безкраен кръговрат.
По въпроса за млечните само да кажа,сега ми идва на ум,че не случайно на  бебета не е препорачително да се дават такива поне до 2рата година,иначе има опасност от алергии и други.А,защо,задавал ли си е някой въпроса?!Ми много просто.Състава на млякото,което кравата дава,е точно предназначен за телето,не за човека.Млякото на козата е за козлетата,а човешкото мляко е за бебетата,не стига това,ами и млякото,което кърмачката произвежда е точно предназначено по състав единствено и само за нейното бебе,според това,какви са неговите  нужди .Някой  да е виждал теле да бозае от майка кърмачка?Протеина,който се съдържа в кравето мляко е много повече,от този в човешкото,затова и съответно не може да се преработи от един нормален човек,камо ли пък от едно малко бебе,чиито органи дори  са недоразвити.Не случайно се препоръчва при консумация на мляко например,да няма прием на други храни.Да не забравяме все пак и колко наддава едно теле за една година ,и колко едно бебе за същия период.Може ли дори да става въпрос за сравнение?Това просто е абсурдно!И така от непреработването на млечните се образува така наречената слуз във нашето нежно тяло.И с прости думи ,организмът ни се задръства от всякъде.Що се отнася до въпроса за калция,има толкова много други полезни източници,от където може да си го набавим.Затова все повече хора се обръщат към суровоядството,не толкова от това,че е поредната стара новост,а колкото от това,че все по-нашумява в последно време как хора с диабет,болни от рак и какви ли още не се излекуват,а също и колко по-пълноценен става човек..И малко встрани от темата,но за да ти функционират добре органите е препоръчително да се прави пречистване на същите поне 4 пъти в годината.Това разбира се не значи,че всеки трявба да се юрне да го прави или да става суровояд.А за мръвките дори и не искам да почвам  grin
« Последна редакция: Юни 07, 2009, 10:52:34 от Zvezdi4ka » Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
AFRODITA
hidden
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 86

« Отговор #11 -: Юни 10, 2009, 11:00:34 »

Докара я до под кривата круша...

http://www.recipemagician.com/category/top-recepti/

http://www.zemianazaem.com/?cat=10
Активен

Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
Вери
1
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 61

« Отговор #12 -: Ноември 19, 2009, 06:59:31 »

Здравейте.
Във форума съм се регистрирала и съм писала малко. На тази тема попаднах от статистиката на сайта ни. ;)
Няма да мога да участвам и тук с мнения и опит, за жалост. Твърде много време отделям на интернет пространството, а това чувствам, че на моменти ми вреди. :)

Накратко: вегани сме почти цялото семейство от 8 месеца. Стремим се и към суровоядство. Процент не мога да кажа. 2-3 пъти в седмицата приготвяме и нещо топлинно обработено. От понеделник сме на 100% сурова храна заради постите, които почнаха в неделя. А и искахме да видим как ще се чувстваме. Засега се чувствам лично аз много добре физически, но психически...много неща ме натъжават, много почнах да мисля и обмислям ситуации, случки, да се "задушавам". Бебето, което е на 1год и 5мес го приучавам към веганска и сурова храна. Дъщеря ми от 2-3 месеца се храни като нас.
Ами това е. :) Като свършат постите, ще се включа пак.
Поздрави
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #13 -: Ноември 20, 2009, 12:09:20 »

thumbsup
Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #14 -: Ноември 20, 2009, 11:06:00 »

за някои продукти си трябва термична обработка за правилно усвояване. Друг е въпроса подходящо ли е да изключваме напълно всички такива продукти. От моя опит преди време, наблюдението ми е, че пълното суровоядство може да даде дори болезнане чувствителност. .

Не бях се сещала, че това може да е причината за моята болезнена чувствителност. Дълго време ядях единствено и само салата, зелена салата, домати и краставици, нищо друго.   
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: