novosemeistvo.bg
Февруари 06, 2012, 12:41:02 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 ... 11   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Свежи, здравословни, но и вкусни рецепти  (Прочетена 18185 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #15 -: Октомври 26, 2008, 10:50:48 »

И  аз да се разпиша с една есенна:

Крем-супа с тиква

Oбелени и нарязани на парчета, а после сварени на пара тиква, картофи, моркови се пасират, като се прибавя постепенно бульона от варенето. Подправят се с индийско орехче и студено пресовано масло по избор/ зехтин, орехово, сусамово, ленено/. Аз поръсвам отгоре с нарязана на ситно рукола, пресни кълнове по избор и смляно сусамово семе/ но това са допълнения, които може да пропуснете/.

Добър апетит!
  90

Hadderahh , понеже пита, как се приемат гозбите> Моят мъж - супомразец е възхитен и прояде супа. :)
« Последна редакция: Ноември 17, 2008, 06:08:00 от JOY » Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« Отговор #16 -: Октомври 27, 2008, 02:15:27 »

Офф: JOY, мен една съфорумка ме светна на един номер със супите (за деца основно). Зеленчуците и каквото там е на парчета в супата и бульона се сервират отделно - едното в чинийка, другото в чашка. Ето така мойто диване прояде супи ;)

Крем супата от тиква е добра идея и тъкмо навреме. Обикновено към крем супите добавям бадемово мляко - много добре облагородява вкуса.

И за да не съм пас, ето и от мен едно бързо лакомство:

Нарязва се банан на по-големи парчета, овалва се първо в мед (аз овалвам в сироп от агаве, защото мед още не съм давала). След това се овалва в пшеничен зародиш или млени ядки по избор, набучва се по една клечка за зъби и се замразява.
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #17 -: Октомври 28, 2008, 01:53:47 »

JOY, ти ме амбицира на тема тиква. Ето каква рецепта за тиквен хляб намерих (не съм я пробвала още де).

Тиквен хляб

2 яйца (или 4 жълтъка)
1/3 to 1/2 ч.ч. кленов сироп (или друг подсладител при спазване на пропорциите)
1 1/4 ч.ч. пюре от тиква (най-добре приготвена на пара)
1/2 ч.ч. зехтин
1 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.ч. кисело мляко
1 3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно или брашно от динкел
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. смлени орехи

Количеството на кленовия сироп може да се намали/увеличи по избор, в зависимост дали искате да стане по-скоро като десерт или като хляб.

Фурната се загрява предварително на 325 градуса. Намаслява се подходящ съд за печене. Яйцата и кленовият сироп се разбиват, добавят се тиквеното пюре и зехтинът. Содата се разбива в киселото мляко, а брашното заедно с подправките се пресява. Брашното и киселото мляко се прибавят към тиквената смес. Накрая се добавят и ядките, и се излива в приготвения съд. Пече се 45 мин., ако съдът е по-разлят и 75-90 мин. при по-дебел хляб. Пробва се с клечка най-добре.

Активен
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« Отговор #18 -: Октомври 29, 2008, 09:09:19 »

JOY,Hadderahh,страхотни сте момичета! clap Тъкмо съм закупила една тиква и се чудех какво ще я правя,когато видях вашите предложения.Звучат доста апетитно.А и ние супички си похапваме почти всеки ден.
Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: Октомври 29, 2008, 01:10:31 »

Звездичка, при всички положения си остави няколко парченца от тиквата на пара, за да си я похапнете и в чистия й вариант.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #20 -: Ноември 01, 2008, 10:29:28 »

Нарязва се банан на по-големи парчета, овалва се първо в мед (аз овалвам в сироп от агаве, защото мед още не съм давала). След това се овалва в пшеничен зародиш или млени ядки по избор, набучва се по една клечка за зъби и се замразява.

514 Това много ме изкушава.
Единствения недостатък е, че замразяването ще унищожи полезностите в меда.
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #21 -: Ноември 01, 2008, 10:35:53 »

514 Това много ме изкушава.
Единствения недостатък е, че замразяването ще унищожи полезностите в меда.

Ами то е нещо като вместо сладолед за малки разбирачи :) Затова.
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #22 -: Ноември 06, 2008, 01:56:44 »

Направих страхотна тиквена крем-супа днес, вдъхновена от рецептата на JOY.

Ето моята модификация - сварих тиква и моркови на пара (преобладаващо тиква).
Пасирах и добавих от бульона, в който разтворих готово бадемово мляко.
Имах бурканче цвекло - добавих и от него на око.
Млени орехи. Зехтин.
И понеже нямах рукола под ръка, посипах копър накрая.

Стана много вкусна.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #23 -: Ноември 07, 2008, 11:02:25 »

Направих страхотна тиквена крем-супа днес, вдъхновена от рецептата на JOY.

Ето моята модификация - сварих тиква и моркови на пара (преобладаващо тиква).
Пасирах и добавих от бульона, в който разтворих готово бадемово мляко.
Имах бурканче цвекло - добавих и от него на око.
Млени орехи. Зехтин.
И понеже нямах рукола под ръка, посипах копър накрая.

Стана много вкусна.
Непременно ще се изпробва. thumbsup
Не е ли много тиквен вкусът? Аз заради това слагам картофи, но ако не се усеща тиквата, ще пробвам и така. Червено цвекло ли? Че тъкмо купих вчера. fly
« Последна редакция: Ноември 10, 2008, 02:50:55 от JOY » Активен

Serenity
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 54

« Отговор #24 -: Ноември 07, 2008, 11:26:47 »

Аз пък като прочиствах някои неща, останали от децата, намерих някакви рецепти, които са си писали. И реших да пробвам една от тях:

Патладжани с ориз и сирене

Патладжаните се разрязват по дължина, издълбават се и вътрешността се накълцва. Запържва се с доста лук, прибавя се ориз и подправки по желание, налива се малко вода до полуготовност на ориза. Дръпва се от огъня и се прибавя натрошено сирене и доста магданоз. С тази смес се пълнят патладжаните. Върху всеки се поставят резенчета от домат, а наоколо се сипват малко настъргани домати. Полива се с олио или зехтин и се пече докато патладжаните омекват.
--
Аз промених някои неща: в сместа прибавих витабела /вид”кайма”/ и малко настърган кашкавал и нарязани на дребно моркови.
А патладжаните обелих предварително и минах за няк. мин. на микровълновата да поомекнат. После ги изкиснах в студена вода.
Мисля, че се получи добре – нещо по-различно и много вкусно.

90
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #25 -: Ноември 07, 2008, 11:25:17 »

Днес правих хумус ето така:

Накиснах 1 ч.ч. нахут за почти цяло денонощие да набъбне добре, после го сварих - около час.
Пасирах заедно с малко вода от варенето, 2 с.л. сусамов тахан, сока на 1/2 лимон, 1/2 ч.ч. зехтин, много пресен магданоз и малко чеснова пудра.

Стана страхотно върху леко препечена филийка пълнозърнест хляб.

Силно протеинова закуска за дребните, заради съчетанието на варива със зърнени.

Непременно ще се изпробва. thumbsup
Не е ли много тиквен вкуса. Аз заради това слагам картофи, но ако не се усеща тиквата, ще пробвам и така. Червено цвекло ли? Че тъкмо купих вчера. fly

Ами да, тиквен е вкусът, сладък. Но пък приятен. Каротинова бомба :) С картофи също ще стане много хубаво, по-премерено.
« Последна редакция: Ноември 07, 2008, 11:29:32 от Hadderahh » Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #26 -: Ноември 10, 2008, 03:00:32 »

И хумус ще спретна, то се знае. :)

Аз правих питки от пшенични кълнове и станаха много вкусни. Да си призная, бях сама и сама си ги изядох.  :-[
Ето рецептата от Мег 1 от другия форум:

Хляб от пшенични кълнове с подправки
2 чаши кълнове
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
по 1 с.л. чубрица, майорана, риган, мащерка, сусам
1 щипка червен пипер
Подправките се добавят и размесват в тестото от кълнове. Сусамът е за поръсване на тавичката, за да не залепне тестото, но може и хартия за печене да се ползва. Оформат се питки с диаметър 10-12 см и дебелина около 3 см. Ще се получат 3-4 питки.

Моите забележки са, че сложих повече от 3 вместо 2 чаши кълнове (уж да изкарам повече питки. Пуста лакомия hah ) и въпреки това, получих 3 доста малки питчици, с диаметър не повече от 7- 8 см и дебелина около 2 см.

Но вкусът им беше  514 2136 essen2
Активен

AFRODITA
hidden
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 86

« Отговор #27 -: Ноември 10, 2008, 07:41:27 »

Имам едно питане, като се изпекат питките полезността на кълновете не отива ли на кино?
Активен

Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #28 -: Ноември 11, 2008, 03:05:11 »

Имам едно питане, като се изпекат питките полезността на кълновете не отива ли на кино?

Всъщност забравих да кажа за печенето: сушат се на вентилатор на 120 градуса 2,5- 3.5 часа.

Сигурно заминават част от полезностите, но то важи за всички топлинно обработени храни. Това е просто алтернатива на хляба, а не на кълновете. Иначе аз си ги ям сурови през останалото време.
Обаче въпросните питки са толкова фиброзни, че да не ви разправям.

Днес добавих малко обезкостени маслини(не беше добра идея, изсъхнаха), счукано ленено семе и кълнове от  люцерна.

Не се лъжете да ползвате кухненски робот. Само с пасатор се смилат добре, но пак е зор.

Хм, сега ги гледам тези питки и да ви кажа: Голяма съм мазохистка hah yelrotflmao
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #29 -: Ноември 12, 2008, 06:09:49 »

Дайте още някоя рецепта с нахут, че съм на тази вълна. Да става и за дребни. Хумуса се прие леко резервирано, може би повече лимон ли трябваше да сложа, сол ли?
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 11   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: