Андреана
Старши Друид

Неактивен
Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат
|
 |
« Отговор #45 -: Ноември 19, 2009, 07:59:59 » |
|
В Библията пише "и създаде Бог земните зверове...." а в следващия абзац думата създаде не се споменава а е заместена със сътвори" След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, и по Наше подобие, мъж и жена ги сътвори" Все се чудя защо не пише Мой образ а Наш!?
|
|
|
|
|
Активен
|
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
|
|
|
|
nenaatoa
|
 |
« Отговор #46 -: Ноември 19, 2009, 03:58:12 » |
|
"създаде" и "сътворим" - не знам кое те притеснява, различният синоним или множественото число на втората?! За правилността на дадена дума в Библията е добре да се гледа еврейския или гръцкия оригинал.
Бог не е сам. Той е триединство от Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух, чието подобие сме ние. В Библията става ясно, че всъщност актът на сътворението е извършен от Сина.
|
|
|
|
|
Активен
|
Променяй се непрекъснато и си оставяй винаги същият!
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #47 -: Ноември 19, 2009, 11:37:41 » |
|
И основно да не се търси тълкуване "по буква".
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #48 -: Ноември 19, 2009, 11:47:00 » |
|
мъж и жена ги сътвори" През Лемурийската раса хората са били двуполови, но в един момент се е получило разделение ма полове поради някои причини. Става въпрос за процеси преди милиони години.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Андреана
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #49 -: Ноември 20, 2009, 08:14:30 » |
|
А дали не е възможно освен Бог да има и Богиня.Все пак Библията твърде много е редактирана през годините, и си мисля че е възможно да е пропусната съществена част от нещо. Да не ядосам някои сега с това, но ми е интересно и другите какво мислят по въпроса.
|
|
|
|
|
Активен
|
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
|
|
|
Artemida
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #50 -: Ноември 20, 2009, 08:43:16 » |
|
През Лемурийската раса хората са били двуполови, но в един момент се е получило разделение ма полове поради някои причини. Става въпрос за процеси преди милиони години.
Точно така! Освен това човек преди всичко е дух и хората писали евангелията са посветени. Те са виждали в духовния свят. Самия Марко е ученик на Петър. Марко е посветен, чрез Петър и при писането на евангелието той е "виждал" цялата разиграла се мистерия на Голгота. Колкото до боговете, те не са хич малко. Ние хората имаме способността да прилагаме човешки качества и човешки чувства на боговете, което е абсолютно погрешно. Йерархиите от духовни същества са много, като "най-близо" до нас са ангелите. Ако погледнем йерархията, която е най-близо до бога и "буквално" гледа в него, като Херувими, Серафими и т.н, то за нас те са си богове.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Андреана
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #51 -: Ноември 20, 2009, 09:37:46 » |
|
Ако всичко това е така, то тогава би следвало, че след грехопадението душата е била разделена на две -мъжка и женска-Адам и Ева.От тук следва, че всяка душа има половината на другата някъде по света, в този свят или в другия.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
valko
1
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #52 -: Ноември 20, 2009, 11:35:30 » |
|
А дали не е възможно освен Бог да има и Богиня.
Бог е духовна, а не физическа същност и като такава, няма нито пол, нито възраст, нито други атрибути на физическия свят. Интересно тълкуване на сътворението дава Едгар Кейси. Той говори за сътворението на света от множествения Бог за 6 дни, който на 6-ия ден създава човека "по свой образ и подобие". Това са духовни същества "мъж и жена ги сътвори", които живеят в хармония със Създателя, но имат също и собствена воля. По-късно много от тези същества започват да се интересуват от други аспекти на съществуването и използват свободната си воля, за да се проектират в материалния свят. Това е Лемурийската раса, за която писа Дийп. Когато формирането на материалното тяло завършва, Христовият дух /това е сътворението, извършено от сина, както писа нанаатоа/ се въплащава като Адам и Ева на 5 различни места на Земята, т.е. имаме 5 различни Адамовци и Еви. Не знам дали става ясно....историятя е много дълга и много заплетена, особено ако за пръв път попадаш на нея.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #53 -: Ноември 20, 2009, 01:32:19 » |
|
Определено нещата, касаещи Сътворението, са много интригуващи, но доколко сега повечето от съвременните хора може да ги разберем? Ако има духовно виждане, човек може да прави собствени изследвания. Ние поне може да работим за развиване на тези способности. Както и за връзка с ангелските йерархии, има различни езотерични методи за това. (тогава разбирането и осъзнаването може да е по-лесно)
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 20, 2009, 01:43:37 от Deepinside »
|
Активен
|
|
|
|
|
nenaatoa
|
 |
« Отговор #54 -: Ноември 20, 2009, 04:59:00 » |
|
А дали не е възможно освен Бог да има и Богиня.Все пак Библията твърде много е редактирана през годините, и си мисля че е възможно да е пропусната съществена част от нещо. Да не ядосам някои сега с това, но ми е интересно и другите какво мислят по въпроса.
Не е особено важно кой какво мисли по библейските въпроси - важното е какво казва Библията, а в повечето случаи тя е категорична, стига човек да вярва в нея. По въпроса за богинята - в Библията единствено не е много ясно какъв е пола на Святия Дух, но щом не е посочено ясно, значи не е нужно да знаем. И да, Библията е преписвана достатъчно пъти през годините, но са се запазили достатъчно стари ръкописи, които могат да се сравнят. Освен това, Бог би се погрижил в процеса на преписването словото му да не се променя! Ако всичко това е така, то тогава би следвало, че след грехопадението душата е била разделена на две -мъжка и женска-Адам и Ева.От тук следва, че всяка душа има половината на другата някъде по света, в този свят или в другия. След грехопадението човекът станал само смъртен. При сътворението е създаден ЧОВЕК (единство на мъж и жена). По-късно, след като на Адам му е било скучно, така да се каже, от него е взета/отделена Ева. Бог е духовна, а не физическа същност и като такава, няма нито пол, нито възраст, нито други атрибути на физическия свят. Аз поне не съм съгласна. В Библията не се твърди подобно нещо, освен ако не говорите за друг бог... Какво точно е Бог едва ли може някой да каже...
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 20, 2009, 05:03:45 от nenaatoa »
|
Активен
|
|
|
|
Андреана
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #55 -: Ноември 20, 2009, 09:05:26 » |
|
Ще цитирам един точен превод от най-ранния известен вариант на Стария завет около 250г.пр.н.е. "Тя седеше пред портите на Всемогъщия и викна пред входа на вратата "Господ ме имаше за начало на Своя път,преди своите създания, открай време: преди създаването на земята.... Когато готвеше небесата , аз бях там... когато укрепваше източниците на бездната когато полагаше закона си за морето да не престъпят водите повелите му... Тогаз бях при него и устоявах всичко и аз му бях наслаждение всеки ден и веселях се всякога пред него
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
nenaatoa
|
 |
« Отговор #56 -: Ноември 21, 2009, 11:23:39 » |
|
И? От коя книга е цитата (глава и стих), че не се сещам в момента...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Андреана
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #57 -: Ноември 21, 2009, 01:33:27 » |
|
Септуагинта, притчи Соломонови(8:8-31),най -ранния известен вариант на Стария Завет, по -късно в юдейския Стар завет, това е изопачено,за да наложат схващането, че Светата Троица е изцяло мъжка. Нека всеки се води от вътрешното си усещане и чувство, когато става въпрос за сътворението. Ако сме по образ и подобие на нашия Бог, то е и логично да е така, нима ние не търсим цял живот едно единствено нещо, и това нещо не е ли човека, партньора с когото да бъдем една цялост, ако не намерим това, не се ли чувстваме празни и даже нещастни, все нещо ни липсва без тази другата цялост. Тук не искам въобще да правя спорове за това имал ли е Бог другарка или не, или да налагам мнение- просто си говорим.А и като обсъждаме въпроса , може да стигнем и до истината.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
nenaatoa
|
 |
« Отговор #58 -: Ноември 21, 2009, 05:22:44 » |
|
, по -късно в юдейския Стар завет, това е изопачено,за да наложат схващането, че Светата Троица е изцяло мъжка.
Не знам как е в православието и католицизма, но не ми е известно в протестантизма да се смята, че троицата е мъжка. Както писах и по-горе, в Библията само за Святия Дух не е ясно какъв пол е, но явно това не е от значение за нас. И разбира се, тук си говорим и споделяме и нямаме за цел да се караме или нападаме! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Artemida
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #59 -: Ноември 21, 2009, 07:03:21 » |
|
Ще цитирам един точен превод от най-ранния известен вариант на Стария завет около 250г.пр.н.е. "Тя седеше пред портите на Всемогъщия и викна пред входа на вратата "Господ ме имаше за начало на Своя път,преди своите създания, открай време: преди създаването на земята.... Когато готвеше небесата , аз бях там... когато укрепваше източниците на бездната когато полагаше закона си за морето да не престъпят водите повелите му... Тогаз бях при него и устоявах всичко и аз му бях наслаждение всеки ден и веселях се всякога пред него
Цитат от същата глава на притчи соломонови ''12 Аз, мъдростта, обитавам с благоразумието, И издирвам знание на умни мисли.'' Става дума за Мъдростта! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|