novosemeistvo.bg
Февруари 08, 2012, 12:52:11 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 3692 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #15 -: Ноември 11, 2008, 07:21:19 »

Цитат
Според вас, ако предлагам прилично старание и разнообразие, може ли да компенсирам нетолерантността си?

може да се разгледа не като нетолерантност, а защита на собственото здраве!
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

« Отговор #16 -: Ноември 12, 2008, 01:30:10 »

богата, вегетарианството не е нетолерантност. Предполагам, че дразните познатите си в вашата "различност", така както описваш нещата е прекалено очебийна. Аз и без да съм маниячка на тема здравословно хранене (в момента хапвам тортичка с розово кремче) много бъркам в очите на хората, които се хранят "нормално" с моето вегетарианство- омръзнало ми е от въпроси, обяснения и упреци относно неяденето на месо и се опитвам да ги избегна. Винаги гледам да съм дискретна и доколкото може да не се забелязва, че се храня по-различно... Но ми се струва, че ти изпадаш в крайности, което може да бъде изнервящо и за вас, и за околните- все пак месото не е отрова и някои хора това им е основната храна, пък оцеляват- и то до завидна възраст.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #17 -: Ноември 13, 2008, 12:44:46 »

Аз ще отговоря на въпроса как ходим на гости. Четирима вегетарианци сме, доста...

Случва се често да няма храна без месо, няма хляб и няма салата. Има алкохол, опаковани "храни" , луксозни колбаси, пържоли, миризливи сирена ...Не стават за нас, особено за децата.

...

Когато идват гости предлагаме само вег храна, но се стараем да е домашно приготвена ........

Веднъж едни приятели дойдоха прегладнели и извадиха петроханчета, саламчета... .................................................................

Според вас, ако предлагам прилично старание и разнообразие, може ли да компенсирам нетолерантността си?

богата, не знам защо ми стана тъжно от твоя постинг. Прочетох го няколко пъти и аз, като Рени мисля, че приятелите ви не могат да ви "простят", че сте различни. Но слагах на везните, мерих и мисля, че все пак те не могат да останат гладни у вас( едва ли у дома си ядат само и единствено месо). Това, че децата са отказвали всякаква храна също не ми се вижда редовно. По - принцип на гости винаги е по- вкусно за децата, дори и една филия хляб да е.  s045

Вегетарианството може и да не е нетолерантност, но е добре да се чуе и другата страна все пак.

Аз съзнавам, че ако сервирам само вегетариански ястия на гостите си, май скоро ще престанат да идват такива. Което е много жалко, както и да го погледнеш. Но това няма да ме накара да сготвя месо, разбира се.

Активен

богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #18 -: Ноември 13, 2008, 06:19:09 »

Благодаря ви!
 Радвам се , че мога да разбера вашата гледна точка!

Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #19 -: Ноември 13, 2008, 10:08:26 »

общо взето за предпочитане да се избягва засягането на личните чувства на другите, за да не се получава (дори и подсъзнателно) излъчване на дисхармонична за нас енергия от тяхна страна.
Вече как ще се представят нещата е друг въпрос - и според ситуацията  - дали като диета, дали с шега, но да не се чувстват хората засегнати.
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #20 -: Ноември 25, 2008, 01:27:27 »

Като ще си говорим за вегетарианство, да не забравяме, че и растенията са живи същества:

Ще ви конфронтирам със следния цитат:

Цитат
За жестокостта.
Жестоко е когато е безсмислено и недостатъчно оправдано.
Жестоко е да се късат цветя.Какъв аргумент стои зад това?
Да зарадваш някоя тъпа лигла със смъртта на едно живо същество?

Жестоко е да убиеш малък тюлен, за да може пак същата тъпа лигла да носи пухкав бял кожух, сякаш няма какво друго да облече.

Жестоко е да отсечеш дърво, за да го изгориш тялото му в печката. За убийството на дърво,човек трябва да плаща с живота си. Някой да е създал такъв закон?  ЗАЩО НЯМАМЕ АДЕКВАТНИ ЗАКОНИ? ЗАЩО ДИСКРИМИНИРАМЕ РАСТЕНИЯТА? ЗАЩО СМЕ ЛИЦЕМЕРИ? МОЖЕ БИ ЗАЩОТО НЕ ОСЪЗНАВАМЕ?

« Последна редакция: Ноември 25, 2008, 01:47:49 от Deepinside » Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #21 -: Ноември 25, 2008, 01:48:02 »

след време доколкото съм разбрал и храненето с растения може да не е подходящо, но за сега е за предпочитане пред месото. А за сеченето на дървета има също последствия, а цветята са свързани с добродетелите - късайки ги късаме нещо с вебе си. Човек е свързан с природата по начини, за които много хора дори не подозират.
Може да се подаряват живи цветя! 56 (растенията са свързани с ангелите, и различните растения може да предадат различни качества на човека)
Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 54

« Отговор #22 -: Ноември 29, 2008, 04:08:58 »

По въпроса за вегетарианството и най-вече за захранването на бебетата и създаване на навици в малките деца имам собствено мнение, което може да не ви хареса, но же го изкажа:

Държа да подчертая, че аз съм вегетарианка от 6 години, а преди това съм употребявала много малко месо, почти незначително. В семейството ми няма вегетарианци и никой не ми е влиял. Сега ям малко риба, когато ми се прияде.

А по въпроса за децата, мисля, че трябва да се приучават всичко да ядат, защото не се знае при какви условия ще се наложи да живеят.
От длуга страна, да се налага на детето вегетарианство си е насилие върху психиката му. И то има големи последствия след това, повярвайте.
По-добре е детето да може да яде всичко, а после като порастне да реши сам дали да яде месо или не и по-точно, риродата му ще си покаже.

Мисълта ми е, не да се насилва да яде месо, но бебетата и малките деца да не се лишават от месо умишлено.
Според мен така правите много лоша услуга на детето си.

Светът и планетата вървят към все по-голямо замърсяване, както и по-критични условия за живот в бъдеще. Човек трябва да се е научил да яде всичко, да може организма му да го преработва и да няма психически прегради към някои храни.

Това е моето лично мнение. Дано схванете идеята.
Храната не е най-важното нещо в живота. Не  е хубаво от съвсем малки родителите да налагат своето мнение по въпроса за храната. А и храната не е най-важното нещо в живота. Така детето става дори по-голям егоист и храненето се превръща в много важно нещо за него.

Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #23 -: Ноември 29, 2008, 04:21:29 »

много е важно на какво едно дете ЩЕ БЪДЕ научено, на мен ми е известен случай за момиченце, което като малко не искало да яде месо, но баба му го Научила!(доколкото разбрах и насила)
ако едно дете се научи на правилни хранителни навици, след това може да бъде научено и да ги отстоява, дори в съвременния 'замърсен' свят.

щото аз съм чел и за малки бебета, започващи да гледат втренчено като върви по телевизията реклама. и за мен в случая извода е - да не се оставят бебета да гледат реклами, а не като пораснат да преценят какво да си купят и какво бе(щото рекламата може вече от години да е действала в подсъзнанието) . Възпитанието е ангажимент на родителя и храненето също е част от възпитанието. Ако човек иска да промени живота си , може да започне с начина на хранене. Според мен е безсмислено едно дете да се храни с месо и после да се отучва от това!
яденето на месо усилва егоизма и пречи на здравето и духовното развитие.

Дано да схванеш идеята...
« Последна редакция: Ноември 29, 2008, 04:25:42 от Deepinside » Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #24 -: Ноември 29, 2008, 04:47:26 »

Serenity , много добре ти разбрах идеята и аз самата понякога изпитвам угризения, че не давам месо на детето, но в същото време се сещам, че тя като малка го плюеше, когато и давах/ тогава още и аз ядях месо/. По подобие на горния пример от баба и  и дядо и  и беше втълпено, че месото  е "добра храна и важна храна", нещо , с което аз не бях съгласна и допусках само в редки случаи..

Да, наистина храненето не е най- важното нещо. hb Сърбят ме пръстите да пусна една тема. Тогава защо да ставаме негови роби? /

Смисълът на казаното е, че не държа да оживея физически на всяка цена при форсмажорни обстоятелства../ Нещо повече: Точно това всъщност ме отказа от месото.
« Последна редакция: Ноември 29, 2008, 04:51:17 от JOY » Активен

Бенджи
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 49

« Отговор #25 -: Ноември 29, 2008, 05:33:35 »

Serenity, напълно съм съгласна с теб. И аз така мисля!  hb

А и как пък няма да дадеш месо на дете, което обича месо... wondering

Нямам нищо против вегетарианците, сестра ми от години е, живяла е у нас и съм готвила две отделни ястия, за нея и за останалите...

Опитах се да давам на децата от нейното...Еми не става! Щерка ми яде понякога, не винаги налита на месо, но пък и не може без месо, ако няколко дни е на постно, си го търси. Синчето...ако няма мръвка, не иска да яде, така е от бебе.  smile
Аз не съм вегетарианка, но предпочитам постно, рядко ям месо, мога и да не ям. Но мъжете вкъщи си го търсят. Това е!
Активен

Тя на 10г.           Той на 7г.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #26 -: Ноември 29, 2008, 05:51:12 »

Но мъжете вкъщи си го търсят. Това е!

проблема е как е научено детето, ако е научено с месо, може да е трудно. На мен самия (и то в горе-долу съзнателна възраст) ми трябваха усилия, в това число и за преодоляване на 'общественото мнение' (в някои случаи = 19  )

идеята ми е че децата не трябва да се учат на това, нито им е необходимо (няма такова нещо като незаменими аминокиселини от месото)
останалото е въпрос на навик.

Възпитанието на детето трябва да започне с възпитанието на родителите. До 7 годишна възраст според валдорвската педагогика за детето от съществено значение е примера който вижда от заобикалящите го и главно от родителите, и то дори до такава степен примера е определящ, че може да окаже влияние на формирането на органите на детето и неговото здраве като по-възрастен.
Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

« Отговор #27 -: Ноември 29, 2008, 06:12:50 »

Подчертах, че не става дума за насилствено хранене с месо.
Явно не разбрахте за какво става дума.
Не прекалявайте с "възпитанието" и с влиянието си върхе децата. Оставете им повече свобода, за да израстнат като свободни хора.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #28 -: Ноември 29, 2008, 06:18:16 »

Цитат
Подчертах, че не става дума за насилствено хранене с месо.

Аз имам предвид съзнателно развиване на навици за хранене с чиста храна.
да бъдат оставени на влиянието на телевизията и бабите за мен не е свобода!
а доколко се прекалява и доколко един родител да е стриктен е и въпрос на интуиция и вътрешен избор!
« Последна редакция: Ноември 29, 2008, 06:22:02 от Deepinside » Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

« Отговор #29 -: Ноември 29, 2008, 06:35:02 »

Телевизия едно бебе не гледа.

Захранването с месо доколкото си спомням, беше малко преди 1г. възраст.
Има си книги, написани от лекари кога каква храна се добавя в храненето на бебето, за да се създадат и стимулират съответните ензими за смилането на храната, също и за да няма алергии.
Така че си е много здравословно.

Не трябва да гледате децата си в "саксия", защото е по-лошо за тях. Пък като поотраснат - да ядат каквото им харесва. Детския организъм си знае най-добре.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 5   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: