novosemeistvo.bg
Февруари 06, 2012, 12:34:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3] 4 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 3683 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #30 -: Ноември 29, 2008, 06:47:24 »

Телевизия едно бебе не гледа.

Захранването с месо доколкото си спомням, беше малко преди 1г. възраст.
Има си книги, написани от лекари кога каква храна се добавя в храненето на бебето, за да се създадат и стимулират съответните ензими за смилането на храната, също и за да няма алергии.
Така че си е много здравословно.

Не трябва да гледате децата си в "саксия", защото е по-лошо за тях. Пък като поотраснат - да ядат каквото им харесва. Детския организъм си знае най-добре.

храненето на едно дете без месо не е гледане в саксия, това че милиарди хора употребяват месо за храна, не значи че трябва да правим като тях.
Силно съм резервиран за някои книги и съвети от доктори, още повече, касаещи захранване с месо.
много неща в съвременната медицина е хубаво да се... преосмислят, може би просто не ти е известно как са нещата отвътре, дори в една от най-новите и "съвременни" болници в България...  STOEL Cry
(темата е "Вегетарианството")
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 54

« Отговор #31 -: Ноември 29, 2008, 07:03:42 »

Който иска да си живее в саксия си е негов избор.
Който обаче така "възпитава" и детето си е много лошо. (имам примери)
Казва ви го вегетарианец.

И разберете, че и тези, които ядат месо не са по-различни от вас.

Пак подчертавам, че идеята на постинга ми беше:
да се захрани детето с месо, за да има необходимите ензими за преработката му, за да няма алергия към месото например,
че не се знае в какви условия ще му се наложи да живее и дали няма да е жизнено важно за оцеляването му!

Знам, че темата е "вегетарианство". Аз също съм вегетарианка.
но да не се крием под стола!  8
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #32 -: Ноември 29, 2008, 08:55:25 »

Цитат
да се захрани детето с месо, за да има необходимите ензими за преработката му, за да няма алергия към месото например,

категорично смятам, че няма нужда от това, храненето с вегетарианска храна не е живеене в саксия, нито криене под стола,
детето да се възпитава още преди да се роди на природосъобразно хранене, а месното Не е такова. става дума за нови методи на възпитание, които може да са странни и неразбираеми за много хора, от това че са странни или неразбираеми, не значи че трябва да се съобразява човек с мнозинството, според мен ако един истински вегетарианец идейно и здравословно е убеден в това и го прилага съзнателно, би трябвало да научи и децата на това, още преди да са си развалили естествените способности за правилно хранене.
има поколения вегетарианци и е хубаво да стават все повече!
И не случайно този сайт има цели, по различни от повечето в Интернет! 
Активен

- Rumi

Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #33 -: Ноември 29, 2008, 11:50:07 »

А ако потомствен индийски вегетарианец започне да яде месо на примерно 20 години, това проблем ли е?
Аз няма да променя поведението си към децата, защото го правим естествено, отдавна и целокупно. Но да знам все пак.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 293

« Отговор #34 -: Декември 02, 2008, 11:42:18 »

Аз не ям меcо,но това не означава,че трябва да натрапвам хранителните си навици на близките ми.След като аз не им преча с вегетарянството,не виждам защо те да ми пречат с месоядството.Не мисля,че се прекалява с месото в къщи.Освен това не ми пречи и да готвя месо,не влагам никакви негативни чувства.Гледам на това като на храна и толкова.
Ако някой иска да достига до духовни висоти чрез неядене на месо,то мисля,че сам  трябва  да направи своя избор и да положи усилия.Ошо е на същото мнение по въпроса smile
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
kabala
Stars
Бард
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 86

« Отговор #35 -: Декември 03, 2008, 09:11:08 »

Deepinside,аз можех да откажа сина си от месото,още като беше малък...Понеже е прекалено чувствително и милосърдно дете,вечно ми задаваше въпроса,това,което яде,било то пиле или някакво друго месо как е умряло...Не дай си боже,да кажа,че е било убито,защото хората искат да го ядат....Започваха ревове  cray заради животното... но не го направих...реших,че когато човек е достатъчно самоосъзнат може да реши какво да прави.Сега е месояд,като баща си....Мога да ти кажа,че наистина има хора,които не могат да се нахранят без месо-това е мъжът ми...Толкова години заедно-вече съм убедена в това.Не се чувства добре с постно ядене,а аз обожавам постните манджички,особено лятото.....е,не става...поне ,синът ми прилича на мен-може да яде постно и не пищи ,ако няма месо-))))...Не мисля,че трябва да учим децата на вегетарианство от малки....Душата им си знае...Имам приятелка,чиито син,направо си се роди вегетарианец.У тях се яде месо,но малкият Сашко упорито отказваше да го консумира-)))и сега е така,но второто и дете ееее...майко милаааааа-всичко,де расте на кокал е опустошено 14 popc1
Активен

Числата са нашето минало,настояще и бъдеще...
HardRockMum
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 174

« Отговор #36 -: Декември 04, 2008, 03:24:22 »

Тъкмо бях решила, че тази тема никак не е за мен, но видях поста на Бенджи, който споделям изцяло.
Та да си кажа и аз-май вървим към вегетарианство, но не сме вегетарианци още.
И двамата със съпруга ми отдавна не ядем свинско и всякакви производни на свинските, телешките и агнешки продукти;
Предпочитаме предимно постни неща и салати, но от време на време ядем пилешко и риба. Даже по-често риба.
Дъщеря ми обича месо, докато синът ми никак не му е фен. У дома много рядко готвя нещо месно.
Наскоро се заговорихме за месото с децата и едното от тях (не си спомням кое беше  48) възкликна:"О, значи за да ги ядем животните ги убиват!" и беше доста смутено. Не му насадих вина, но и не отрекох, в края на краищата това е истината.

Ако ще ставаме вегетарианци, със сигурност процеса е плавен и е свързан с оформяне на по-други възприятия за света и природата. Видях нагледно как около мен някои бяха вегетарианци и не издържаха дълго, а други станаха насила такива. Не мисля, че това е начинът.
Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #37 -: Декември 05, 2008, 01:11:49 »

.... Видях нагледно как около мен някои бяха вегетарианци и не издържаха дълго, а други станаха насила такива. Не мисля, че това е начинът.

Ти пък, как насила, религиозно или медицински? Или родителски?
Активен
HardRockMum
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 174

« Отговор #38 -: Декември 05, 2008, 10:36:30 »

Ти пък, как насила, религиозно или медицински? Или родителски?
Съпругата накара семейството си, най-трудно се поддаде на вегетарианството съпругът....доста време го обработваше тя целенасочено...както и синът й. За кучето горкото, да не говорим  yelrotflmao Не беше религиозно, просто тя беше достигнала до това си решение, но след това то прерастна в желание да "опитоми" всички около себе си....
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1023

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #39 -: Декември 06, 2008, 12:42:22 »

Съпругата накара семейството си, най-трудно се поддаде на вегетарианството съпругът....доста време го обработваше тя целенасочено...както и синът й. За кучето горкото, да не говорим  yelrotflmao Не беше религиозно, просто тя беше достигнала до това си решение, но след това то прерастна в желание да "опитоми" всички около себе си....

На мъжете изборът никак не е случаен. :)
Понякога дори малко по-агресивно (явно от това са имали нужда, за да 'попаднат' на тази жена) им се случват правилните неща.. ;)
А иначе, вегетарианството няма как да стане насила, така да се каже - някои се раждат такива, а други имат да работят много по въпроса.

Така че едва лиима общо правило как да се захранват децата. Мисля, че родителите (особено вегетарианци) трябва да бъдат много търпеливи, а също и проявяващи разбиране.
Не бива да се пренебрегва личния избор, както се казва - при някои хора важи "докато сам не си счупиш главата.."
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #40 -: Февруари 15, 2009, 11:20:21 »

Цитат
ако сега човек се храни с месна храна, той се чуди в едно противоречие, понеже, тежнението на животинската храна е да се повърнат към своя първоначален източник. Следователно, ако ти се храниш с месна храна, ще имаш тежнения, един ден ще влезеш в положението на животните. Растителната храна е във възходяща степен, растенията идват сега, слизат, те се диференцират, материята, не представляват такава опасност за човека, сега растителната храна е още в съгласие с него. Затова ония клетки, които се образуват от растенията, не се изисква голяма енергия да се задържат. Има два начина, които поддържат. Някои казват: Храната е лоша. В какво седи лошавината на една храна? Ако вие се храните със свинско месо, свинските клетки ще дойдат (да) се присадят у вас; ако вие се храните с овче месо, овчите клетки ще дойдат да се присадят у вас, ако вие се храните с домати, доматените клетки ще дойдат да се присадят у вас. Един ден, ако ядете само месна храна, от натрупването на тия клетки ще вземете този характер на тия същества. При това свинските клетки са крайно индивидуални, изисква се голяма сила да ги задържаш. Ти ако ядеш свинско месо, клетките като дойдат, трябва два пъти повече енергия да ги задържиш, като разбойници трябва да ги пазиш, бягат, при най-малкото условие от човека. Ти трябва да туриш голям контрол. Ти ще харчиш повече да ги задържиш, отколкото придобиваш. Онези, които боледуват, свинските клетки избягали и задигнали това, което човек има. Тогава вие боледувате. Така поддържа окултната наука, че свинското месо е неестествено, понеже се изисква голяма енергия, с която трябва човек да ги поддържа. По-добре е човек да яде растителна храна, те са миролюбиви, трудолюбиви. Те може да се използуват. Свинските клетки са много мързеливи, те са големи разрушители. Туй е казано на човешки език.

Беинса Дуно
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #41 -: Февруари 19, 2009, 03:49:45 »

Цитат
Някой казва: “Не важи какво ям.” Важно е какво ядеш, такъв и ще станеш. Ако ядеш свинско месо, ще добиеш свински характер. Ако ядеш говеждо месо, ще добиеш говежди характер. Ако ядеш охлюви, навиците на охлювите ще влязат в тебе. Ако ядеш заешко месо, ще добиеш навиците на заека, страхлив ще станеш. 

Сега месоядците и вегетарианците спорят каква храна да се яде. Ще излезе, че ако ядете плода със семките му, вие сте месоядци, ако пък ядете месото без кръвта му, вие сте вегетарианци. Значи, месото трябва да се освободи от кръвта си, да няма никаква кръв в него. При това, Мойсей, който е разбирал този закон, той е определил точно кои животни са вредни и не трябва да се ядат. Например, за християните той е определил, че свинята, т. е. яденето на свинско месо причинява големи вреди. И ако всички европейски и християнски народи се откажат да ядат свинско месо, ще има големи придобивки. Аз не искам да се впущам на дълбоко, но казвам, че в месото на много животни има известни вредни елементи, които създават в хората ред пороци. Яденето на свинско месо е причина за големи нещастия и пакости за човечеството. Ако ядете заешко месо, няма да искате никого да видите. Ако храните някой човек десет години наред със заешко месо, той ще започне да се плаши и от сянката си. Ако пък го храните с жабешко месо, още по-лошо. Жабата седи по-долу от заяка. Един ден заякът се отчаял и тръгнал да се дави. Като доближил до водата, една жаба се уплашила от него. Тогава той си казал: И от мен имало по-страхливи. Ще кажете, че заешкото и жабешкото месо били вкусни. Който разбира какви психологически качества се съдържат в заяка и в жабата, никога не би употребявал такова месо. Някои хора могат да се противопоставят, че месната храна била по-икономическа. Съгласен съм с това, че има някои храни, които не са икономически, но сегашната икономия ще създаде бъдещите страдания на човечеството. Днес можете да ядете икономическата храна, но бъдещите четири до десет поколения ще се покварят. И сегашните хора са инвалиди, но в бъдеще ще има повече. В Германия сега правят статистики за това и вече работят за подобрението на живота. Повече от 20 милиона хора искат по един научен начин да се подобри поколението, да се разплодяват така, че да се създаде една здрава раса. Идеята е хубава, но начинът, по който германците вървят е палиативен. Първо хората трябва да започнат да се възпитават от ума и от сърцето си. И тогава вече, другите средства, които те ще употребят, ще дойдат на своето место. Върху човешките мисли и чувства, както и върху човешкия ум и човешкото сърце трябва да се направи една голяма операция, защото причината на всички външни изопачени форми, каквито днес съществуват, се дължат на човешките мисли и чувствувания. Човек трябва да знае как и отде да започне. Това е важното. А той трябва да започне от своето сърце и от своя ум.

Беинса Дуно
« Последна редакция: Февруари 19, 2009, 03:53:06 от Deepinside » Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #42 -: Март 02, 2009, 01:16:47 »

Някои неща за вегетарианството може да бъдат прочетени в книгата на Шри Юктешвар(ученик на Лахири Махасая)

Кавалия Даршанам
« Последна редакция: Март 02, 2009, 01:30:23 от Deepinside » Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #43 -: Март 02, 2009, 04:15:57 »

Да се запиша и аз!  90 Надявам се вече да е за постоянно.

От години се мъча да спра консумацията на месо. Спирах за няколко месеца и пак почвах, после пак спирах и така един непрестанен кошмар. Имам нисък хемоглобин и се е случвало първите седмици когато не консумирам месо да ми причернява и да ми се вие свят. Но си го обяснявам, че през цялото това време си мислех, че вредя на организма си като го лишавам от месо.
От известно време престанах да консумирам месо (дори и не съм засякла от кога), но сега е вече с твърдото убеждение, че това е най-правилното за тялото ми, нещо повече полезно е и за планетата.
Забелязах, че трудно оставям старите си навици, защото вчера бяхме на гости и ни поднесоха риба. Без да се усетя хапнах едно парче, но беше отвратително на вкус... и чак тогава се сетих, че съм взела твърдото решение повече да не се храня с месо.
Сега имам един проблем, че ми е гадно дори да готвя месо, а се налага, защото в семейството ми аз съм единствената, която не консумира никакво месо.  JNoeps
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #44 -: Март 02, 2009, 09:55:21 »

Сега имам един проблем, че ми е гадно дори да готвя месо, а се налага, защото в семейството ми аз съм единствената, която не консумира никакво месо.  JNoeps

за начало поне ти, а после може и други да се заинтересуват
Активен

- Rumi

Отиди на: