OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
Публикации: 293
|
 |
« Отговор #45 -: Декември 07, 2008, 10:16:31 » |
|
Бре,анна,и моята майка бе6е на раждането заедно с мъжа ми.Не ми влиза6е в плановете да присъства,но така стана и не съжалявам.То за нея си бе6е доста интересно от професионална гледна то4ка,4ак не можа да повярва как можело да се ражда.През цялото време ме пита6е дали няма да ме местят в родилна зала.Ние и казваме,4е там където сме, е родилната зала,а тя-"не,вие не6то не сте разбрали". 
|
|
|
|
|
Активен
|
"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #46 -: Декември 08, 2008, 01:01:28 » |
|
При мен беше планувано да е тук, но не очаквах да се получи чааак толкова добре с пристигането и точно навреме, но това е една друга история. :) Иначе, и тя не спря да "цъка с език" и да се възхищава как лекарите я поздравяват по коридорите и че никой не я пита каква ми е, и че влезе в родилната зала с обувките отвън, както си бяха мръсни от дъжда, но и това е друга тема. :) То, май, за нея беше по-голямо приключение и още разказва с гордост, че е присъствала.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Меги
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #47 -: Декември 16, 2008, 11:38:12 » |
|
Очаквах да е приключение, но изобщо не беше (чак малко се разочаровах ;)) Беше си най-естественото нещо на света! Това е точната дума "естествено". Няма как да го опиша по-точно. Е, сигурно ми се е видяло толкова естествено, защото махнах ненужните "декори" и "актьори" от "сцената"... Нямаше някокво неописуемо щастие, еуфория... Бях много развълнувана няколко часа по-късно, но в началото след като бебето се роди, просто го взех и го заразглеждах, защото нямах никакви очаквания как ще изглежда и ми се стори много интересен  Истинското приключение беше след това - оправянето с документи и институции!! Апропо, цитатът, който LOVE&JOY е дала по-горе е мой - това, вместо представяне  Иначе домашното раждане не само не е забранено в БГ (то и физиологично е невъзможно да се изпълни такава забрана), но е и законово уредено - законът за здравето не го упоменава изрично, а само урежда правото на медицинска помощ при раждане, но законът за гражданската регистрация подробно описва какво се прави в такива случаи. Това, което липсва в нормативната база, е уредба на планирано асистирано домашно раждане. Иначе спешни асистирани и неаситирани раждания имат пик всяка година като падне големия сняг и затрупа разни селца и дъбрави  Убедена съм, че до 2-3 години ще имаме вече и акушерки за домашни раждания. В момента помагам за реализирането на такъв проект 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #48 -: Декември 21, 2008, 12:20:59 » |
|
Апропо, цитатът, който LOVE&JOY е дала по-горе е мой - това, вместо представяне  Меги, познах те веднага. Добре дошла!  Тайничко се надявах, да дойдеш тук. Убедена съм, че до 2-3 години ще имаме вече и акушерки за домашни раждания. В момента помагам за реализирането на такъв проект  Четох другаде за вашия проект, за Клер/ така ли се казваше?/, която беше тук и ще се радвам , да ни държиш в течение на новостите. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Евридик@
1
Бард

Неактивен
Публикации: 55
|
 |
« Отговор #49 -: Януари 04, 2009, 09:32:02 » |
|
Nenaatoa, много ми хареса постът ти на първа страница! Само не съм съгласна, че 1АГ (Тина Киркова) е добро място за раждане във вода. Аз опитах да родя във вода там преди 5 месеца и 3 седмици. Заради това, че лекарите много ме препираха и ме бърникаха непрекъснато, нищо, че бях във водата, не се получи. Родих на магарето, с всичките му "екстри" като епизиотомия, натискане по корема, ужасни заплахи от страна на лекарите, които дори ме е срам да цитирам вече и т.н. Слава Богу, а и благодарение на мъжа ми и на мен, не се използваха варварски инструменти като форцепс, вакуум и пр., родих без такива ужасии. Взеха ми веднага детето, шиха ме с пълна упойка и само мъжът ми го зърнал за мъничко. Аз излязох от упойката след половин час и почнах веднага да питам за детето, казаха, че е добре, но ми го донесоха чак на другия ден сутринта (родих в 12 на обяд). Мъчно ми е много за тази ни раздяла, сигурна съм, че тя предопредели някои от проблемите, които имахме през първите 2-3 месеца. За щастие, мисля, че до голяма степен успях да го компенсирам (сина си) за това травматично за него раждане, което лекарите му причиниха, а аз нямах достатъчно сили, сигурност в себе и информация, за да предотвратя. Аз нямам травма от раждането и не гледам на него като на лошо преживяване, въпреки че имам много какво да желая. За второто раждане се подготвям отсега, макар че не съм бременна още :) Но искам да се получи по-добре втория път, не искам детето ми да чува как лекарите ми крещят и как аз пищя, защото това ми беше единствената форма на протест срещу откровеното насилие, което преживях от лекарите. Май стана малко страшничко - не искам да плаша нераждалите. Раждането е страхотно изживяване, наистина не трябва да позволяваме лекарите да ни ограбват! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
nenaatoa
|
 |
« Отговор #50 -: Януари 05, 2009, 11:00:52 » |
|
Наистина жалко, че се е получило така при теб! Явно не си попаднала на лекар, това е решаващо. Би ли споделила кой си беше избрала? Абсолютно е вярно, че пришпореното раждане от страна на лекарите винаги води до епизиотомии или разкъсвания, или и двете. Възможно е да си имала и някакви трудности при излизането на бебето, които ти не си разбрала или те не са ти казали - обикновено не комуникират с пациентките, освен да ги нахокат или да искат нещо... Дано вторият път се получи леко и безкръвно!!! 
|
|
|
|
|
Активен
|
Променяй се непрекъснато и си оставяй винаги същият!
|
|
|
Евридик@
1
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #51 -: Януари 05, 2009, 11:47:14 » |
|
При д-р Григорова бях. Бях чувала и добри, и не толкова добри неща за нея. Като отидох на консултация при нея, определено не ме грабна веднага, но съм свикнала да не съдя и да не преценявам хората от един път. После вече ми се струваше малко особено, но като цяло - ОК. Да, ама не подозирах, че и раждането във вода може да бъде така опорочено от лекарите. Мислех си, че като е във вода, по презумпция е с минимум намеса и пр. И не сметнах за нужно да комуникирам с Григорова желанията си за ненамеса от тяхна страна. Но не се оказаха такива нещата.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
nenaatoa
|
 |
« Отговор #52 -: Януари 06, 2009, 11:48:35 » |
|
И аз бях при нея - не се докосна до ваната, само даваше нареждания отстрани на акушерката, която единствено извади бебето. Също не съм говорила с нея да не се намесва. Явно е имало някакво затруднение с бебето... Обикновено в момента на раждането не сме способни да анализираме и да преценяваме адекватно нещата; чак след време си даваме сметка за всичко. Е, поне при мен беше така. Просто в процеса на раждане организмът е толкова ангажиран, стресът е на максимум и не можем да реагираме както искаме, някакси са по-забавени реакциите ни.
|
|
|
|
|
Активен
|
Променяй се непрекъснато и си оставяй винаги същият!
|
|
|
Евридик@
1
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #53 -: Януари 07, 2009, 05:39:44 » |
|
Nenaatoa, радвам се, че при теб всичко е протекло добре! Не, нямаше затруднения с бебето, но както и да е, това е минало :) За моя най-голяма радост, и сега няма никакви затруднения с бебето и всичко е хубаво! Колкото до д-р Григорова и раждането във вода, аз говорих и с други момичета, които са опитали да родят във вода при нея и при доста от тях не се е получило. Мъдрувахме и стигнахме до извода, че може би преди 2-3 години раждането във вода в БГ все още е било екзотика и лекарите не са били особено уверени какво правят => били са по-склонни да оставят процеса на само себе си. А сега вече са добили рутина и са опорочили работата, както те си знаят :)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #54 -: Януари 12, 2009, 10:49:24 » |
|
Излезнал е някакъв страхотен нов филм "Orgasmic Birth" - колко приятно и интимно може да бъде раждането, всъщност каквото трябва и да е.. Не знам дали и от къде може да се свали, но това е официалният сайт http://www.orgasmicbirth.com/
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
escorial
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #55 -: Януари 13, 2009, 12:24:58 » |
|
Евридик@ За съжаление, много е вероятно точно така да е станало, както сте предположили... Аз затова държах да съм си у нас и да няма кой да се бърка в цялата работа.. и се получи много добре ;-) Но и аз като Меги да споделя, че по време на самото раждане не съм си мислила кой знае какви проникновени и мъдри мисли...когато бебето излезе си беше най-нормалното нещо на света... :-) а чак след това дойдоха еуфорията и щастието, което направо ме завладя. И си мисля, че ако имах една две системи забити в ръцете и няколко лекари и акушерки наоколо нямаше да се чувствам точно по този начин. Ето тук може да прочетете моите писания по въпроса: http://escorial.wordpress.com(За тези, които още не са ги чели :-) )
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Евридик@
1
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #56 -: Януари 14, 2009, 09:30:41 » |
|
О, Ескориал, не бях чела твоя разказ за раждането, страхотно е! Много добре ми подейства и започвам деня с голяяяма усмивка 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
escorial
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #57 -: Януари 14, 2009, 08:47:30 » |
|
Евридик@ , Благодаря  То раждането си е за умихване! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
zozima
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 2
|
 |
« Отговор #58 -: Януари 17, 2009, 11:06:26 » |
|
Здравейте всички! Не мога да не отбележа колко уютно е при вас. На мен скоро ми предстои това страхотно приключение и положих доста усилия, за да преборя системата, доколкото мога. Но не ми се иска да влизам в подробности, а и битката не е приключила още. Кой знае, може пък да споделя за едно магнетично изживяване, макар и в болнична обстановка. Мег, виждам, че работите по проект с Клер. Би ли споделила малко повече информация. Не знам точно как бих могла, но ми се иска да помогна, стига да е по силите ми. Иска ми се другите ми дечица да бъдат посрещнати с повече обич и топлина и по-малко лекари и излишен стрес за нежните им души.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|