|
|
|
Алиса в огледалния свят
|
 |
« Отговор #1 -: Октомври 04, 2008, 08:51:35 » |
|
"Изворът е мястото, от което тече вода, скрита в необятната шир на Духа..."  Josephine Wall
|
|
|
|
|
Активен
|
Добротворене.
|
|
|
Ели
1
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 45
|
 |
« Отговор #2 -: Октомври 04, 2008, 10:48:27 » |
|
За любовта
И рече му Ал-Митра: — Кажи ни за Любовта. А той повдигна глава, огледа множеството и велика тишина настана. Тогава със силен глас им заговори: — Когато Любовта ви позове, последвайте я, макар пътеките й да са стръмни и сурови. И когато крилете й се разперят върху вас, отдайте й се, макар мечът, скрит в перата й, да ви ранява. И когато тя ви проговори, повярвайте й, макар гласът й да руши мечтите ви, тъй както севернякът градините попарва. Защото любовта както е корона, тъй е и тежък кръст. Както е ластарът на лозницата, така е и резитба. Както се издига до върхарите ви и гали нежните ви клонки, затрептели в слънчевия сяй, така се спуска и до корените ви и зле разтърсва ги, макар и впити в почвата. Тя като житни снопове ви сбира и стисва до гръдта си. На хармана си после ви вършее, да се оголи зърното у вас. Отвява ви от сламки и от плява. Премила ви до бяла същина. Омесва ви до податлива мекост. И ви предава на святия си огън, за святи хлябове на Божието пиршество.
Всичко това ще ви стори любовта, за да познаете тайните на сърцето си и в познанието си да станете частица от сърцевината на Живота.
Но ако в своята боязън търсите само мира на любовта и нейната наслада, тогава по-добре ще е за вас да покриете голотата си и да слезете от хармана на любовта в свят, който не познава сезони и в който ще се смеете, но не от сърце, и ще ридаете, но не от дън душа. Любовта не ви дава нищо освен себе си и не черпи от никого освен от себе си. Любовта не обсебва, но и не иска да я обсебят. Защото на любовта й стига любовта.
Когато любите, не казвайте: "Бог е в моето сърце", а казвайте: "Аз съм в сърцето на Бог." И не мислете, че можете да сочите пътя на любовта, защото любовта намери ли ви за достойни, сама ще сочи пътя ви.
Любовта няма друго желание, освен да се изпълни. Но ако вие любите и храните желания, нека бъдат тези: да се стопите и да се леете като поток, запял звънката си песен на нощта; да познаете болката на твърде много нежност; да бъдете ранени от собствентото си разбиране за любовта; и да кървите драговолно, с радост; да се будите в зори с крилато сърце и да възхвалявате дарения ви нов ден любов; да почивате по пладне в размишления за любовната нега; вечер да се връщате у дома си, пълни с благодарност; и да си лягате с молитва за любимото ви същество и с благодарствен химн на устните си.
Джубран Халил Джубран "Пророкът"
|
|
|
|
|
Активен
|
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
|
|
|
|
Алиса в огледалния свят
|
 |
« Отговор #3 -: Октомври 05, 2008, 09:27:52 » |
|
* Любовта като описаната магична красота ~ "Сърцето ми вече е способно да приеме всякаква форма - то е пасище за газели и манастир за християнски монаси, храм за идоли и Кааба за поклонниците, на Тората скрижалите и Корана. Аз изповядвам религията на Любовта, който и път да поемат камилите й. Любовта е моята религия и моята вяра." ~ "шейхът на любовта" Мюхидин Ибн ал АрабиИбн Араби
|
|
|
|
|
Активен
|
Добротворене.
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #4 -: Октомври 05, 2008, 10:10:30 » |
|
Не се изисква от всички да извършат едно и също нещо, нито да имат едни и същи знания и добродетели. Всяка добродетел има 35 милиона форми. Всяка форма, съчетана една с друга, образува нова форма. Да изучиш една добродетел и да я приложиш, това е голямо изкуство. Някой казва: Аз познавам любовта. - Това е много казано. Любовта има 35 милиона форми. Ако броиш само, за колко време ще преброиш до 35 милиона? При умерено броене, за една минута ще преброиш до 60; за един час ще преброиш до 3600. Колко ще преброиш, ако всеки ден броиш по 12 часа? Направете изчисление, да видите, колко време ще ви отнеме само броенето. Може да си представите тогава, колко време ще ви отнеме, докато изучите всичките 35 милиона форми на любовта! Лесно е да се каже, че познаваш известна добродетел. Ако броиш само формите й, много време е нужно. Какво придобиваш, ако изучаваш формите на една добродетел? За изброяване формите на любовта са нужни 810 денонощия, но понеже се брои само по 12 часа на ден, числото 810 се удвоява. Значи, нужни са за това броене цели пет години. Ако се брои дневно по шест часа, нужни са десет години.
И тъй, от вас се иска да разбирате същината на живота. Това се постига чрез специални методи, в които е скрит истинският живот.
Човек ще приеме Божията Любов през горната част на главата. Изобщо, всеки мозъчен център е свързан с известни сили на Природата.
Туй чувство А е поставено на най-високо място на главата на човека – то е Любов към Бога. То е най-високата точка. Едно религиозно чувство, но то е хилядолистникът както го наричат индусите. Казва се най-високата точка, зенитът. Най-високата точка е хилядолистникът – чувството Любов към Бога. Следователно, всякога когато ти се намираш в едно безизходно положение, отправи ума си, една струя на живота нагоре и тогава отгоре ще приемеш помощ. Помощта няма да дойде от главата, но по радиото ще се предаде. Ти ще дадеш един сигнал и невидимият свят отгоре, разумните същества ще дадат помощ. Ще дадеш сигнал, че се намираш в голяма опасност и ще дойдат на помощ. У някои хора, туй чувство е заръждясало, този апарат не работи, намират се в трудно положение и ако не дадат сигнал не може да им се помогне. Казват: Помолихме се, но не ни се помогна. – Апаратът не работи. Когато апаратът работи, винаги ще дойде отговор.
Беинса Дуно
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ели
1
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 45
|
 |
« Отговор #5 -: Октомври 09, 2008, 10:12:10 » |
|
Непонятна ми е женската привързаност към оня мъж, който ги подкрепя и закриля. То е все едно да обичаш дърво, на което можеш да се облегнеш. Само една любов признавам на този свят - да обичаш независимо от това, обичат ли те, носят ли ти сигурност, подкрепят ли те, като че ли си недоразвито същество и се нуждаеш от патерици. Независимо от това изгодно или не, благоразумно или не. Да обичаш, защото обичаш. Това е единственото основание. Никога не мога да обичам от благодарност. Нека всичко да изгубя! Нека срещна студенина и неразбиране! Аз обичах в пълен капацитет. Не унизих Любовта си с пресметливост и благоразумие. Любовта е по -свободна от птиците, защото не се подчинява на никого, дори и на себе си. *** Не мога да понасям протегнати ръце, прибързващи да ме откъснат като плод и да ме направят своя собственост.Жадувам за едновременно прострени едни към други ръце, които искат не да вземат, а щедро да дават. *** Покажи ми как обичаш, за да ти кажа какъв си! *** Защо трябва винаги да бъдем сериозни, непогрешими и скучни като пътни указатели? Хора сърцето ви е домашно куче, свикнало с късия синджир и кошарата. Колко сте виновни, хора, пред любовта, загдето сте я оковали във вериги, затворили зад решетки, заключили в спални, затиснали зад дебели законници, турили сте я на колене в студени църкви, под трънен сватбен венец, разпънали сте я на кръста на раздвоението, задушили сте я в маски на лицемерие и попско благоприличие. Колко сте виновни, хора, пред най-голямата чистота, висота и красота на живота. Млади приятели от цял свят! Да осводобим свободата на света - любовта! Лицемерните не могат да простят искренността на чувствата ми. Те дебнат моите летящи стъпки, за да ги окалят и смъкнат долу. Още една усмивка в света искат да угасят. Да стане мрачно и студено като в църква. Да облечем в черно белите дни. Да няма задъхана нощ с голи лунни рамене.
|
|
|
|
|
Активен
|
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
|
|
|
sea_love
Бард

Неактивен
Любовта е ключът към всички загадки.
|
 |
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2008, 09:23:37 » |
|
"Любовта е ключът към всяка загадка."Пауло Коелю Наскоро прочетох в книгата на Силвия Браун "До другата страна и обратно" следния пасаж, мисля че обяснява същността на Любовта, позволих си само да впиша моя мисъл с последното изречение...: Не ме интересува с какво си изкарваш прехраната. Искам да зная за какво копнееш и дали смееш да мечтаеш за срещата си с обекта на своя копнеж. Не ме интересува на колко си години. Искам да знам дали би поел да се изложиш на риск заради любовта, заради мечтата си, заради приключението да бъдеш жив. Не ме интересува в какви кръгове се движиш. Искам да знам дали си докоснал сърцевината на собствената си скръб, дали предателствата от живота са те направили по-открит, или си се сгърчил и затворил от страх да не те наранят отново. Искам да зная дали можеш да седиш с болката, моята или твоята, без да се помръднеш, за да я прикриеш, потушиш или премахнеш. Искам да зная дали можеш да изживяваш щастието, моето или твоето, дали можеш да танцуваш от радост и да оставиш възторгът да те изпълни чак до пръстите на ръцете и на краката, без да ни предупреждаваш да бъдем внимателни, да бъдем реалисти, да не забравяме ограниченията на човешкото. Не ме интересува дали това, което ми разказваш е истина. Искам да зная дали можеш да разочароваш друг, за да бъдеш верен на себе си, дали можеш да понесеш обвиненията в предателство, но да не предаваш собствената си душа, дали можеш да бъдеш обезверен и по този начин достоен за доверие. Искам да знам дали можеш всеки ден да виждаш красотата, дори и когато тя не изглежда красива, и дали можеш да подхранваш живота си от нейното присъствие. Искам да зная дали можеш да преглътнеш провала, твоя или моя, и независимо от това да застанеш на брега на някое езеро и да извикаш към сребърната пълна луна: „Да!”. Не ме интересува къде живееш или колко пари имаш. Искам да зная след нощ на мъка и отчаяние че можеш да станеш, отпаднал и съсипан до изнемога и да неправиш необходимото, за да бъдат нахранени децата. Не ме интересува кого познаваш и как си се озовал тук. Искам да зная дали можеш да застанеш заедно с мен в средата на огъня, без да трепнеш. Не ме интересува къде, какво или с кого си учил. Искам да зная кое е онова, което те поддържа отвътре, когато изгубиш всичко останало. Искам да зная дали умееш да оставаш насаме със себе си и дали наистина харесваш собствената си компания в моменти на празнота. Искам да зная дали имаш усещането, че твоята душа докосва моята...че сме частици от обща Вселена.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Алиса в огледалния свят
|
 |
« Отговор #7 -: Октомври 15, 2008, 02:07:40 » |
|
Триъгълникът на Любовта
Можем да си представим Любовта като триъгълник, всеки от върховете на който съответства на една от нейните неизменни отличителни черти. Не може да съществува триъгълник без всичките си три върха и не може да съществува Любов, ако липсва една от следните три отличителни черти. - Първият връх на Любовта е това, че Любовта не познава сделките. Тя не е търговия. - Втория връх на триъгълника на Любовта е това, че Любовта не познава страха. Невъзможно е да изпитваш Любов поради страх. - Третия връх на триъгълника на Любовта е това, Любовта не познава съперничеството. И трите върха могат да бъдат разрушени от егоизма, егоцентризма, аз-а и утвърждаването на/в този малък "аз".
Когато мисля за себе си, като обхващащ в себе си Всемира, в мен няма да има и капка егоизъм.
Всички ние започваме с любов към себе си. Накрая обаче идва ярка светлина, в която се вижда, че този малък аз се е слял с Безкрая. Самият човек се променя в присъствието на Светлината на Любовта и накрая осъзнава красивата и вдъхновяваща истина, че Любовта, Любящия и възЛюбеният са Едно.
източник: "Бхакти Йога" Свами Вивекананда
|
|
|
|
|
Активен
|
Добротворене.
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #8 -: Октомври 15, 2008, 09:58:23 » |
|
Та казвам, ако вие сте имали едно любовно чувство, опасността къде е? Обичате някого, ако вие излезете вън от стаята си да ви подуха човешки вятър, вас ще ви хване пневмония. Щом обичаш някого, не ходи да разправяш: „Аз го обичам.“ Ни гък не казвай, че обичаш някого. Като обичаш някого, само Бог да знае това, че ти изпълняваш закона. А пък онзи само да чувствува огъня на любовта, а не твоите думи: „Аз те обичам. Аз мисля твоето добро.“ Това са празни работи.
Има една Любов, непреривна. Тя си върви в живота. Ние за нея не питаме. Щом някой те обича, не питай дали те обича. И щом обичаш някого, не му казвай защо го обичаш. Ако се опиташ да обясняваш Любовта, ти ще направиш един процеп, ще разкъсаш тази верига, в която Любовта се движи. От създаването на света до сега аз съм разглеждал този въпрос. Всеки, който се е опитвал да знае кой как го обича, той всякога е изгубвал Любовта.
В Любовта има един велик закон. Той е следният: ако ти си позволиш само да споменеш на някоя жива душа, че я обичаш и с това я ограничиш, ти си изгубил вече всичката Любов. БОГ, който е направил света, напълно спазва този закон.
Беинса Дуно
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #9 -: Октомври 16, 2008, 10:23:07 » |
|
Снощи ходих на концерт. До мене седеше една млада жена, с червисани устни. Гледам, цветът на устните не съответствува на лицето й. С очите си тя търси някого. Казвам: Скоро ще се разтопи тази жена. Тя не е много умна; кранът й е завъртян. Червената боя е калта на живота й. Тази боя говори за известна греховност. По - добре яж яйца, мляко, силна храна, ако искаш да имаш червени устни. Като се червисваш, ти запушваш порите ти, откъдето иде Божията Любов. Устата е мястото на любовта и разумността. С червисването ти затваряш крана на разумността.
Беинса Дуно
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Dream
Stars
Старши Друид
Неактивен
Fairy - Cherry Iceglow :)
|
 |
« Отговор #10 -: Октомври 17, 2008, 11:57:08 » |
|
най-силния "грим" е излъчването, а най-хубавото е естесвената красота, това което всеки притежава, самот трябва да знае как да го покаже 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
nenaatoa
|
 |
« Отговор #11 -: Ноември 08, 2008, 10:15:59 » |
|
"Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи. Любовта никога не отпада!" І Послание към коринтяните 13:4-8
|
|
|
|
|
Активен
|
Променяй се непрекъснато и си оставяй винаги същият!
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #12 -: Ноември 10, 2008, 12:25:13 » |
|
І Послание към коринтяните 13:4-8
това е стих за цял живот работа, но може да се започне с малки и редовни съзнателни усилия
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Nifada
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 8
|
 |
« Отговор #13 -: Ноември 11, 2008, 11:20:20 » |
|
Един път обичах така, че сърцето ми спираше и не можех да дишам. И в тази болка се роди спокойствието - не питах, защото знаех, а знаех, защото чувствах. Бях част от всичко около мен и в същото време ме нямаше. Тогава за пръв път в живота си се слях с природата и се изгубих. И нямах нужда човекът, когото обичам да е при мен. Бях благодарна, че чрез любовта ми към него Господ ми показа истината.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Ноември 12, 2008, 10:33:29 » |
|
Един път обичах така, че сърцето ми спираше и не можех да дишам. И в тази болка се роди спокойствието - не питах, защото знаех, а знаех, защото чувствах. Бях част от всичко около мен и в същото време ме нямаше. Тогава за пръв път в живота си се слях с природата и се изгубих. И нямах нужда човекът, когото обичам да е при мен. Бях благодарна, че чрез любовта ми към него Господ ми показа истината.
Nifada, на мен пък думите ти ми спряха дъха.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|