novosemeistvo.bg
Февруари 06, 2012, 12:10:49 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3] 4 5 6   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Раждането - най-голямото приключение  (Прочетена 5255 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #30 -: Декември 04, 2008, 10:37:14 »

Не, в България не се разрешава раждане у дома!

как може да ти забранят?
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 195

Или си част от решението, или си част от проблема.

« Отговор #31 -: Декември 04, 2008, 10:37:56 »

А 'разрешава' ли се раждане в самолета, във влака, в линейката на път за някъде...
И позволете да попитам (защото явно там ми е болезненият мазол) - имате ли усещането, че този, който разрешава и забранява, има Вашето съгласие да го прави?

Чрез плетеницата от закони и наредби на въпросния 'този' се възлага задължение, и то е да регулира, а не му се дава право, и то да се разпорежда. Ние го поставяме в локомотива, за да кара влака, а не да казва накъде да пътува този влак. Ако се качите на влака за Добрич, вие очаквате, че машинистът ще кара за Добрич и не бихте допуснали по никакъв начин да ви откара в Петрич, колкото и да ви убеждава, че това е за ваше добро. Ако поръчате на сервитьора да ви донесе червено вино, не бихте допуснали той, по свое усмотрение, да ви задължава да пиете минерална вода, колкото и да ви пее 'Бистра водица - мирна главица'.
А на безименния чиновник в министерството на болничната индустрия, именувано евфемистично министерство на здравеопазването, даваме права, които не бихме дали и на родния си баща...
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 293

« Отговор #32 -: Декември 04, 2008, 10:44:15 »

А 'разрешава' ли се раждане в самолета, във влака, в линейката на път за някъде...

Раждане в самолета вече не се разрешава,защото авиокомпаниите не искат да качват бременни след 7 или 8 месец.Някои дори искат бележка от лекар да те качат.Но ако ражда6 преждевременнно не могат да те спрат. grin

Румене,не подстрекавай майките да раждат сами в къщи докато този въпрос не се уреди законно,за6тото ако ти си лекар и можеш да го направиш на собствена отговорност,повечето тук нямат медицинско образование да преценят риска.
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Румен
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #33 -: Декември 04, 2008, 11:09:01 »

Опазил ме Бог от мераци да подстрекавам когото и да било за каквото и да било!
Е, може би за едно единствено - да се разбере, че когато става дума за избор, това е и право, и задължение. Всеки трябва да има право на избор и да осъзнава, че трябва да избира отговорно. Мнозина в България не желаят да се възползват от правото си на избор и с това се спекулира безобразно и нечистоплътно, като се отнема правото на избор на всички. И това се разпростира и върху правото да избереш къде да раждаш, и върху правото да избереш дали да се ваксинираш или не, дали да пиеш или да не пиеш този или онзи медикамент, дали да пиеш флуорирана или нефлуорирана вода, дали да ходиш на профилактичен преглед или не...
Винаги има риск да направиш грешен избор, но когато си се постарал да избереш, имаш шанс да си разбереш грешката и да я поправиш. Когато ти се отнема правото на избор, този шанс става нулев. Знам, че не казвам нищо ново. Май всичко опира до онази от 10-те Божи заповеди, която казва да не си създаваме кумири. Хората вземат образа на лекаря и правят от него кумир. Това е грях и те си плащат скъпо. Не призовавам да анатемосаме лекаря, а само да го отрезвим като му покажем недвусмислено, че той е един от нас, че е простосмъртен, а не бог. Тогава той ще се интересува истински от това, което ни е на душата и ще решава заедно с нас, а не вместо нас и няма да представя неговите решения за наши решения.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #34 -: Декември 04, 2008, 03:31:19 »

Не, в България не се разрешава раждане у дома!
Ако реша, знаеш ли как ще ме спрат! 90 yelrotflmao

П.П. Да поясня, че мнението ми е формирано мнооого преди да се пусне тази тема тук.
Активен

OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #35 -: Декември 04, 2008, 04:00:42 »

JOY,а какво мисли мъжа ти?Готов ли е да бабува?
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
nenaatoa
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 383

« Отговор #36 -: Декември 04, 2008, 04:38:23 »

как може да ти забранят?

Не могат! Ако искаш може да си родиш вкъщи, на своя отговорност, но ако повикаш акушерка или лекар НЯМА да дойде никой, защото законът не им го разрешава.
Иначе има случаи на раждане вкъщи, като не визирам циганките....
Активен

Променяй се непрекъснато и си оставяй винаги същият!
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #37 -: Декември 04, 2008, 06:22:32 »

JOY,а какво мисли мъжа ти?Готов ли е да бабува?

Ще изчакам да се промени законът..А той ще се промени скоро, ако наистина "забранява" / Това определено е повече от нелепост! Не знаех, че е забранено.../ Да ми забранят да родя у дома, което е най- нормалното нещо..Не са в час нещо. shok
Активен

OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #38 -: Декември 04, 2008, 08:45:34 »

Ти май си търси6 оправдание...  wink
Активен

LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #39 -: Декември 04, 2008, 10:29:39 »

Ти май си търси6 оправдание...  wink
Te да мислят, как да ми се "подмажат", за да родя още едно дете. / На държавата. policeman Един бъдещ данъкоплатец, както се вика/ Няма да им е лесно, но е възможно. На първо време да си оправят законовата база.

Ето част от разказа на една майка, родила вкъщи:

Цитат
Наистина много дълго се готвихме за това раждане - моите изследвания включваха един списък от около 25 книги (повечето за бременност и раждане, а по-малко - холистични), многобройни медицински доклади (доколкото са достъпни през нета за нерегистрирани потребители), още по-многобройни разкази на майки, филми, и пр. Отделно пълно прочистване на тялото и промяна на начина на живот в деветте месеца преди тази бременност. Направих и няколко ексеримента в психодрама и семейни констелации, за да се убедя, че няма неразрешени конфликти, страхове и пр. на психично ниво. Обаче съм безкрайно убедена, че всеки избрал неасистирано раждане си има свои методи и своя "пътечка" за взимане на такова решение - за някои хора е просто и безгранично уповани е в Бога, на други тип "Тома Неверни" като мен им се налага доста да се подготвят. 
Иначе си имах своята "бърза помощ", ако нещо се обърка - хомеопатия и ТЕС. И двата метода се бяха доказали за мен, така че нямах съмнения дали ще сработят. Използвах хомеопатия за мен и бебето след раждането,  за да можем по-бързо да преудолеем травмата - не харесвам много тази дума в случая, по-точно би било "голямата промяна". Сега продължавам да я ползвам за себе си, за да се застраховам от евентуални инфекции - от раждането не съм се спряла да уреждам разни неща и вчера усетих, че ако не се кротна, ще се тръшна в канска умора, а тя е вратата за всякакви болежки. За бебето използвах хомеопатия през първите 3 дни кокато изкара всичкия мекониум, тъй като клоастрата му причиняваше газове и от време на време беше доста неспокоен. 

Извинявам се пак за офф-топик-а 

Сега по темата:
Набелязахме си един педиатър и отидохме да говорим с него няколко дни преди раждането. Относно записването на детето при него, каза че трябват две неща - дете   и ЕГН, но тъй като ЕГН-то излизало чак 15-тина дни след раждането, нямало проблем да му се обадим когато ни потрябва  Лекичко започнахме да тестваме доколко е отворен за нашите нужди - първо, подпитахме за ексклузивното кърмене - отговори "още по-добре", после за педагагическото захранване и месото (аз съм вегетарианец) - каза, че е ок, тъй като поне един от родителите яде месо и детет ще има избор, когато е готово да го направи. Накрая казахме, че ще искаме да отложим и ваксините - прие го без никакъв коментар - един вид "това си е ваше право и решение". Бясна съм обаче на липсата на всякаква грижа и информация за майките относно кърменето - никаква подготовка не се прави в ЖК, а не съм чула и в болниците да отделят много внимание на това. Моето спасинение си бяха пак книжките и засега нямам проблеми, но всички ли трябва да знаят чужди езици и да четат като изоглавени, след като най-добре си е просто да има няколко часа обучение и брошури с информация за често срещани проблеми и как да се решат. Една гореща линия и едни консултативен кабинет далеч не са достатъчни 
Иначе си взехме "Здравна карта за дете", която той може да потълни и без епикриза, като нанесе данните от "Съобщението за раждане" издадено от личния лекар. Още не съм го търсила - много държа при детето да не влизат външни хора поне докато стане на 2 седмици. Знам, че няма и да се наложи да се ползваме от услугите му   Не че детето няма да боледува - ще болудева, но аз и съпругът ми сме се убедили вече във възможностите на холистичната медицина, и не мислим да се връщаме към алопатията.

А, и едно нещо, което ми направи впечатление: във формуляра "Съобщение за раждане" на реда за място на раждане на детето имаше 3 опции в този ред: "дома", "здравно заведение", "другаде"

Първата реакция на човек, като чуе "домашно раждане", особено пък неасистирано, е да го определи като "дивашко изпълнение". Не съм съгласна обаче, да се изкарва безотговорна жена, подготвила се толкова съзнателно за това събитие.
Надявам се да има повече такива случаи, за да "дръпнем" напред!
Активен

Румен
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #40 -: Декември 04, 2008, 10:55:27 »

Благодаря от сърце на мъдрата и храбра дама, разказала тази история и на Love & Joy, че ни я цитира!
Бог да ви благослови!
Нали и вие възликувахте, приятели!
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1023

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #41 -: Декември 06, 2008, 12:18:59 »

Винаги ме е учудвал фактът, че бременните жени в България се смятат за 'болни' - правят се хиляди изследвания, взимам им се страха..
Те накрая сами 'избират' да родят оперативно, сякаш имат идея за нормалното раждане, а камо ли в домашни условия. Така както хората се раждат по принцип!  :)

Вместо да чакат с нетърпение мига на така жадуваната среща, те са 'подготвени' вече с разните му теории за дохрамване с АМ, памперси, готови пюренца..
Подлагат се на една доста сериозна коремна операция, често съпроводена с травма за тех и за бебето.. и се чудят откъде са проблемите.  s045
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Румен
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #42 -: Декември 06, 2008, 08:40:33 »

Цитат
Тъй като в примитивните религии раждането е събитие, в което може да вземе полезно участие всеки член на семейството (например, на съпруга или майката на родилката се позволява да помагат при раждането), съвременната медицина не допуска присъствие на странични хора на това тайнство. Само лекарят и неговите асистенти! Така наречените „реформи” – семейните болнични стаи, присъствието на съпрузите на раждането, обсъждането с бъдещите майки на техните желания за начина на раждане – не са нищо повече от маркетингови закачки. Щом акушер-гинекологът успее да ви примами на своя територия – край! Той контролира ситуацията. Той демонстрира своята власт и дори се хвали с нея, пропускайки жената през серия унизителни процедури. Той задължително ще я кара да избръсне гениталиите си, въпреки че още през 1930 година беше доказано, че бръсненето непосредствено преди раждането не намалява количеството на бактериите, а спомага за тяхното значително увеличаване в тази област. Опивайки се от неограничената си власт, той непременно ще я накара да заеме легнало положение и да сложи краката си на поставките за удовлетворяване на собствената си суетност. Наличието на венозен път развързва ръцете на лекаря и той при първия удобен случай пуска в действие обезболяващите. Вече отделена от своето семейство и изгубила контрол над своето тяло (та нали лекарят дори може да решава кога да стане раждането), бъдещата майка може също да бъде лишена и от възможността съзнателно да преживее това събитие, тъй като ще бъде натъпкана с медикаменти до безчувственост и безпаметност. Разбира се, лекарят може да бъде принуден да приложи наркоза, за да нанесе своя, така да се каже, coup de grace – завършващ смъртоносен удар – цезаровото сечение.

Малък откъс от книгата на д-р Робърт Менделсон "Признанията на един лекар-еретик". Живот и здраве, следващата седмица ще я имаме на български.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #43 -: Декември 06, 2008, 01:51:01 »

Малък откъс от книгата на д-р Робърт Менделсон "Признанията на един лекар-еретик". Живот и здраве, следващата седмица ще я имаме на български.

Meнделсон- безпощадно точен! hb
Тъкмо щях да питам, какво става с книгата.
Активен

Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #44 -: Декември 07, 2008, 02:13:27 »

Не знам дали е приключение, но за мен беше възможност да се самоизследвам и опозная. :) И изгарях от нетърпение да видя малкото си бебенце - може би в това е приключенската нотка. Знам какво да правя и другия път и съм щастлива, че нямам горчив опит. Срам не срам, най-хубавото беше, че майка ми присъства, а не толкова, че мъжът ми беше също с мен - той много се страхуваше, защото го мързи да чете и не ме слуша, когато му говоря. Майка ми ми даде спокойствието и сигурността, сякаш тя щеше да акушира. Тя ми беше нещо като дула. :) (Германия)
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 6   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: