novosemeistvo.bg
Февруари 06, 2012, 12:37:34 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нетоксичен матрак  (Прочетена 2253 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 293

« Отговор #15 -: Ноември 10, 2008, 09:00:14 »

Точно това ми бяха опасенията.Не знам за сега...Ако наистина го отглеждат някъде из Бг(по4ти съм сигурна,че има),най-добре е човек да си направи сам-малко плат,опилки и готово.След време се разпаря и се гледа какво става вътре... :)

kanichka,aми порових се в нет-а и от там разбрах,че спелта и лимец са едно и също.Примерно виж тук:
http://nitrobg.com/production/schapfenMuhle/info%20spelt/hystory.html

Оба4е инфото е доста объркващо наистина...Една приателка ми писа,че преди се е отглеждала в Ямболско,Ст.Загора,Силистра,Хасково...Но понеже това не е доходоносна пшеница,макар и най-полезната,пазара се е преориентирал...Чакам о6те информация.
« Последна редакция: Ноември 10, 2008, 09:20:00 от OMega » Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #16 -: Ноември 11, 2008, 03:53:00 »

kanichka,aми порових се в нет-а и от там разбрах,че спелта и лимец са едно и също.Примерно виж тук:
http://nitrobg.com/production/schapfenMuhle/info%20spelt/hystory.html

Оба4е инфото е доста объркващо наистина...
Да, Dinkel е преведено като лимец, но дали Dinkel e spelt е въпросът? JNoeps Такъв ли беше въпросът..че много малки станаха часовете yelrotflmao
Аз няма да казвам как гледах като мишка в динкелово- лимецово- спелтови трици hah, докато реша, за кое точно аджеба да пусна темата за спелтата. Оправията става само по латинските наименования, да си кажа аз.
Най- важното за нас е, че това зърно е свободолюбиво, не се поддава на манипулации, силно от нашата кръвна група, така да го кажем, затова много трябва да го уважаваме.  love021
Активен

OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 293

« Отговор #17 -: Ноември 11, 2008, 11:19:43 »

Динкел и спелта е едно и съ6то-в това не се съмнявам.
http://www.ruhr-uni-bochum.de/boga/html/Triticum_spelta_Foto.html
Обърквацията става с българските преводи на латинските.
Освен това на Бг са я кръстили и с други народни имена...Като например капладжа-това явно е старото наименование.Ако някои има на идея какво точно се крие зад таз дума...с какъв произход е?
Зна4и лимец има някъде в южна Бг по частните стопанства.Това успях да разбера до сега,т.е. съвсем малко.

Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #18 -: Ноември 14, 2008, 09:19:57 »

Аз сериозно се замислям дали да не си подаря една такава възглавница за Коледа.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: Ноември 21, 2008, 01:59:53 »

Попаднах на една доста интересна тема за матраците.
Освен това ми се иска да попитам какво мислите за този матрак? Имат някакъв знак за екологичност, като че ли съм го мяркала някъде, но не се сещам.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #20 -: Ноември 21, 2008, 02:27:04 »

Така е, като няма редакция на мнението...
Освен рекламата на едиквоси, специално ми направи впечатление информацията за "екологичните" вълнени парчета в матраците с пружини (каквито предпочитам аз), както и ето това мнение:
Цитат
В крайна сметка отидох при един стар Майстор - цял живот е работил по мебелните заводи като тапицер и производство на матраци. Човекът ми направи нестандартен размер матрак. Всяка пружина я завърза с тапицерско въже (нещо като конопено въже 5 мм) в 4 посоки. Гарантира ми поне 20 години без проблем. За сега от 2 години се търкаляме със жената и няма никакви забележки. За 1,78х2,00 м. матрак ми взе 180 лв, като тапицерията беше от мен.
Замислих се дали да не попитам на лични човека за координатите на майстора. Ако някой иска,  да свирка. Предполагам, че при такава изработка може да се сложи вътре точно това, което си донесе човек.
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1161

Алхимик

« Отговор #21 -: Ноември 21, 2008, 09:55:41 »

вземи данни да има shakehands
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #22 -: Ноември 22, 2008, 05:02:37 »

Предполагам, че при такава изработка може да се сложи вътре точно това, което си донесе човек.

Да помислим, какво може да се ползва за пълнеж (не само за матраци, а и за възглавници)
Аз бих заложила на : люспи от лук, черешови костилки, орехова шума. 90 Обаче откъде да намеря такива количества? JNoeps
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #23 -: Ноември 23, 2008, 05:58:29 »

за възглавница - смес от изсушени листа от маслодайна роза и билки - лавандула, мента, мащерка, бял равнец, кантарион, може и хмел... за  wub
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #24 -: Ноември 23, 2008, 08:21:08 »

за възглавница - смес от изсушени листа от маслодайна роза и билки - лавандула, мента, мащерка, бял равнец, кантарион, може и хмел... за  wub
Ооо, чудесно звучи. Откъде? Може би от производители на етерични масла?
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #25 -: Ноември 24, 2008, 01:29:14 »

Ооо, чудесно звучи. Откъде? Може би от производители на етерични масла?

имам връзка в района - може да се направи май - юни обща поръчка, а билки от полето и Балкана/Рила/Родопите

(интересен ми е ефекта с мурсалски чай  love021 )
« Последна редакция: Ноември 24, 2008, 01:48:51 от Deepinside » Активен

- Rumi

Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 841

« Отговор #26 -: Ноември 24, 2008, 01:46:39 »

Е няма ли да ти шумкат много в ушите тия листа? Хруп-хруп. Някакво по-мекичко предложение дай.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #27 -: Ноември 24, 2008, 01:50:05 »

Е няма ли да ти шумкат много в ушите тия листа? Хруп-хруп. Някакво по-мекичко предложение дай.

розовите листа са си мекички   106
Активен

- Rumi

Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #28 -: Ноември 24, 2008, 02:50:14 »

розовите листа са си мекички   106
Е, няма начин... вече очакваме да ни поканиш да ги пробваме

Пуснала съм запитване за майстора. А иначе си представях вътре нещо като вълнените одеала, каквито имаше в темата на Богата за килимите вместо кичето от стари използвани тъкани, пълни с акари.
Активен

LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #29 -: Ноември 24, 2008, 08:48:42 »

Е, няма начин... вече очакваме да ни поканиш да ги пробваме

yelrotflmao  И ще ни направи по един мурсалски чай за отскок. 368

Hadderahh , точно розовите няма да шумолят. Не сте ли виждали изсушени? Приятно меки са. Аз съм спала на възгглавници, пълни с някаква шума или пръчки, нямам представа...И пак успях да заспя, въпреки, че съм претенциозна на възглавници.

Възглавница с лавандула действа успокояващо, особено на хора с проблеми със съня.

Дийпи, чакаме да ни уредиш с цветна шумичка.

Активен

Страници: 1 [2] 3   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: