novosemeistvo.bg
Февруари 08, 2012, 10:22:14 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Знаете ли Вие?  (Прочетена 1885 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #30 -: Септември 27, 2009, 09:29:41 »

Още през 16-ти век.М.Монтен, е смятал, че педагогиката е сбор от практически знания, недостатъчно споени в издържано логическо цяло.
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #31 -: Март 17, 2010, 11:23:25 »

Здравка, след като стигнах до ниво да видя системата и учебниците с които работят децата, със съжаление мога да споделя, че и самите учители са възмутени от материалите дадени в самите учебници. Много тъжно, но е факт. Окипазяват децата ни, а лошото е, че учителя е длъжен да се придържа към съдържанието на материала, дори и да знае, че това по-скоро би навредило на децата от колкото да ги научи на нещо.
Другото което ми прави впечатление е, че системата, дидактиката и методите за работа с деца не са променяни от време оно,в много от учебниците има все още комунистически, бих ги нарекла -глупости.  За съжаление учителя е длъжен и тук да спазва принципите на преподаване които са му набивани в главата докато учи и практикува тази професия.
След всичко това което разбрах не зная каква учителка би излязла от мен, след като не ми харесват доста модели на преподаване, както и някои дидактически методи.

Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 231

« Отговор #32 -: Март 17, 2010, 06:56:41 »

Ми може би учителите трябва да престанат да бъдат толкова послушни и вместо да треперят пред Директора или Министъра да се поддържат едни други, когато не спазват глупостите.
Активен

per aspera ad astra
апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #33 -: Март 20, 2010, 11:55:31 »

Искат децата ни да започват училище на 5 годинки- такава крехка възраст- това не е свързано с никакви хуманни цели, нито е помислено в полза за децата ни. Това са антикризистни мерки, на гърба на децата ни- и то доста прозрачни, плоски и противни- 1. Вместо да строят детски градини, които не достигат- нека вкараме децата в училищата, при които е нужнао да се закриват паралелки поради липса на бройки 2.Колкото по-рано тръгнат на училище, толкова по-рано ще завършат училище, което означава че имаме свежа работна сила и ако накараме пенсионерите да се пенсионират по-късно, т.е. нямаме пенсионери, които се издържат от работещите- ето ти пресни пари 3. Колкото по- рано ги хванем, толкова по голяма вероятноста да ги пречупим, да са послушни и без мнение, толкова по-голяма вероятността много от тях да се откажат в осми клас, което ни осигурява съвестна работна ръка за "мръсните" професии- по фабрики и заводи например, понеже в момента булшинството на завършващите постъпват във висши учебни заведения, а неуките остават-в голяма степен  от етническите малцинствата -които притежават собствена културна среда и от тук проблеми. Сигурно има и още неща, които в момента не виждам, но и тези са достатъчни- а да сравняваме България с Япония в този момент е направо смешно- нямам думи  looking
Активен

Gurudevo Charanam
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #34 -: Март 20, 2010, 01:35:01 »

Как на пет години, това къде го прочете? Струва ми се нереално.
На тази възраст децата няма как да ги накараш да стоят мирно и да се съсредоточат, защото не са формирани още тези навици у тях, учителките трябва да ги забавляват -то така излиза. От седем годишна възраст даже децата не умеят да се концентрират върху материала за дълго, за това си има и техники на пеене по време на час или свободен разговор, а камо ли на пет. Много съм изненадана!
3. Колкото по- рано ги хванем, толкова по голяма вероятноста да ги пречупим, да са послушни и без мнение
Учителят няма за цел да пречупи детето а напротив да изгради характера му и да го направи човек, да формира  у него навици и умения, да има собствено мнение и да се уважава себе си и останалите.Не на последно място, да знае правата си . 
Принципно за останалите неща съм съгласна до някъде. 
Активен

апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #35 -: Март 20, 2010, 02:10:32 »

Ами за мен предучилищна група, означава направо училище понеже децата учат същите неща, които ние сме учили в първи клас на 7г. И аз мисля, че учителя няма за цел да пречупи детето, но да накараш такова малко дете задъжително всеки ден да пише ченгелчета - напрактика се получава точно това- може и малко да съм се позасилила, но просто изразих страховете си по темата. Мои съседи получиха повиквателни от най-близкото училище за родителска среща - да ги записват на предучилищна, едното дете няма навършени 5 - ще ги навърши ноенври, т.е септенври ще е още на 4. направо се потресох, сега тука търся закона да видя точно как е, и май не е задължително, но вече действа.
Активен

Gurudevo Charanam
Christian
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 462

« Отговор #36 -: Март 20, 2010, 03:41:23 »

Петгодишната вьзраст като старт за училище я вьведоха скоро в много ЕС страни,а в други страни отдавна е факт.
Споделям мнението ти апулей.
Ограбват детството на децата ни.
Активен

ПравЙ непоискано добро.
Artemida
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #37 -: Март 20, 2010, 03:45:49 »

Ето храна за размисъл:
 http://vbox7.com/play:d112fb4c
Активен
апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #38 -: Юни 17, 2010, 04:36:16 »

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

до

г-н Бойко Борисов – министър-предстедател на РБ,

г-жа Цецка Цачева – председател на НС на РБ

с копие до Министър Сегрей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката

във връзка с одобрените от правителството промени в Закона за народната просвета и Проекто-закона за общественото образование

Уважаема г-жо Цачева,

Уважаеми г-н Борисов,

Това, заради което се обръщам към вас не е молба за спонсорство, за искане на още пари, за помощ и т.н. Обръщам се към вас чисто и просто като майка. Затова и настоящето писмо няма да е сух текст – една майка винаги влага емоция, когато става въпрос за децата й. Правя го само и единствено от мое име, защото знам, че ако някога се наложи, ще застана зад всяка дума в това писмо без да ми се налага да се разочаровам от поредното мълчание на българите.

Пиша ви за нещо съвсем конкретно – няма нужда от общи думи, когато става въпрос за българските деца и тяхното образование. Вчера, г-н Борисов, на заседание на министерски съвет сте одобрили промени в Закона за народната просвета и наесен 5-годишните българчета ще трябва да влязат в нов етап от живота си – подготовката за училище. Г-н Борисов, г-жо Цачева, кога последно сте се грижили за дете на 5 годинки?!? Кога за последно сте общували с такава „аудитория”?!? Кога за последно сте наблюдавали 5-годишни деца, които искат неистово да играят, не да клюмат глави на чинове?!?!

Ще кажете сега, ама те няма да са на чинове, няма да е като училище, ще е същото като в детска градина. Добре! Защо тогава като ще е същото, ще се променя нещо?!? Промените не са ли плод на желанието нещо да се измени и подобри?!?!

Мисля, г-н Борисов и г-жо Цачева, че вие се опитвате да решите проблема с липсата на места в детските градини в големите градове на страната. И да ви питам – само големите градове на България ли са важни?!?! Само те ли са България?!? И кое е по-важно – да има места за децата в градините или да има качество и резон в образованието?!?! И след като децата ни бъдат така добре подготвени 2 години в предучилищни групи, какво ще правят в първи клас?!? Ще пишат есета, разкази с елементи на разсъждение и ще решават задачи с дискриминанти. Дали не се предвижда по този начин до 4-ти клас те вече да са добили задоволително ниво на знанията си и спокойно да получат дипломи за средно образование! А после да си търсят работа, за да плащат осигуровки и да попълват липсите в държавния бюджет......

Уважаема г-жо Цачева, уважаеми г-н Борисов, как ще ме убедите, че с промените в Закона за народната просвета ще решите примерно следните проблеми:

1.    Повишаване качеството на образованието.

2.    Повишаване на процента на получилите средно специално образование.

3.    Осигуряване на сигурност в училищата.

4.    Осигуряване на едно добро съотношение на часовете, през които децата учат и са седнали по чиновете с часовете за спорт.

И то с мотиви като:

·       "Родителите отдавна желаят да има целодневно обучение, защото това е едно облекчение за работещите семейства" - Йорданка Фандъкова

·       "Целодневната организация на учебния процес е много важна, защото при нея се съчетава обучението, самоподготовката, играта, за да има едно по-пълноценно развитие на децата". Това звучи прекалено добре за да е истина... и ето доказателство за това: "Надявам се да има и повече условия за спорт в училище", посочи Фандъкова.

·       "Една от причините за премахването на двете смени е евродиректива за хигиената в училищата и здравословната учебна среда. Съгласно нея в сгради, строени за 400-500 деца, не могат да бъдат с двойно по-голямо количество ученици"

За какво качество на образованието ще говорим, когато няма условия въобще за образование, да не говорим за повишаване на качеството му. За каква хигиена ще говорим, когато няма пари да се ремонтират тоалетните по училищата, когато чиновете, които се използват в момента в класните стаи бяха стари още когато аз бях в първи клас? За каква хигиена ще говорим, когато дворовете на училищата ни са място за пушене на учениците от по-големите класове и няма сила да промени тази ситуация, а ние се радваме, че намираме само фасове, а не спринцовки от наркотици? Сега като задължите децата да седят по цял ден в училище до 7-ми клас, те ще зариват с фасове и плюнки училищния двор още повече време.....За каква сигурност ще говорим, когато деца от 1 до 12 клас ще са по цял ден заедно?!?! Малки и големи...... в добро и май повече в зло?!?

Уважема г-жо Цачева, уважаеми г-н Борисов, знаете ли..... аз гласувах за вашата партия на изборите. И ви се доверих.... и сега ви имам доверие. Вие на мен имате ли доверие?!?! Като българка, като гражданка на тази държава, като майка?!? Ще ми се доверите ли ако ви кажа, че губите с подобни инициативи? Ще ми повярвате ли, че добронамерено критикувам и заставам срещу мотивите на министъра на образованието, с които той е внесъл Закона за общественото образование в министерски съвет. Ще ми повярвате ли като ви кажа, че тези мотиви издишат и се излагате ако ги зачетете за аргументи? Вие вярвате ли че закона, който гласите ще доведе до:

1. Инвестиции в образованието още в най-ранна възраст.

2. Най-висока възвръщаемост на предучилищото образование по отношение на постиженията на индивида през целия му период на обучение.

3. Засиленото предучилищно образование като ефективна мярка срещу по-нататъшното отпадане на ученици от училище.

4. Формиране на положително отношение към училището и създаване на мотивация за учене благодарение на задължителната предучилищна подготовка.

5. Повишаване на обхвата на децата в системата на образованието.

Това са мотивите на министър Игнатов при внасяне на Закона за общественото образование. А всъщност по-напред да ви питам чели ли сте тези мотиви? Ако не – ето линк към доклада на министъра.

Знаете ли, АЗ НЕ ВЯРВАМ! Вие сигурно гледате на образованието като инвестиция. Нормално. Аз пък гледам на децата си като майка. Вярвам, ще се съгласите, че също е нормално. И затова за мен е важно те да имат спокойно, ненатоварено и нестресирано детство, което трябва да продължи възможно най-дълго като преходът между двете - детство и училище не може да стане с вълшебна пръчица след поредния РД!

Знаете ли, формирането на отрицателно отношение към училището става тогава, когато ти всъщност ходиш на училище. И колкото по-рано стане това и колкото по-задължително стане, то толкова по-голяма е вероятността да намразиш училище. Аз не искам това за моите деца. А вие желаете ли го за децата на България?!?!

Знаете ли, ако наистина засиленото предучилищно образование дава най-голяма възвръщаемост на индивида по отношение на неговите постижения през целия му живот, как тогава ще предотвратите отпадането на ученищи от системата на образование, ако те или техните родители счетат, че с две години предучилищна подготовка са инвестирали достатъчно в детето си и то е готово за постижения на попрището на живота?!?!? И ако е така, че благодарение на предучилищната си подготовка, ние се реализираме най-добре в живота, защо тогава да не отпадне висшето образование и да се въведе 5-годишно предучилищно такова?!?!?

Министър Игнатов, помните ли, че обявихте широка обществена дискусия по темата, която повдигам с това открито писмо. Знаете ли, нито я чух, нито я видях тази дискусия, а още по-малко участвах в нея. Аз част от българското общество ли съм?!? И ако – да, защо не участвах в тази дискусия?

Министър Игнатов, помните ли, че обявихте мейл на министерството, на който всеки желаещ трябваше да си изкаже мнението по темата, която повдигам в това писмо.

Министър Игнатов, а помните ли, когато аз Ви писах на този мейл и функцията за автоматичният отговор на електронната Ви пощенска кутия ми върна в отговор:

To: Anelia Doneva

Благодарим Ви за изпратения имейл!

Всички предложения, мнения и коментари ще бъдат разгледани от нашите експерти.

Пишете ни отново,

Екипът на МОМН

Не вярвам да помните. Всъщност съм сигурна, че Вие не знаете нито за мен, нито за моя мейл, нито за моето мнение. Нито за мнението на много други родители като мен. Защо тогава обявихте този мейл?!? Според мен за да внушавате на всички ни, че нещо зависи от нас..........

Уважаема г-жо Цачева, уважаеми г-н Борисов, уважаеми министър Игнатов, като за последно от това писмо ще ви питам как бихте възразили на следното нещо:

„Много деца имат извънучилищни ангажименти свързани със спорт и други специализирани занимания. Ако влезне в този вид закона, това ще е удар за спортните, приложните, музикални и др. школи в България.”

Защо трябва да развалите нещо, за да създадете друго?!? Не може ли просто да развиете едното и да подпомогнете другото?!?!

Уважаема г-жо Цачева, във Вас ми е надеждата. Знаете ли, не успях да Ви видя на протестите срещу ГМО. Сега трябва ли да организираме протести срещу подобна форма на насилствено налагане на норми и правила за учене, за да се видим с Вас. Аз всъщност не държа да се виждаме. И ако парламентът, който председателствате не одобри готвените промени и новия закон, мисля няма да си губим взаимно времето в такива срещи!!! Иначе може би има смисъл да видя човека, за който гласувах и който трябва да ме представлява във властта!

С Уважение,

Анелия Донева,                                             11.06.2010 г., София
http://cchery.blog.bg/novini/2010/06/11/otvoreno-pismo-do-g-ja-cecka-cacheva-i-g-n-boiko-borisov-vyv.560301

Браво на тази майка, съгласна съм със всичко казано в писмото!
Активен

Gurudevo Charanam
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #39 -: Юни 18, 2010, 09:18:02 »

Предучилищни занимания и начално учене са различни неща! Предучилищната педагогика има за цел само да подготви, да създаде навици а не да научи децата да четат.
 Нека си признаем, че много майки и семейства въобще не обръщат внимание на децата си. В много семейства има агресия. Та се чудя дали това не епо -доброто за децата ни,че още на 5 години ще тръгнат на училище.
По -добре на училище отколкото сами в къщи, сами по улиците, сами пред компютрите.
Децата ни са лишени от детство именно от нас родителите, там поне ще комуникират и ще играят, вместо бабате да ги гледат. Във всяко зло има добро и обратно.
В блога прочетох и майки които са възмутени какво ядат децата им по детски градини и училища , със сигурност нещо по добро и качествено от буклуците които слагаме на масите си.Не визирам всички хора, има и такива които не тъпчат децата с полуготови натъпкани с въглехидрати храни, от които децата заприличват на....Затлъстяването според мен вече е проблем в България.   

Активен

апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #40 -: Юли 08, 2010, 02:56:13 »

Предполагам, че за някои деца ще е по-добре да ходят на детска градина или училище от 5г. и за тях трябва да има соц. програми за стимулиране на семействата да обръщат повече внимание на децата си, но не е начина - за всички задължително....., задължителните неща бяха през комунизма, сега немогат да ме задължат да ползвам услуга, която не харесвам, а аз не я харесвам поради много причини ето някои от тях:
   1. не се плаща добре на учителите и учителите по призвание не практикуват професията- децата се самоотглеждат под режим - това е детска градина; вече е масова практика децата да гледат теливизия в детската градина; между 25 и 30 деца в група- всички палави, повечето с говорни дефекти и дефицит на внимание, децата научават предимно глупости- по малко други градивни неща.
   2. храната е под всякаква критика, това е факт- сухи пасти и филии с маргарин и шарена сол се яде на поразия, количеството на основното ястие е миниятюрно с противен вкус и задължително с месо, какво правим за децата с белтъчна или други алергии, диабетни или просто децата с даден вид диета, а децата със специални нужди или заболявания?- и за тях е задължително....за вода, плодове и пресни зеленчуци направо се забравя.
   3. спят задължително- около 60% децата не спят в детската градина, но лежат между 2-3 часа, половината ден в детската градина минава в тоалетни нужди - преобличане и лежане, останалата половина от деня ми прилича на пасище с лош овчар.
   4. дете не ходило на детска градина, попада поради задължителната предучилищна в група, в която децата са били заедно минимум 3години- тук виждам големи конфликти и още  учителите не притежават подготовка и обмислена програма за задължителна предучилищна подготовка. Ако реша да го запиша в училище- там е ясно- освен всичко базата не е подходяща и е незащитена- и още- 5годишни се смесват с ученици от големите класове-  help  - проблемите на училищата в БГ са много, много....
   За монента задължителната предучилищна не е  станала задължителна, оправдават се с това, че нямало достатъчно места в детските градини и училищата, но причината е друга- ние- майките не го позволихме и сме готови да платим големите глоби, които се предвиждаха. Държавите, които са въвели подобни схеми имат предварителна подготовка и основания, а ние сме пак "на голо дупе чифт пищови". 

Активен

Gurudevo Charanam
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #41 -: Юли 09, 2010, 03:12:19 »

Права си Апулей, според мен идеята не е лоша, но тук в България нямаме база за това.
Активен

Страници: 1 2 [3]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: