novosemeistvo.bg
Февруари 08, 2012, 08:48:17 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 3696 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #60 -: Декември 16, 2009, 08:36:04 »

В смисъл, че невегетарианците и неалтернативните могат да си помислят, че се отрича техния начин на живот? И не искаме да ги "обиждаме" един вид?
Просто наистина искам да си изясня мотивите и вижданията, надявам се да не го приемате като зяждане.
Отивам да речем на някакво събиране, нали се сещаш -салата, ракия и после разни месища. Ям салатата и казвам че не консумирам алкохол, хората се изненадват -как така няма да пия,толкова било добре по малко да се пие, ама то за профилактика било чудесно и дезинфекция- но истинските препядствия предстоят когато стане време да се яде. Побутвам чинията с месо назад напред само и само да не забележат и този ми "недостатък", че не ми се слуша и обяснява.Да ама не, винаги забелязват и се започва.- Ама ти сега защо не ядеш?-ама ще се разболееш! ама ти знаеш ли какво съм чел аз за това ако не ядеш месо! От всички страни на масата се вперват погледи в мен. Започват някакви опити от моя страна да се защитя- неприятно ми е...
 Опитах се да обясня една малка част от това което ми се случва в такива моменти.

Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 231

« Отговор #61 -: Декември 16, 2009, 11:29:48 »

Грешката ти е, че правиш опити да се защитиш и показваш, че ти е неприятно. Пробвай друг вариант на поведение. Сещам се за 2 начина - първия е да се правиш, че не ги чуваш. Те ти говорят, ти си гледаш встрани или пък започваш в същото време да говориш на някой друг на някаква си тема....щом същия дето те тормози заговори за нещо нормално вече го забелязваш.
Трябва да се подготвиш съответо за реакции от тяхна страна на тема "как може така да се държиш с тях!". И за тях оглушаваш и ослепяваш временно.

Втория начин е - на атаката с атака. Например те ти говорят за вегетарианството - ти почни на тема, която знаеш, че е деликатна за тях. Примерно за СЕЕЕКСССС!!! Те ти казват "знаеш ли колко вредно е да не се яде месо", ти им казваш "знаете ли колко е вредно да се прави секс само в една поза - мисионерската" примерно, или нещо друго не чак толкова драстично...или пък "знаете ли дали мастурбирането вреди на секса?"
 grin
Не можеш да бъдеш деликатна с натрапниците!!!! Не е редно! Трябва да се поставят на мястото им! Или да се игнорират!
Активен

per aspera ad astra
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #62 -: Декември 17, 2009, 03:15:37 »

аз по едно време бях решила, когато някой ми пуши в лицето (естесвено не му и хрумва да  пита...) да  си извадя едно парченце шкурка и  да нашкуря хубаво  една глава чесън   

не го осъществих, но и досега се смея на идеята си
(макар че е открадната от един английски филм - там една неомъжена жена отблъсваше атаките на един мъж, като  се натъркваше вместо с дезодорант с глава лук.... ох, защо тук няма търкалящ се от смях емотикон....)
Активен
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #63 -: Декември 17, 2009, 05:48:56 »

Ама това е страхотна идея!!! Носиш си в джоба чесън. Щом някой ти дими, хапваш си чесън (хем е полезен) и му лъхаш и говориш в лицето.

Само, че е напълно възможно простака изобщо да не се усети.
Може да се възмути от дъното на душата си без да се усети, че неговото е още по-гадно, защото е не само неприятно и мирише, ами и убива.

Като защита от досадници също става. От утре без чесън в джоба не излизам от къщи! thumbsup

Активен

per aspera ad astra
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #64 -: Март 10, 2010, 02:50:22 »

Грешката ти е, че правиш опити да се защитиш и показваш, че ти е неприятно. Пробвай друг вариант на поведение. Сещам се за 2 начина - първия е да се правиш, че не ги чуваш.
Аз за сега съм на първия вариант!  grin  Най-често ме тормози майка ми като ми изброява какви болести ще си навлека ...  looking    Изнизвам се от стаята на секундата...  bye2

Иначе си изградих и един редовен отговор на въпроси от сорта "Ама с какво ще заменш полезните вещества в месото?" Отговарям: "Ядките са абсолютен заместител!" И тъй като хората, които не са вегетарианци, съответно не четат такива книги, съвсем се примиряват с този отговор и до там се свършва.
« Последна редакция: Март 10, 2010, 02:53:15 от Passiflora » Активен
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #65 -: Март 22, 2010, 10:20:54 »

А защо непрекъснато на някого трябва да даваме обяснения?!Това е зависимост. Превръща се в лош навик.Един ден без да се усетиш си се превърнал в "човек", който само се обасява и извинява насам натам.
Активен

per aspera ad astra
Of Porcelain
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 28

« Отговор #66 -: Януари 07, 2011, 03:17:27 »

И аз имам същият проблем: винаги като седна на маса и ме видят, че се дистанцирам от месо, рафинирани храни, полуфабрикати и алкохол, постоянно ме подпитват: Защо не хапнеш малко? Нищо няма да ти стане и т.н. Това за мен е изключително незачитане на чуждите възгледи. Вменява ми се вина  за това, че съм "различна"(едва ли не мъча себе си и се ограничавам), заради което аз накрая се излъгвам и хапвам някой боклук, от което или се обривам, или ми става тежко. И при все, че имам алергии и избягвам консервантите, от които обривите се увеличават, и това го знаят много добре моите близки, пак настояват да си ям боклуците. Ясно ми е колко не им пука, но ми става болно понякога. Нито за цигарите се съобразяват, да не пушат на масата. Това е за близките, а на аверите ми даже не съм споменала, че не ям месо или не пия. Веднъж се излъгах и отсрещното изумление беше в стил: а щом не ядеш месо и не пиеш алкохол, къпеш ли се?  368 С две думи, взимат ме на подбив.

Дано си намеря и аз съмишленик в живота, че сега нямам почти никакви извън форумите, а понякога е много самотно, макар че отдавна съм свикнала да съм "странна птица". То това ми е чара.

Относно вечното обясняване, попаднах на една тема в другия форум (бг-мамма) и там се критикуваха вегетарианците колко били агресивни. Вярно, познавам малко вегетарианци, но до такъв извод и заключение - не съм стигала. Точно обратното, обаче, съм срещала - снизходително отношение и подигравателен тон от месоядни. Всъщност, на кой му пука с какво се храниш. Ако ли пък се защитиш, излиза че си агресивен, т.е. няма оправия. Аз живея в София и тук не виждам особена толерантност, ако някъде другаде я има -О.К., но дали не е привидна...

Знам, че се организират веге-срещи, но не ми е ясно защо така и не се престрашавам. Явно и аз си имам някакви предубеждения.
Активен
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #67 -: Август 04, 2011, 12:26:48 »

За голямо съжаление в повечето случаи хората реагират така на различните. Има и обратното мнение ако са повече вегетарианци и един месоядец  , започват едни нападки пък към месоядците. Просто трябва да се опитаме да приемаме хората такива каквито са, независимо дали ядат месо или не. Храната, цигарите, алкохола са наш личен избор и намирам за много неуместно и дори нахално да се навлиза в личното пространство на човек и да започнат да го поучават какво да прави, какво да яде и т.н..  Хубаво е да уважаваме правото на личен избор на всеки.   
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #68 -: Август 05, 2011, 03:12:10 »

Много е важно как се държиш в определените ситуации, забелязах че като си тежиш на мястото и дадеж вид, че не отстъпваш в убежденията си хората започват да те уважават заради тези качества и несмеят да пускат злобни майтапи и настояващи мнения, толерантноста се изгражда постепенно у хората, когато "различните" са постоянни и когато "различните" нарастват по численост, а вегетарианците нарастват с голям процент, поме покрай мен.
Активен

Gurudevo Charanam
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #69 -: Август 11, 2011, 05:51:12 »

а вегетарианците нарастват с голям процент, поме покрай мен.
Амин, амин, амин!
Това е най-хубавата новина, която съм чувала в последно време.  Колкото повече вегетарианци , толкова повече щастливи животни на Земята.
Активен

Страници: 1 ... 3 4 [5]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: