novosemeistvo.bg
Февруари 09, 2012, 08:51:58 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Кълновете - здраве в една шепа  (Прочетена 266 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 27

« -: Октомври 15, 2011, 10:56:06 »

В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече хора обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества.

Кълнове от жито

Те имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C в сравнение със суровите зърна.

Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий.

Кълнове от леща

Те са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването.

Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст.

Кълнове от слънчоглед

Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Кълнове от грах

Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата.

Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Кълнове от лук

Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Тук с гордост мога да допълня, че вече има и  българска автоматична машина за домашно покълване.
Активен
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 600

всичко виждам и чувам

« Отговор #1 -: Октомври 16, 2011, 05:25:24 »

Микрофермата определено ме заинтригува... Все отлагах в някакъв бъдещ момент кълновете в домашни условия... Струваше ми се някак много времепоглъщащо... Ще помисля от кое колко да поръчам...  smile
Активен
newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: Октомври 16, 2011, 06:21:21 »

Микрофермата определено ме заинтригува... Все отлагах в някакъв бъдещ момент кълновете в домашни условия... Струваше ми се някак много времепоглъщащо... Ще помисля от кое колко да поръчам...  smile
Ние я ползваме от 2 години, даже в момента слагаме кълнове от люцерна и слънчоглед в салатите. Наистина не изисква никакви усилия - само бидон с вода и ток. Слагаш семената и береш.
« Последна редакция: Октомври 16, 2011, 06:35:45 от newage » Активен
Бенджи
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 49

« Отговор #3 -: Октомври 16, 2011, 09:14:32 »

Сигурно е удобна, не споря, но не ми пречи да си ги правя в буркани...;)))
Активен

Тя на 10г.           Той на 7г.
newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: Октомври 17, 2011, 07:54:43 »

Сигурно е удобна, не споря, но не ми пречи да си ги правя в буркани...;)))
В бурканите няма циркулация на пресен въздух и там се завъждат плесени, които са невидими, но пък силно токсични, като афлатоксините.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 293

« Отговор #5 -: Октомври 17, 2011, 09:42:21 »

За токсините съм съгласна.Поради тази причина и не ям никакви кълнове,ами си обработвам топлинно храната.
А как се отразява електричеството на енергията на кълновете 151-хората дето искат "жива" храна да ядат би трябвало да избягват такива блага на цивилизацията.
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: Октомври 17, 2011, 10:01:12 »

За токсините съм съгласна.Поради тази причина и не ям никакви кълнове,ами си обработвам топлинно храната.
А как се отразява електричеството на енергията на кълновете 151-хората дето искат "жива" храна да ядат би трябвало да избягват такива блага на цивилизацията.
Toплинно обработената храна е киселинна и без необходимите храносмилателни ензими, защото те загиват от топлината.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Октомври 17, 2011, 10:08:27 »

Ти ми отговори конкретно на въпроса за електричеството и кълновете,без да правиш опити за размисъл около киселинността на храната.
Но ако искаш да разсъждаваш и в тази посока ми обясни как народи,които ядат "денатурирана храна" като китайци и индийци имат по-добро здраве от западняра,дето все се грижи за тялото си.
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Октомври 17, 2011, 03:43:38 »

Ти ми отговори конкретно на въпроса за електричеството и кълновете,без да правиш опити за размисъл около киселинността на храната.
Но ако искаш да разсъждаваш и в тази посока ми обясни как народи,които ядат "денатурирана храна" като китайци и индийци имат по-добро здраве от западняра,дето все се грижи за тялото си.
Вегетарианството е на голяма почит в Индия, а китайската кухня е една от най-щадящите към зеленчуците - те само се бланшират.
Като казваш електричество, кое имаш в предвид? Има природно, земно, всякакво.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Октомври 18, 2011, 11:53:15 »

Електричеството,дето тече по жицата.
Активен

newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Октомври 18, 2011, 12:07:22 »

Електричеството,дето тече по жицата.
Нямам представа как влияе, но предполагам, че краковременно излагане на електричество не оказва влияние.
Активен
апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #11 -: Октомври 25, 2011, 04:16:24 »

Наскоро реших, че тази зима ще включа кълновете в менюто ни, като редовна храна. За целта започнах да ровя в интернета, за да се информирам по-подробно. Попаднах и на машините за покълване, не избрах Българската защото ми се видя прикалено първобитна, освен място и контакт специално за нея, стърчащите кабели и маркуч, компютърното вентилаторче и допълнителна бутилка, ми се видяха като голям компромис, даже недопустим компромис и цената не ми хареса изобщо. Погледнах и вносните машини и на тях намерих недостатъци, не открих решение за мен. Накрая купих пласмасовите таблички, които се слагат една върху друга, и от тях не съм довола, малки са за голямото ни семейство и ако забравя да ги полея семената се развалят, но това решение върши работа все пак. Каквото и да бях решила щеше да свърши работа предполагам, както виждам най-важното е семената да са живи и не прикалено стари, останалото просто се случва само, поливам ги с вода всеки ден, която преминава през семената и ги отмива, в улейчетата на табличките се задържа нужната влага за да ги поддържа до следващото поливане и останалото е вкусното похапване Не препоръчвам табличките и неискам да критикувам машините, но препоръчвам покълналите семена, много съм доволна че включих такава храна в менюто ни. thumbsup
Активен

Gurudevo Charanam
newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: Октомври 25, 2011, 06:57:36 »

Aз минах през всичките етапи - първо буркани, сандъчета, после EasyGreen, която направо ме разори (400 лв.) и накрая Микроферма.
« Последна редакция: Октомври 25, 2011, 07:01:24 от newage » Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: Октомври 26, 2011, 10:48:51 »

Toплинно обработената храна е киселинна и без необходимите храносмилателни ензими, защото те загиват от топлината.

Моето тяло може само да са произвежда някои ензими и особено добре му се отразява миризмата на прясно готвено ядене,както и продължителното дъвкане.Други ензими си набавям от меда и медните продукти-при това без да изстудяват тялото ми.
Храните по природа са алкални и киселинни,така че една сурова храна може да бъде
доста киселиннообразуваща.

Кълновете са охлаждаща храна и не е добре да се ядат през зимата.По-добре е да се  сваряват на пара малко,след като изобщо сте решили да ги ядете.
Активен

newage
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: Октомври 26, 2011, 10:59:13 »

Моето тяло може само да са произвежда някои ензими и особено добре му се отразява миризмата на прясно готвено ядене,както и продължителното дъвкане.Други ензими си набавям от меда и медните продукти-при това без да изстудяват тялото ми.
Храните по природа са алкални и киселинни,така че една сурова храна може да бъде
доста киселиннообразуваща.

Кълновете са охлаждаща храна и не е добре да се ядат през зимата.По-добре е да се  сваряват на пара малко,след като изобщо сте решили да ги ядете.

Moят син яде покълнал слънчоглед целогодишно, с голямо удоволствие. В интерес на истината обаче без машина е невъзможно да се покълне в такова количество, че да стига за цялото семейство.
« Последна редакция: Октомври 26, 2011, 12:02:11 от newage » Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: