novosemeistvo.bg
Февруари 09, 2012, 08:16:37 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Силата на мисълта  (Прочетена 988 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« -: Декември 27, 2009, 06:01:50 »

Как мислите, може ли да влияем на съдбата си и живата чрез силата на мисълта?  Можем ли да влияем върху материята или всичко е предопределено?
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #1 -: Декември 28, 2009, 08:15:18 »

В"Силата на положителното мислене" от Петър Дънов има едно изречение, което ми прави впечатление.
цитирам
"Забелязвам едно: научил съм ви много да говорите, но не съм ви научил да мислите. Идвате постоянно при мене, за да ми казвате какво аз съм казал. Решил съм да ви науча: не какво аз съм казал, но вие какво сте научили и приложили."

Самата аз мисля, че можем да повлияем на  съдбата с положително мислене.Един пример ще дам: Много се страхувах от един изпит на скоро, и все си представях, че ще го взема, непрестанно мислех за това, даже си представях и оценката.Действително го взех с тази оценка която исках.Много често съм успокоявала и близки като съм твърдяла, че нещо няма да е така, да не се притесняват и то вземам, та се оказвам права и те казват -"браво бе позна", а все си мисля, че е станало така защото съм искала и вярвала.
Обаче и друго съм забелязала, там където най-много съм се притеснявала винаги се е оказвало не така страшно или ми се е разминавало, а там където съм спокойна и сигурна не е ставало така ... 

Та си мисля- с мислите си дали не влияем на всичко около нас , нали казват, че сме като скачени съдове.

Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 231

« Отговор #2 -: Декември 28, 2009, 11:04:46 »

Мисля, че можем да влияем с мислите и още как....но това си е чиста проба ЧЕРНА МАГИЯ.
Дори и когато мислите са светли.
Според мен трябва да се опитваме да не произвеждаме мисли и да НЕ влияем с тях на никого, защото това, не зависимо, че може да е с най-добри намерения си е чиста проба ВМЕШАТЕЛСТВО!
Както е казано "пътят към ада е покрит с добри намерения"
Едно същество си има лично негова работа и никой не може да знае от какво точно има нужда...че да се опитва да му помага. Може съществото в конкретния момент да има необходимост да падне, за да стане после само, а някой доброжелател да тръгва да го спасява от падане или да го дърпа да го вдига....
Помощникът е с най-чудесни намерения, но изхожда от своята гл. точка. И така вместо да помага, той пречи. Без да го осъзнава.
Така, че тези занимания с мисълта са доста коварни.
Същото е и за изпита. Енергията, която ще изхабиш да си представяш точно как ще протече и каква оценка ще имаш, ако я вложиш в работа по подготовката на материала ще имаш по-добри резултати.
Скачени съдове сме и за това е адски трудно са се променяме.
Трябва да се стремим към откачване от системата на скачените съдове, а не да зесилваме скачеността...защото тя е несъзнателна.
Това не означава а сме саможиви.
За пример - имаш лява и дясна ръка. Ако ги скачиш една в друга (т.е. ако ги стиснеш) и двете ставам не използваеми. Със стиснати ръце нищо не можеш да направиш, все едно нямаш ръце. Трябва да ги откачиш една от друга, за да ги използваш по предназначение....
Същото е и с хората като скачени съдове.

Трябва да се откачат но пак да служат на цялото.
Активен

per aspera ad astra
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #3 -: Декември 28, 2009, 02:57:39 »

много зависи и КАК Е ФОРМУЛИРАНА мисълта
Когото е с молитва или с идея да се уредят нещата по Божията Воля, няма проблем.
Зависи и какви утвърждения използваме. Хубаво е по-общи, за да не се ограничаваме изкуствено - примерно "ще се подобри положението ми", "всичко ще ми върви", "всичките ми работи ще се оправят"

за помощ на друг човек:

МОЛИТВА

Господи, благослови ....... да ходи неуморно в пътя на Истината и Доброто, и всичките му (и`?) чувства, желания, действия и постъпки да бъдат заквасени от живата Истина, която произтича от Духа на Любовта. Господи, дай светлина на ....... Господи, Който живееш в него (нея), погледни благосклонно на него (нея). Нека той (тя) прояви Твоята Любов и милост, нека бъде проводник на Божието благословение и благодат!
   Амин.

Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 231

« Отговор #4 -: Декември 28, 2009, 03:07:28 »

Е да, така става....но това не са наши мисли, а са по-скоро отказване от нашите мисли...в полза на Божествените
Активен

per aspera ad astra
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #5 -: Декември 28, 2009, 03:23:54 »

Е да, така става....но това не са наши мисли, а са по-скоро отказване от нашите мисли...в полза на Божествените

Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #6 -: Юли 23, 2010, 12:51:25 »

"автор: Светлана КУЗИНА
ЗАЩО ПОМАГАТ МОЛИТВИТЕ?

Учените са открили чет¬върто състояние на съз¬нанието - "молитвено бо-дърстване", което оказва изцеляващо въздействие
Изследванията на д-р Донг Юнг от университета в Охайо са доказали, че вярата и молитвата влияят благотворно на оздрави¬телния процес и на борбата с теж¬ките недъзи. Както сочат данните от изследването, подобрява се със¬тоянието дори на смъртно болните, когато те се молят искрено и с вяра.
Въздействието на молитвите върху организма на човека уче¬ните започнали да изследват не¬отдавна. Преди това "мърдането на устните" те смятали за глупост, но първите научни данни очудили дори закоравелите атеисти.
Изследванията били проведе¬ни в Херцогския университет в Дарен, щата Северна Каролина, САЩ. Учените поканили няколко монаси, монахини и духовници от разлтррни религии да се молят за 700 пациенти, страдащи от определени сърдечни недъзи. В течение на няколко дни лекарите отбеляз¬вали състоянието на тези болни, а когато опитът приключил, всички данни били предоставени на екс¬пертите. Скоро след това проф. Митчел Крушев съобщил резулта¬тите: благодарение на молитвите у 500 пациента темпът на оздравяване се ускорил с близо 93 на сто.
„Аз не зная на какво се дъл¬жи това — признава професора. Но мога да предположа, че върху работата на сърцето благотворно влияе концентрацията над слова¬та на Аллах, произнесени както от духовниците така и от самите бо¬лни. Та нали човекж за когото се молят, или който сам се моли изцяло е отдаден на общуването си с Всевишния и навярно това води до нормализация на много процеси в организма, което ни предстои да разгадаем.
По-късно се изяснило, че молитвите убиват зловердните бакте¬рии не само в човешкия организъм, но и във водата. Петербургският инженер-електрофизик от лабо¬раторията по медикобиологични технологии към Научно-изследователския институт по промишле¬на и морска медицина Ангелина Малаховская, член на Съюза на православните учени в Русия, вече девет години изучава свойствата на тези ненаучни наглед явления като молитвите. Според нея молитвите край водоеми, в които има чревни бацили и златисти стафилококи, почти стопроцентово изчезват.
Но истинско откритие, доказващо силата на молитвата, направил ръководителят на лабораторията по невропсихофизиология към Санктпетербургския психоневрологичен научно-изследователски институт на „В.М.Бехтерев" - проф. Валерий Слезин:
„На мнозина психиатри и не¬вролози е трудно да обяснят от рационална гледна точка феномена, че след молитвите душевното състояние се облекчава, а болните, смятани за неизлечими, често оз¬дравяват. Още великият руски пси¬хиатър Бехтерев казвал на своите пациенти: "Този нека да продължава да взема лекарствата, а този по-добре да отиде при свещеника да му прочете молитва".
Какво именно става в мозъка по време на молитвата, показват екс¬периментите.
Ние поканихме православни духовници и семинаристи, католи¬чески духовници и последователи на исляма, дзен-будисти и индий¬ски майстори на медитацията и ги помолихме да се молят искре¬но - допълва проф. Слезин. Дока¬то те шепнеха молитвите си, ние снемахме електроенцефалограми, за да можем с помощта на прибо¬ра да проследим процесите, които стават в мозъка. И за наша радост регистрирахме феноменално явле¬ние.
Досега бе прието, че съществу¬ват три основни фази на функци¬ониращия мозък: скоротечен сън, бавен сън и бодърстване. На всяка от тези фази е свойствен определен ритъм. А както се изясни от експе¬римента, по време на молитвите ритъмът на мозъчните биотокове се забавя дотолкова, че става възмож¬но да се говори за съществуването на четвърто състояние на съзнание¬то - т.нар. молитвено бодърстване. В това състояние мозъкът фактиче¬ски се изключва: прекратява се ак¬тивната мисловна дейност и ми се струва - макар че засега не мога да го докажа - че съзнанието започва да действа извън тялото на човека.
На електроенцефалографа фе¬номенът изглежда по следния на¬чин: в будно състояние кората на главния мозък на възрастен човек генерира алфа и бета ритми на био¬токовете с честота от 8 до 30 херца. Когато обследваните от нас започ¬ваха молитвите, настъпваше заба¬вяне на ритъма на биотоковете до честота от 3 херца. Те се наричат делта ритми и се наблюдават само при новородени до 2-3 месеца.
При някои от изследваните енцефалографът показваше пълно отсъствие на алфа и бета, а само на делта ритми. От гледна точка на неврофизиологията молещите се хора като че ли се връщат в дет¬ството си. При това неврофизиологично явление се наблюдаваше не¬зависимо какви молитви отправят участниците - католически, право-славни или мюсюлмански.
Ние смятаме, че по време на молитвата се разрушават патоло¬гичните връзки между невроните на мозъка, тъй като човек престава да мисли за болестта - казва проф. Слезин. - Понякога това води до пълно оздравяване на болните хора. На науката са известни слу¬чаи, извлечени от онкологията, ко¬ито изискват още по-щателното им проучване. Само че човек трябва да вярва и да се моли искрено и от сърце, иначе лечебен ефект не би се получил."

На мен лично не всички молитвени форми ми допадат, тези които звучат сякаш дете проси нещо от майка си, изобщо не ми харесват, но съм сигурна че човек влияе на себе си, околните и ситуациите чрез мислите си дори когато не подозира че го прави и може би случайности няма, макар понякога да е по-добре да вярваме че ги има. И тук има парадокс- хем сме подвласни на съдбата си, хем сами изграждаме съдбата си, - това е парадокс за ума, но хармония на естеството.
Активен

Gurudevo Charanam
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #7 -: Юли 23, 2010, 07:17:25 »

106 love021 много интересно.
Моля те прати, ако има,  източника за този материал.
Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Юли 24, 2010, 08:30:49 »

"
   На мен лично не всички молитвени форми ми допадат, тези които звучат сякаш дете проси нещо от майка си, изобщо не ми харесват, но съм сигурна че човек влияе на себе си, околните и ситуациите чрез мислите си дори когато не подозира че го прави и може би случайности няма, макар понякога да е по-добре да вярваме че ги има. И тук има парадокс- хем сме подвласни на съдбата си, хем сами изграждаме съдбата си, - това е парадокс за ума, но хармония на естеството.

Eх, че хубаво си го написала!
Много впечатляваща статия също.
Активен

апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #9 -: Юли 27, 2010, 11:33:07 »

Източника е един ислямски линк затова умишлено не го дадох, но пък има интересни неща http://bg-islam.blogspot.com/2009/02/blog-post_5653.html
Активен

Gurudevo Charanam
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: